Ревюта
Група: Leaves’ Eyes      Албум: Symphonies of the Night      Автор: whissey      Октомври, 2013
Leaves’ Eyes - Symphonies of the Night (ревю от Metal World)

Едва две години след издаването на четвъртия си студиен албум “Meredead”, Leaves’ Eyes се завръщат с поредния пленителен запис, носещ подходящото заглавие “Symphonies of the Night”. Едва ли има почитател на симфоничния метъл, незапознат с името на чаровната вокалистка Liv Kristine – дамата, оглавявала готик формацията Theatre of Tragedy и притежаваща един от отличителните гласове в съвременната музика. В отприщилата се вълна от симфоник метъл и рок групи, Leaves’ Eyes за пореден път затвърждават своята позиция, поднасяйки една качествена, изпълнена с мрачни агресивни вокали и нежни симфонии творба. Макар че албумът не е изцяло концептуален, редица песни са повлияни от образи в литературата и историята; от Жана д'Арк до този на един от най-известните вампири – Кармила, вдъхновила групи като Cradle of Filth и Theatres des Vampires. Насоката личи и от самата обложка, представяща Liv като героиня от готически роман.

Записа открива енергичната “Hell to the Heavens”, която загатва тона на цялата творба – мощен симфоничен опус, обгърнат в преплитащата се магия на гласовета на Liv Kristine и съпруга ѝ Alexander Krull. Влиянията от предшественика “Meredead” са едва забележимо загатнати в “Maid of Lorraine”, вдъхновена от митовете за Жана д'Арк. Макар фолк елементите, така характерни за емблематичния “Njord” (2009), да не са изведени на преден план, те не са и напълно забравени в песни като “Galswintha” и “Nightshade”. “Symphony of the Night” носи есенцията не само на албума, но и на цялото творчество на групата. Първоначално озаглавена “Carmilla”, тя синтезира най-доброто от симфоничния гений на Leaves’ Eyes. Най-предизвикателната композиция, създавана някога от тях - “Hymn to the Lone Sands” - впечатлява с ударно вълшебство от фолклорни, симфонични, и дори пауър метъл елементи, превръщащи я и в най-мощната песен в диска. С нежните “Angel and the Ghost”, “Eleonore de Provence” и “Nightshade”, творбата показва перфектен баланс между агресивното и мелодичното. Финалът настъпва с “Ophelia”, повлияна от Шекспировия “Хамлет”, впечатлил Liv с трагичната си, красива история – качества, характерни за самата песен.

Със “Symphonies of the Night” групата прави сигурна крачка напред като една от най-запомнящите се модерни формации. Албумът носи изцяло нов заряд – нито оприличаващ се на меланхолията на “Meredead”, нито на фолк шедьовъра “Njord”, нито на ранните творби. Leaves’ Eyes поднасят истинско удоволствие за феновете на симфоничния метъл, потапящо те в едно цяло музикално преживяване.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт