Ревюта
Група: Dimmu Borgir      Албум: Stormblast      Автор: Warrior Of Ice      Ноември, 2005

 

В повечето случаи, когато една голяма и утвърдена банда реши да презапише, смеси наново или въобще да преиздаде в някакъв нов вид свой стар класически албум, това не вещае нищо добро. В случая, Dimmu Borgir са щастливо изключение от тази закономерност.

Да се направи съвременен вариант на запис, толкова определящ за целокупната блек метъл сцена, колкото е “Stormblast”, е повече от амбициозно начинание, с което Shagrath и Silenoz са се справили блестящо. На първо слушане парчетата трудно могат да бъдат свързани с оригиналните си версии, защото макар основните мелодии и структурата да са запазени, аранжиментите са коренно променени и придават ново усещане на музиката. Композициите са претворени съобразно настоящия стил на бандата, което ги е направило чувствително по-интензивни и динамични. Дори и обогатен с някои модерни елементи, албумът не е загубил характерното си полу-олдскуул настроение. Клавирите, които в старата версия бяха водещ инструмент, тук са изместени на доста по-заден план и отстъпват нужното пространство на мощните, режещи китари, но без да оставят празнина в звука. Вокалите на Shagrath са доста по-едноизмерни от това, което сме свикнали да чуваме от него напоследък, но този ефект очевидно е търсен умишлено и отговаря на атмосферата на записа. Зад барабаните седи геният Hellhammer, който факт сам по себе си прави коментара върху ритъм секцията ненужен – всички знаем на какво е способен той, дори когато свири по-праволинейно.

Не може да се твърди, че новият “Stormblast” е по-силен или по-слаб от оригинала. Той просто е съвсем различен и може да се разглежда като самостоятелна творба с неоспорими достойнства.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт