Ревюта
Група: Rhapsody      Албум: Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret      Автор: Warrior Of Ice      Септември, 2004
Rhapsody - Symphony Of Enchanted Lands II: The Dark Secret (ревю от Metal World)

Rhapsody са от типа групи с безподобно звучене, каквито се появяват по веднъж-дваж на десетилетие, за да оставят неизличим отпечатък върху музикалния свят. След като революционизираха сцената с пет феноменални записа, италианските крале на симфоничния пауър метъл са готови с дългоочаквания си нов албум, чието създаване отне повече от две години.

Бандата за пръв път работи с цяла филхармония и голям класически хор, възможностите на които са използвани в най-пълна степен, разкривайки изцяло потенциала на Rhapsody. Luca Turilli и Alex Staropoli стават все по-зрели като композитори и музиката им без излишна сложност звучи по-внушително във всеки следващ запис. Трудно би могло да се каже, че “Symphony Of Enchanted Lands II” продължава звуково агресивния и техничарски “Power Of The Dragonflame”, но тъкмо в тази непредсказуемост и постоянно развитие на стила винаги е била силата на групата. Величествените оркестрални и хорови партии, станали запазена марка на Rhapsody, отново са тук, наред с уникалния китарен стил на Luca и бароковите аранжименти на Alex, но музиката, вместо бърза и яростна, сега е по-скоро могъщо-бомбастична. Свиренето е изключително – от инструменталните двубои между клавир и китара до идеалната ритъм секция на Alex Holzwarth и новия басист Patrice Guers. От своя страна, Fabio Lione никога не е звучал толкова емоционално и изразително – чувствата буквално струят от богатия му глас, а оперните похвати допълнително украсяват пеенето му. Текстовете отново ни отвеждат в измисления свят на Luca – Вълшебните Земи, арена на вечната борба между добро и зло. Новата фентъзи сага е пряко продължение на Хрониките на Алгалорд – можем да очакваме още една серия от вълнуващи концептуални албуми.

След интродукцията “The Dark Secret”, в която разказвачът Christopher Lee с гробовен глас ни въвежда във фабулата на фона на мрачен инструментал, е поставено същинското начало на албума с “Unholy Warcry”. Започваща с Вагнерски грандиозна оркестрация в духа на Dimmu Borgir-овия “Death Cult Armageddon”, песента се разгръща в серия от вокални еквилибристики и образцово скоростно солиране. Невероятно мелодичната и завладяваща “Never Forgotten Heroes” е последвана от “Elgard’s Green Valleys” - една от автентичните фолклорни интерлюдии, каквито бандата започна да вмъква в “Rain Of A Thousand Flames”. “The Magic Of The Wizard’s Dream” е изящна балада, донякъде напомняща стила на Andrea Bocelli. Продължение на леките прог забежки от последните два записа откриваме в “Erian’s Mystical Rhymes”, явяваща се интересен завой встрани от характерния изказ на Rhapsody с умереното си темпо и разчупена структура. “The Last Angel’s Call” е може би най-запомнящото се парче в албума, благодарение на красивите си мелодии и вълшебния припев. Втората интерлюдия – “Dragonland’s River”, разкрива пътя към десетминутната епопея “Sacred Power Of Raging Winds”, събрала цяла колекция от гениални хрумвания и представляваща пример за оптимално комбиниране на метъл с класически постройки. “Guardiani” е оркестрално-акустична пиеса в от типа на “Where Dragons Fly”, а чудесата, които Fabio върши с гласа си в нея, придават нов смисъл на понятието епичност. В “Shadows Of Death” специфичната рифовка на Luca и разкрепостената композиция създават напрегната атмосфера, продължена в тържествената закриваща “Nightfall On The Grey Mountains”.

Въпреки, че са изминали над седемдесет минути, финалът идва някак твърде скоропостижно и оставя чувството, че музикално-лирическото пътешествие едва е започнало и ще последват още много драматични приключения преди края му. “Symphony Of Enchanted Lands II – The Dark Secret” е една наистина колосална творба, достойна за група от ранга на Rhapsody и обречена след време да се превърне в класика.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт