Ревюта
Група: Evergrey      Албум: The Inner Circle      Автор: Warrior Of Ice      Април, 2004
Evergrey - The Inner Circle (ревю от Metal World)

След албум като “Recreation Day”, очакванията ми към новата студийна творба на Evergrey бяха огромни. Верни на себе си, с петото си творение шведите ни предлагат нова доза интелигентен, но не претрупан прогресив метъл с готик забежки. “The Inner Circle” е още по-динамичен от предшественика си в музикално отношение и извежда групата на едно ново ниво, без да променя съществено характерния им стил. Албумът е пропит с непогрешимото мрачно звучене на бандата, дължащо се в голяма степен на депресивно-отчаяния глас на фронтмена Tom Englund. Китарите на Danhage и Englund са станали още по-плътни и тежки, a клавирите на Rikard Zander са сякаш от друго измерение. Развитие личи и в структурите на песните, които са чувствително по-сложни и трудно предсказуеми дори в сравнение с миналите постижения на групата. Мелодичността е изведена на преден план, без това да отнема от агресията на музиката, макар в записа на места да преобладават акустични пасажи. Уместно е и включването на струнен квартет от прочутата Гьотеборгска филхармония, придаващ допълнителна дълбочина на някои песни. Текстовете са в унисон с емоционалните композиции - “The Inner Circle” е концептуална творба, разкриваща ограниченията, които една личност си налага сама в името на криворазбрани религиозни ценности и последвалата от това духовна деградация.

От откриващата типично Evergrey-ска “A Touch Of Blessing”, през твърдата “Ambassador” и многопластовата “In The Wake Of The Weary”, в която с вокали се включва и съпругата на Tom - Carina, ясно се очертава насоката на албума. С напредването на песните слушателят е залят от чувства на ярост, раздвоение, безнадеждност, болка, тъга и облекчение, които не му позволяват да остане и за секунда безразличен към сътвореното от шведите. Рифовката е стегната и прецизна, а солата са по-бавни и ограничени като количество, но стойностни като съдържание. Замечтано-отнесената “Harmless Wishes” и баладичните “Waking Up Blind” и “Faith Restored” се открояват с нежно вмъкната романтика. “More Than Ever” е тежко въплъщение на класическото прог-метъл звучене, докато “The Essence Of Conviction” и “Where All Good Sleep” са по-атмосферични и експериментални. За финал е оставена смазващата “When The Walls Go Down”, която представя вътрешната борба под формата на интроспективен монолог на фона на разтърсващ инструментал. В специалното издание на диска са включени и три концертни акустични изпълнения на групата от турнето във Франция към “Recreation Day”, в които личи класата на Englund на живо.

“The Inner Circle” е не просто достойно продължение на една бляскава кариера, но и връх в творчеството на Evergrey и обещание за бъдещ възход.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт