Ревюта
Група: Cans      Албум: Beyond The Gates      Автор: Warrior Of Ice      Април, 2004
Cans - Beyond The Gates (ревю от Metal World)

Шведите HammerFall са всепризнати за едни от основните виновници за възродения интерес към класическия метъл в средата на 90-те години на миналия век. Нещо повече - за добро или за зло, те се превърнаха до голяма степен в символ на съвременния пауър/хеви метъл. А символ на самите HammerFall е не друг, а емблематичният им фронтмен Joacim Cans, считан не без основание за един от най-даровитите вокалисти днес. Затова и дебютният му солов проект се очакваше с нетърпение; още повече, че Cans бе събрал в него музиканти като "Metal" Mike Chlasciak, Mark Zonder, Mat Sinner и Stefan Elmgren. В писането на песните на младия швед са помогнали още Ronny Milianowicz (ex-Sinergy, Dionysus) и забележителният David Chastain, като резултатът е един блестящ хеви албум с приятен прогресив привкус. Всичките дванадесет композиции са кратки, компактни и издържани предимно в средно темпо, а съставът, без много инструментални чудеса, забива повече от компетентно. Самият Joacim съвсем не се изсилва до степените, познати ни от изявите му в HammerFall, като същевременно запазва уникалния си гласов почерк, който е и единствената допирна точка в соловата работа на Cans с основната му банда. Самият албум не е от типа, в които даден музикант (бил той китаристът, вокалистът или друг) е изведен на преден план за сметка на останалите - тук компромиси няма и "Beyond The Gates" звучи много единно. Мрачна, тежка и изпъстрена с невероятни мелодии, творбата е обещаващо начало на една солова кариера. Текстовете са далеч от стереотипната хеви метъл патетика и разглеждат предимно дарк фентъзи теми, донякъде обединени от общо настроение.

Откриващата песен, "Fields Of Yesterday", се явява една от най-разчупените в албума. Тя ни посреща с мощно симфонично въведение, неусетно преминаващо в редуване на няколко силни китарно-вокални пасажи, подплатени от клавирите на Daniele Sorava. Следва "Soul Collector" - явно популярно заглавие, но Raise Hell и Bloodbath едва ли биха имали някакви претенции. Парчето се отличава с насечени начални ритми, плътна рифовка и уместно използвани бек/хорови вокали, които са разположени равномерно из целия албум. Като съдържание "Red Light" предлага няколко запомнящи се рифа, леки фонови оркестрации и особено сполучливи хармонии около припева. "Back To Hell" е може би най-тежката композиция в албума, съдържаща китарни препратки към последните неща на Judas Priest както в рифовката, така и в соловите участъци. Заглавната "Beyond The Gates" започва като прекрасна балада - впечатление, от което не остава много след включването на ритъм секцията. Китарите на Chlasciak и Elmgren се вихрят на воля и изковават мотив след мотив, придавайки на парчето много динамика. "The Key" носи неоспорим епичен заряд, продължен в последвалата я "Garden Of Evil", която освен с абсолютно маниашкия си припев блести и с отчетливото басово присъствие на Sinner. "Merciless" гравитира изцяло към пауър метъла с акордовите си структури, докато разноликата "Silent Cries" е една от по-прог ориентираните песни. "Dreams" рисува много мелодична музикална картина с осемдесетарски хард-рок нюанс, а "Signs" за последен път ни връща в мрака на стоманолеярната с твърдия си китарен саунд. Албума закрива контрастиращата с цялостната концепция на "Beyond The Gates", но все пак отлична акустична балада "Forever Ends", написана от Jeff Waters и Curran Murphy от Annihilator.

"Beyond The Gates" притежава качества, които биха задоволили и най-критичния почитател на хеви метъла - оригиналност, модерно звучене, прецизна техника и оптимален баланс между тежест и мелодичност.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт