Ревюта
Група: Devilment      Албум: The Great and Secret Show      Автор: Warrior Of Ice      Октомври, 2014
Devilment - The Great and Secret Show (ревю от Metal World)

Много фенове на Cradle of Filth дълго време смятаха, че скандалният фронтмен Daniel Lloyd Davey е просто добър шоумен с огромен поетически талант, извратени естетически разбирания… и нищо повече. Е, дебютният опус на Devilment окончателно разсейва всякакви останали съмнения относно композиторските дадености на Dani, представяйки един колкото алтернативен, толкова и познат прочит на творческите му търсения.

В същността си “The Great and Secret Show” напомня преди всичко на стилистиката на Cradle of Filth, макар и без присъщата им пищност и често показна техничност. Разликите откриваме в дребни, но ключови детайли. Свиренето е стегнато и овладяно, като в китарната работа на Daniel Finch и Colin Parks класически метъл влияния са обединени с лек индъстриъл привкус в духа на Rob Zombie. Натрапчивите оркестрации на Lauren Francis на свой ред звучат като извадени от осемдесетарски хорър филм и внасят нотка на умопомрачение в и без това наситената атмосфера на записа. В този ред на мисли, едва ли има нещо случайно в появата му тъкмо в навечерието на Хелоуин – англичаните балансират умело между карнавалното и откровено диаболичното, рисувайки едновременно смущаваща и поглъщаща картина.

“Summer Arteries” ни посреща с редица препратки към хитовото мейнстрийм звучене на “Nymphetamine” и до голяма степен задава музикалната парадигма на албума. Енергична рифовка, щипка електроника и изящни мелодични сола осигуряват идеален фон за характерния вой на Dani Filth, примесен с онова специфично получисто пеене, което вокалистът започна да прокарва в по-късния период на Cradle. Съсредоточени и наглед праволинейни, парчетата си позволяват някои ритмови завои и епизоди на лиричност и меланхолия, които освежават иначе монолитния им устрем. Приятно разнообразие внасят напрегнатите цигулки в “Girl From Mystery Island”, ориенталските нюанси в “Mother Kali” и майсторските изпълнения на Aaron Boast зад касите, разпръснати равномерно из песните. Многопластовите милтъновски излияния тук са загърбени, а на мястото им в текстовете се е настанило едно мистериозно внушение в типично британския penny dreadful жанр, което е най-забележимо в “The Stake In My Heart”, “Sanity Hits a (Perfect) Zero” и закриващата заглавна пиеса.

Със своята идейност и целенасочено достъпно изложение Devilment имат всички шансове да се харесат както на онези, разочаровани от посредствените опити на Cradle of Filth от последните години, така и на съвсем незапознатия слушател. Без да е прекомерно екстремен, но и без да навлиза в твърде комерсиална територия, “The Great and Secret Show” е повече от сериозно начало.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт