Ревюта
Група: Sirenia      Албум: 1977      Автор: Warrior Of Ice      Май, 2023
Sirenia - 1977 (ревю от Metal World)

Не е шега работа да си лидер на цял един жанр – погледите на публика и критика постоянно са вперени в теб в очакване да прокарваш нови коловози и да разчупваш тенденции. Когато действително го правиш, това е съвсем закономерно, а когато се проваляш, върху теб се изсипват всевъзможни хули. В това отношение Morten Veland вече е гърмян заек. След като преди две години нагази в блатото на модерния метъл заедно с подопечния си състав, сега той прави обратен завой и се впуска в изследване на вдъхновения от една златна епоха.

За съжаление, и този път експериментът не е особено успешен. Прегърнал идеята, че ретрото е новото модерно, “1977” залага на основа от осемдесетарски поп-рок, гарниран с простовата рифовка и щедра доза синтуейв влияния. Също като в злополучния “Riddles, Ruins & Revelations”, оркестрациите са еднопластови и минималистични, а аранжиментите са преднамерено елементарни, уж в услуга на песенното начало. Както подобава на избрания исторически период, всичко тук се върти около припевите, но нито те са достатъчно грабващи, нито това, което ги заобикаля, е твърде съдържателно.

Ако не друго, новият запис на Sirenia поне звучи хомогенно, което трудно можеше да се каже за предшественика му. Наистина, в лъскавата му съвременна опаковка не се открива кой знае каква симфоничност, за готик метъл да не говорим. За сметка на това, фокусът е поставен почти изцяло върху вокалистката Emmanuelle Zoldan, която, без да се изсилва в оперен маниер, прави едно доста прилично и непосредствено представяне. Композициите са кратки и изградени по един и същ предсказуем шаблон, подхождащ повече на Amaranthe и Beyond the Black, отколкото на норвежката институция. Разбира се, сред тях се срещат епизодични проблясъци като бластбийтовете във “Fading to the Deepest Black”, семплата красота на “Dopamine” и няколкото страхотни сола на китариста Nils Courbaron, но фактът, че кавърът на Tanita Tikaram с “Twist in my Sobriety” е най-запомнящото се изпълнение тук, говори предостатъчно.

“1977” е приятен, но неангажиращ албум, който остава далеч от епичното внушение на класики като “At Sixes and Sevens”, “An Elixir for Existence” и “Perils of the Deep Blue”. Отказът на Sirenia да тъпчат на едно място е разбираем и дори достоен за възхищение, но имаме основания да очакваме много повече от тях, що се отнася до качеството на самата музика.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт