Ревюта
Група: Korn      Албум: The Paradigm Shift      Автор: Alice      Октомври, 2013
Korn - The Paradigm Shift (ревю от Metal World)

"I'm never gonna have to pretend" – мотото, под което Korn създават музиката си. Да, те  определено не се преструват, не спират да бъдат себе си и не се ограничават в стилови рамки; oтказват да излязат от своя собствен свят. Било то като пишат разбиващи психиката ню метъл и алтърнатив парчета, композират MTV хитове или пресъздават вдъхновени от Skrillex (а понякога възпроизведени от него самия) звуци, наподобяващи счупен миксер, Korn правят единствено това, което искат, без да се интересуват ни най-малко от чуждото мнение. Парадигмата за пореден път е разчупена с "The Paradigm Shift".

Някои мислеха, че Korn никога повече няма да бъдат онова, което бяха преди разтърсващата си трансформация с "The Path Of Totality", а други ‒ че групата е поела твърдо по пътя на актуалната мода. Оказва се, че нито едно от двете предположения не е вярно. Поне не и напълно. Новият албум на американците демонстрира, че промяната и "новото" могат да вървят ръка за ръка с миналото и добре познатото.

Още в първите няколко секунди на "Pray for Me" проличават характерните за Korn смазващи бас линии, способни да причинят аритмия и на най-стабилното сърце. Самата песен е като неиздаван бонус към "Untouchables" – радост за ушите на олдскуул феновете. В "Love & Meth" агресията е овладяна с ненатрапчиви електронни мелодии, които засилват емоцията, a в "Spike In My Veins" експлодират в синхрон с гласа на Jonathan Davis. "Mass Hysteria" e поредната препратка към "стария" Korn, но показва и тяхното израстване и вече улегналото им късно звучене. “Paranoid and Aroused” – колко типично за тях заглавие, нали? Музиката се оказва също толкова добре позната, но с по-плътен и балансиран звук. След средата на “The Paradigm Shift”, Korn ни припомнят, че рисковете и бягството от нормите са тяхна запазена марка. Парадоксално преливащата от електроника “Never Never”, която няма почти нищо общо с предхождащите я шест песни, звучи като неразделна част от албума и пасва идеално на цялостната му концепция, а следващите композиции следват една логична последователност. В “The Paradigm Shift” няма нищо излишно, прекалено или недостатъчно – нещо, което малко хора са очаквали и още по-малко смеят да признаят.

Дали заради завръщането на Brian "Head" Welch или пък не - звукът на "The Paradigm Shift" е в пъти по-твърд и в пъти по-Korn от този на предния им албум. Стъпвайки с единия крак в миналото и с другия в бъдещето, Korn ясно ни показват, че няма да забравят откъде са тръгнали, но няма и да спрат да вървят напред.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Маламашка Къдрева
Супер яко ревю, отразяващо как аз чувствам албума. Поздрави!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт