Ревюта
Група: Gwydion      Албум: Veteran      Автор: Midnightsun      Ноември, 2013
Gwydion - Veteran (ревю от Metal World)

Не е нужно да си викинг по кръв, важното е да си викинг по душа - това упорито доказват португалците от Gwydion. Групата съществува от 1995-а година, но засега е успяла да издаде само три дългосвирещи записа. Въпреки това смелите иберийци не се предават и, верни на максимата "по-добре късно, отколкото никога", най-сетне с новата си творба "Veteran" успяват да застанат на по-широк път, който евентуално да ги изведе към заслужен успех. Още с предишното си издание, "Horn Triskelion" (2010), бандата успя да привлече внимание с приятна музика и с огромното си желание да разказва викински истории не сред заледените фиорди, а под южното средиземноморско небе. Още нещо прави впечатление в торчеството им – приятното чувство за хумор, дозирано и добре вплетено в общия замисъл. Сега Gwydion се представят с концептуален албум. Фабулата на "Veteran" разказва за живота на един воин от раждането му до времето, когато става опитен ветеран, като се прави аналогия с историята на родната страна на музикантите.

Част от чара на сърцатите португалци винаги е бил в комбинирането на множество влияния. Можете да чуете "в резюме" едва ли не всичко, създадено от европейския фолк-викинг-пейгън метъл и отвъд. Като здрава основа е налят бетон "от извора", а именно - традиционния хеви метъл от началото на 80-те. Прави впечатление, че в новия си албум Gwydion са втвърдили звученето и залагат на повече епичност и саундтракови мелодии, отколкото на фолклорни мотиви. Фолк-напевите обаче не са забравени напълно и имат своето място в богатата музикална палитра на "Veteran".

Gwydion съчетават всичко, описано дотук, в невероятна смес, за да дадат живот на настоящото си творение. От разнородната кръстоска обаче вместо уродлив мелез се е получило нещо твърде приятно за слушане. Композициите са интересни, с обрати, смени на темпото и разнообразни елементи – здраво соло, епичен пасаж, саундтракови вариации. На разтърсващите ревове на Rúben Almeida откликва хор от мъжки гласове, сякаш екипажът на кораб отговаря на своя капитан.

"Veteran" определено е решителна крачка напред в развитието на групата, а и със сигурност ще подтикне по-любознателните фенове да прегледат Уикипедия. (Удивително за европейска държава, Португалия не е променяла границите си от XIII век насам!)

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт