Ревюта
Група: Stratovarius      Албум: Elements Pt.1      Автор: Warrior Of Ice      Януари, 2003
Stratovarius - Elements Pt.1 (ревю от Metal World)

Финландските пауър метъл пионери Stratovarius се завърнаха на сцената след близо тригодишно мълчание с албума “Elements”, издаден в две части в началото и края на 2003-та. След брилянтния по мое мнение, но оставил със смесени чувства много фенове “Infinite”, групата нанася най-силния си удар от “Visions” насам, а защо не и въобще. За жалост се оказа, че по-оригиналните и разчупени композиции са заделени за “Elements Part 1”, докато “Part 2” е по-баладичен и не толкова хомогенно звучащ.

“Elements Part 1” съдържа познатите като запазена марка на Stratovarius мотиви, както и доста нови влияния. Изключвайки жизнерадостната откриваща песен “Eagleheart”, която спокойно може да мине за втора част на “Hunting High And Low”, албумът оставя впечатление за доста мрачна и тежка творба. Преобладаващите настроения в песни като “Soul Of A Vagabond”, “Fantasia” и “Papillon” са предимно минорни, като темпото се колебае между бавно и средно, с епизодични смени в ритъма. “Find Your Own Voice” и “Learning To Fly” са издържани повече в характерния спийдаджийски стил на бандата, но това не им пречи да се впишат в цялостния дух на тавата. Гвоздеят на албума е величествената симфонична епика “Elements”, в която композиторският талант на маестро Tolkki се е развихрил с цялата си сила, доказвайки за пореден път, че Stratovarius не е от групите, които тъпчат на едно място, изобретили веднъж печелившата формула.

В “Elements Part 1” отново сме свидетели на превъзходната инструментална техника на състава, като само Jens Johansson остава донякъде на заден план. Клавирните фонови мелодии тук на места са заменени от включванията на малък струнен ансамбъл – доста уместно хрумване, разнообразяващо албума. Timo Kotipelto прави най-доброто си представяне в групата от присъединяването си, като можем само да съжаляваме, че не е бил допуснат и до писането на музиката. Stratovarius създадоха албум, който трудно може да бъде надминат в обозримо бъдеще, още повече след изгонването на Kotipelto и Jorg Michael от състава. Остава да изчакаме Timo Tolkki да обяви новите попълнения в групата и с тяхна помощ да реализира творческите си търсения…

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт