Ревюта
Група: Shining      Албум: 8 ½ – Feberdrömmar i vaket tillstånd      Автор: Alice      Ноември, 2013
Shining - 8 ½ – Feberdrömmar i vaket tillstånd (ревю от Metal World)

По-малко от година след появата на “Redefining Darkness” шведските блек метъли Shining, предвождани от небезизвестния, винаги облян в кръв психопат Niklas Kvarforth, издават девети (или може би осми и половина?) студиен албум – “8 ½ – Feberdrömmar i vaket tillstånd”. Той за (не)щастие притежава силата да възвърне злите усмивки на всички фенове, разочаровани от “Redefining Darkness” - най-разчупеният, но и най-труден за възприемане албум в досегашното творчество на групата.

Новият - и отчасти стар - запис на Shining, “8 ½ – Feberdrömmar i vaket tillstånd” (в превод “Трескави сънища наяве”) представлява компилация от стари, нови и неиздавани досега парчета с участието на петима блек метъл титани, и по-точно – Famine от Peste Noire; Attila Csihar от Mayhem; Pehr Larsson от Alfahanne; Gaahl, познат от Gorgoroth, God Seed и Wardruna; и последен, но не на последно място – Maniac, бивш член на Mayhem и настоящ на Skitliv. Освен разнообразните вокали, в албума присъстват и презаписани бас и китарни партии, както и клавирни мелодии, дело на Lars Fredrik Fröislie, допринесъл за депресията в “VI: Klagopsalmer”.

“Terres Des Anonymes”, изпълнена от Famine, е подобаващо начало на трескавата диаболична феерия, възраждаща у слушателя типичното за деветдесетарския блек метъл настроение или по-точно - липсата на такова. “Szabadulj Meg Önmagatól” от своя страна дава достатъчно поле за изява на великана Attila Csihar, който с лекота хваща всички ни и ни запокитва в сърцето на самия Ад. След него Even Pehr Larsson развежда слушателя из покритата в пепел и обвита със страдание пустош, наречена “Ett Liv Utan Mening”. Добре позната от албума “Angst”, “Självdestruktivitetens emissarie” приема различен, но все така потискащ и изпълнен с див ужас облик в изпълнението на Gaahl. “Black Industrial Misery” отвежда до кулминацията на албума, където Maniac, личен приятел и колега (-психопат) на Kvarforth от Skitliv, прави на пух и прах всичко позитивно и красиво на света. Самият Niklas спуска завесите на представлението с препратката си към компилацията на Shining от 2004-та година с песента “Through Corridors Of Oppression”, като ни показва кой всъщност ръководи парада.

Мрак, болка, разяждаща самота, ужас и жестокост – това е светът на Shining. “8 ½ – Feberdrömmar i vaket tillstånd” доказва, че без значение от вокалите и броя отминали години, музиката на шведите и уникалният композиторски гений на Kvarforth винаги ще могат да говорят - дори и без думи. И те казват само едно - не се страхувайте от кошмарите... по-страшни са сънищата наяве!

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от A.R.
Много добра работа, Alice!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт