Ревюта
Група: Within Temptation      Албум: Hydra      Автор: Sharon      Януари, 2014
Within Temptation - Hydra (ревю от Metal World)

Отговорът на въпроса кое задържа Within Temptation на гребена на симфоничната метъл вълна и ги превърна в една от двете най-успешни формации редом с Nightwish идва под формата на митологичен звяр с учудващо модерен музикален вкус. Жанровата палитра в “Hydra” е поне толкова разнообразна, колкото предполага заглавието и едва ли ще се хареса на застиналите в “Enter”-ерата фанатици, отричащи останалото творчество на бандата. Също така не цели да е крайъгълен камък като “Mother Earth” и не е “The Silent Force 2”. Вместо това, WT залагат на актуално звучене, комбинирано с елементи от миналото им, без да се повтарят напълно. Именно това прави диска подходящ за всеки, който не иска да слуша един и същи албум от любимата си група.                            

Изненадата настъпва още с първия поглед към съдържанието – половината композиции са дуети (съответно сингли), в които холандците работят заедно с цял куп гост-вокалисти: финландската дива Tarja Turunen, рапъра Xzibit, метълкораджията Howard Jones (eкс-Killswitch Engage) и алтърнатив рок легендата Dave Pirner (Soul Asylum), делящ обща песен с Piotr Rogucki (Coma). Чуваме ги в “Paradise”, “And We Run”, “Dangerous” и “Whole World Is Watching”, които, също както изпълняващите ги певци, нямат общи корени помежду си, но звучат напълно адекватно, подчинени на музиката на WT. Останалата част от материала e не по-малко разнообразна, а повечето китари, динамика и бомбастичност го разграничават от последните записи на групата. Контрастът е пълен – симфонични химни (“Let Us Burn”, “Silver Moonlight”) се редуват с ембиънт балади, струнни теми (“Edge of the World”) и стилни рок парчета в духа на кавърите от “The Q-Music Sessions” (“Covered By Roses”). Последните попълнения – барабанистът Mike Coolen и китаристът Stefan Helleblad, са вече неделима част от състава с голям принос за “Hydra”, а вокалните превъплъщения на Sharon den Adel обещават незабравими концертни преживявания.

Фактът, че към публикуването на настоящото ревю отбелязваме тримесечно нон-стоп слушане на албума, ни връща към формулата зад магнетизма на Within Temptation – съвкупност от привидно несъвместими елементи на поп, хоп-хоп, AOR и симфоничен метъл изгражда едно цяло, което не би звучало и наполовина толкова завладяващо, ако бе лишено от която и да е съставка. И докато през годините холандците сменяха музикалните си настроения като носни кърпички (или като костюмите на вокалистката си) и дразниха консервативно настроените си фенове с почти същото темпо, с което привличаха нови, те успяха да запазят поне една своя черта - умението да изненадват и вдъхновяват, присъщо на истинските творци.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт