Ревюта
Група: Behemoth      Албум: The Satanist      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2014
Behemoth - The Satanist (ревю от Metal World)

За последните 15 години не се появиха много творци, способни не просто да прокарват нови пътеки в метъл жанра, но и драстично да променят лицето му, смело покорявайки пространства, в които никой преди тях не е дръзвал да навлезе. Още с епохалния “Satanica” полските бесове Behemoth създадоха качествено ново екстремно направление, обединявайки блек и дет метъл с някакъв свръхестествен, непознат до момента компонент. Резултатът бе нещо мащабно и трудноопределимо, което Nergal и сподвижниците му не спряха да усъвършенстват с дяволска упоритост, постоянно предизвиквайки както слушателите, така и самите себе си. Сега артистичната им метаморфоза достига до (може би) финалната си фаза.

“The Satanist” е внушителният продукт на един дълъг еволюционен процес, белязан от значителното израстване на създателите му - интелектуално, емоционално, личностно. Наистина десетият студиен удар на Behemoth може да не е огромна стъпка в чисто жанров смисъл, но е повече от ключов за собственото им идейно развитие. Без да изоставя отличителните елементи от традиционния си, постепенно граден стил, групата ги поднася със зряла и напълно освободена изразителност, която излиза от всякакви познати до момента рамки. Същевременно характерната им Телема философия се разгръща в колкото интелигентни, толкова и шокиращи лирически откровения, надраснали синдрома на поредния богоборчески трактат.

Непрестанните трансформации на музикалната фраза и контрастът на настроенията създават усещане за комплексно и авангардно изкуство – впечатление, което се натрапва още в самото начало на албума, когато подчертано церемониалното изложение на “Blow Your Trumpets Gabriel” внезапно се изражда в ураганния блек на “Furor Divinus”. Разнообразието от мотиви е колосално: директната злост на “Ora Pro Nobis Lucifer” и звуковият апокалипсис, създаван от Inferno в “Amen”, са уравновесени от ритмовите обрати и майсторските сола в “Messe Noire”, докато тържествените литании и стряскащата духова секция в заглавната композиция са сред най-сполучливите изненади, които толкова радикален опус може да поднесе. “Ben Sahar” посича с редица препратки към класическия период на поляците, сред които ловко се прокрадват акустични партии, а шизофренната оратория “In The Absence Ov Light” минава през няколко преображения, преди да заглъхне в мантричен преход към могъщия финал. По-епичен от всякакви фантастични сказания и по-смущаващ от много езотерични трудове, той смила френетичните хорови напеви и обсебената проповед на Nergal в катарзис на духа, за който няма обяснение. Съществува единствено име. “O Father O Satan O Sun!”

Творби като “The Satanist” въплъщават твърде обемно проникновение, за да се възприемат пълноценно само с едно от сетивата. Изживяването му е досущ като сблъсък със създание от злокобната митология на Лъвкрафт - нещо древно, загадъчно и гладно, чието докосване срива устоите на рационалната мисъл и оголва съзнанието до най-първичните му императиви. Записът в целостта си наподобява гигантско заклинание, което, повторено достатъчно пъти, е в състояние перманентно да превърне фасадата на реалността в кошмарна икона. Статуята на безименно божество, към чиито гротескови черти не смееш да вдигнеш поглед, треперейки безпомощно в подножието й.

Behemoth никога не са били по-близо до съвършенството.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Satyr
Най-доброто писано като звук и конструкция в последните години в метала изобщо...
от Satyr
Чуйте това: https://www.youtube.com/watch?v=oDPaXJxitU4
от Satyr
Жесток албум!!! 10х
от Cthulhu
Яко ревю!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт