Ревюта
Група: Wintersun      Албум: Wintersun      Автор: Warrior Of Ice      Септември, 2004
Wintersun - Wintersun (ревю от Metal World)

Финландската метъл сцена не спира да изненадва с нови висоти от богатство и оригиналност. Ако звученето на Wintersun бегло напомня характерната мелодично-агресивна фраза на Ensiferum, това не е случайно – зад двата проекта се крие творческата сила на един и същ музикант. След като напусна старата си банда, сега Jari Maenpaa предлага една изцяло авторска визия за красива, разгърната и динамична северна музика. Тук той отговаря за вокали, китари, бас и клавир, като само барабаните са в изпълнение на майстора Kai Hahto (Rotten Sound, Cartilage и др).

В "Wintersun" е трудно да се открият преки вдъхновения от утвърдените институции в жанра; в един напълно безподобен стил с респектиращ перфекционизъм са обединени мелодет, пауър, блек и фолк елементи. Jari винаги е бил самобитен песнописец, а сега се е развихрил без ограничения – меланхолични, замечтани мелодии се преплитат с яростни бързи участъци, които от своя страна преливат в нежни акустични етюди и всичко това, съчетано с неизменното симфонично начало, се издига във вълшебно епично величие. Китарните разрези са дяволски технични и ритмово раздвижени, пълни със скоростно препускане, неочаквани преходи и впечатляващи грифови номера, а типично финландското харш грачене е разнообразено от чисти солови и хорови включвания. Представянето на Kai зад касите може да се нарече единствено нечовешко – без да се натрапва в цялостния саунд, той върши неща, за които болшинството барабанисти не си позволяват и да мечтаят. Многопластовите композиции учудват със своята сложност и продължителност, без да губят посока и енергия от динамичните промени в смисловия поток. Фолклорният елемент е внимателно развит и макар да не е изведен на толкова преден план, както в Ensiferum, има ключова роля в изграждането на пленителната атмосфера на записа.

“Wintersun” е дебют с колосални пропорции, който ясно преминава границата, обособяваща просто силните творби от гениалните такива. Ако Jari съумее да култивира този уникален изказ, не смея да предполагам какви нови чудеса ни очакват...

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт