Ревюта
Група: HammerFall      Албум: Chapter V      Автор: Warrior Of Ice      Октомври, 2005

 

HammerFall са най-класически звучащата от всички млади банди в мелодичната метъл сцена. Съчетаващи пауър моменти с влияния от старите величия като Iron Maiden и Accept, те съумяха да изковат собствено звучене, което им спечели статута на лидери на една непрекъснато разрастваща се сцена. В “Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken” стилът им остава непроменен и лесно разпознаваем, но същевременно е значително обогатен и усъвършенстван, раздвижен от малко на брой, но силни нови хрумвания. Тук са характерните праволинейни рифове на Oscar Dronjak, подплатени от безупречната ритъм секция, която формират Magnus Rosen и Anders Johansson. Stefan Elmgren се отчита с нова серия от превъзходни мелодични сола, отличаващи се с чудесна техника, но никога не излизащи извън рамката на приетото дотам, че да обсебят дадена песен. Най-силното звено са вокалите на Joacim Cans, който тук доразвива възможностите, за които загатна в соловия си дебют “Beyond The Gates”.

Ключовата дума е “еволюция” - записът е доминиран от един очевиден стремеж към по-зряло звучене, от едно чувствително, умишлено търсено втежняване. “Secrets” ни посреща с фантастичен риф в духа на Judas Priest, който открива пътя към едно от най-епичните парчета, създавани някога от HammerFall. Припевът грабва моментално, а смяната на темпото преди солото е интересно хрумване. “Blood Bound”, избрана неслучайно за сингъл, е определено най-запомнящата се песен тук – композиция, която не омръзва и след сто слушания, благодарение на експлозивната си енергия и на майсторското съчетание на всички силни страни от изказа на групата. Следва едно от по-бързите парчета в тавата – “Fury Of The Wild”, в което веднага се набиват на уши някои нови похвати в пеенето на Cans. “Hammer of Justice” отново ни връща към средното темпо, в което HammerFall се чувстват най-уютно, предлагайки невероятни китарни и вокални хармонии. “Never Ever” е баладата на “Chapter V” – една малка блестяща перла от тези, на които гласът на Joacim придава неповторима емоционалност и красота. Тук тъгата е преобладаващото чувство, но тя по такъв начин е претворена в музика, че можем единствено да се възхитим на резултата. Разчупената “Born To Rule” разполага с един от най-пленителните носещи рифове в албума, а “The Templar Flame” надъхва с приканващ към куфеене инструментал и маниашки хоров припев. “Imperial” е първият изцяло акустичен инструментал, който бандата прави – макар семпъл на идейно ниво, той носи не по-слабо внушение от резачки като “Raise The Hammer” и “In Memoriam”. В “Take The Black” има нещо от настроението и мелодиката на “Renegade”, съчетани с много мощ на изпълнението. “Knights Of The 21st Century” безспорно е гвоздеят на албума. Тук Oscar демонстрира неподозирани качества на песнописец, преплитайки бавни лирични пасажи с тържествени метални постройки и скоростни участъци. Сериозното участие на Cronos от “бащите” Venom тук би могло да подразни традиционалистите сред феновете на HammerFall, но без него “Knights…” не би звучала по този начин и атмосферата й не би била същата.

Всяко от парчетата има свой характер и специфика, макар в рамките на споменатия вече стил. След албум като този, обвиненията към Joacim за това, че е еднотипен вокал или към групата в репетитивност вече звучат не само неправдоподобно, но и откровено смешно. Не съм очаквал, че ще го заявя за запис на HammerFall, но “Chapter V” наистина не се възприема от едно-две слушания. Шведите са създали най-разнообразното си и смело творение, което ако не на техническо, то поне на композиционно ниво надминава всичко, направено от тях до момента.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт