Ревюта
Група: Hardfaced      Албум: Dying Lake      Автор: SepulTeraHead      Ноември, 2014
Hardfaced - Dying Lake (ревю от Metal World)

Вероятно си запознат с Hardfaced, защото групата от Охрид все пак вече е свирила доста пъти в България (ще го направи и днес, 1-ви ноември, в “Mixtape 5” на Hate City Fest 2014). A може и да не си. За всеки случай: групата е от онези метълкор банди, на които и метълът им е метъл, и хардкорът – хардкор. (А защо наричаме “метълкор” някакви неща, при които това не е така, е друг въпрос.) Вече трети албум Hardfaced преплитат откровени Slayer-изми и повлияни от ранния шведски мелодет (сещаш се – от онзи, на който детът му е дет) рифове с хардкор брейкдауни, докато на този фон двамата им фронтмени се редуват с мощни гърлени вокали (чийто тежък източноевропейски акцент пък придава щипка автентичност на цялостното звучене на групата).

В третия си албум “Dying Lake” групата продължава в същия дух, но заради натрупания опит успява да напише все пак по-хващащи песни във вече установения си стил. И дори си позволява малки крачки встрани, които правят музиката една идея по-интересна. Отварящата “Parting Waves” например започва с насечен риф върху бърз ритъм, който не би бил извън контекст в “Demanufacture” на Fear Factory например, преди рифът в куплета да превърне всичко в поклон пред осемдесетарския траш. “Cold Empty Heart” и заглавната “Dying Lake” пък съдържат доста намигвания към Lamb of God и други герои от някогашната Нова вълна на американския хеви метъл. Такава музика вероятно си слушал вече. Това, което спасява Hardfaced и “Dying Lake”, е талантът на музикантите. В албума не чуваш китаристи, които само да се мъчат да свирят като героите си. Напротив – Горан Веляноски и Йован Наумоски наистина свирят. В прецизния маниер, с който къдрят сола измежду скоростните рифове, има много повече метъл, отколкото пънк. Просто се заслушай какво става след 2:30 минута в “Burden” например.

Но докато на ниво изпълнение нещата са на границата на впечатляващото, “Dying Lake” има своите недостатъци. В моменти, когато би било уместно да се остави място на музиката да диша и някоя добра идея да се развие като инструментал, често тя бива задушена от ефекта на сгъстяване, който внасят двамата вокалисти. Това се пренася и върху самата структура на песните, които често звучат ненужно раздути – вероятно, за да включват равно участие от всички шестима души в групата.

В края на краищата “Dying Lake” е пъстър и преливащ от музика албум, при който везните все пак са наклонени по-скоро в положителната посока – макар и с повече динамика да можеха да се залепят за земята от нейната страна.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт