Ревюта
Група: Grand Magus      Албум: Triumph And Power      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2014
Grand Magus - Triumph And Power (ревю от Metal World)

На пръсти се броят съвременните състави, които съумяват да свирят олдскуул метъл, без да звучат отчайващо ретро или дори носталгично. Grand Magus още с ранните си издания се утвърдиха като значим фактор в скандинавската сцена, претворявайки първичната красота на жанра в разпознаваем и силно запомнящ се изказ. Но дори най-успешната артистична формула не може да остане вечно статична, а триото дава всички признаци, че гладува за нови постижения.

Още неприкритите препратки, които откриващият чук “On Hooves Of Gold” прави към класиката “Battle Hymn”, говорят за известна промяна в направлението на шведите. Характерният им дуумаджийски уклон тук е изместен от една сдържана Manowar-ска патетика, която, макар и съвсем нелишена от своя чар, е експлоатирана от достатъчно банди през годините. При все това Janne Christoffersson и съмишлениците му успяват да останат себе си, умело вмествайки новите влияния в утвърденото си звучене. Музиката е чувствително по-енергична и в много епизоди се откроява ясно изразено химново начало – нещо ново за толкова вглъбена в концепцията си група. За първи път Grand Magus поднасят парчета, които не просто не оставят място за скука, но чиито мелодии можеш да припяваш заедно с баталните текстове, белязани от подчертан фентъзи привкус. Независимо дали се занимават със съдбата на Муркоковия император Елрик в “Steel Versus Steel”, вмъкват елементи на социална критика в “Dominator” или ни връщат в далечните викингски времена с “Holmgång”, те се вписват безупречно в атмосферата, родена от сблъсъка между рифовото пиршество и характерния глас на JB. На свой ред инструменталите “Arv” и “Ymer” внасят приятна свежест в албума, разчупвайки металния тътен с щипка нордически фолклор и намигване към култовия “Wolf's Return”.

“Triumph And Power” би могъл да заблуди по-нетърпеливия слушател, че не е от класата на забележителните си предшественици, но е носител на устрем и мощ, с каквито малко творби напоследък могат да се похвалят. Grand Magus отново предлагат първокласен хеви метъл, създаден с модерни средства, но по стария начин. Вдъхновяващ, безапелационен... триумфален.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Стако
Наистина един страхотен албум, доста дефинитивен за бандата.

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт