Ревюта
Група: BloodBound      Албум: Stormborn      Автор: Warrior Of Ice      Ноември, 2014
BloodBound - Stormborn (ревю от Metal World)

Въпреки главоломния си старт преди осем години, BloodBound така и не успяха да се възползват напълно от инерцията му, за да седнат на овакантения от HammerFall трон на шведския пауър метъл. От лутането им между гениалност и посредственост все пак се родиха немалко ценни попадения, а след първокласния “Unholy Cross” и не особено паметния му наследник “In the Name of Metal”, бандата сякаш отново е на прав път.

В шестия си студиен опус BloodBound се опитват – и в огромна степен успяват – да преследват онова специфично химново начало, което винаги е било най-силният им композиторски коз. Коз, способен да накара слушателя да преглътне простоватите песенни структури и да припява (на глас или на ум) текстовете за демони, мрак и хеви метъл. “Stormborn” далеч не се стреми да преоткрива някакви скрити жанрови тайни, камо ли да търси нов тип изразителност, но е повече от смислена стъпка в развитието на секстета.

Още откриващата “Satanic Panic” ни потапя в познатата атмосфера, този път с елементи на Powerwolf-ски хорър водевил. Наред с характерната за състава псевдо-окултна тематика откриваме и редица препратки към нашумелия фентъзи епос на Джордж Мартин в едни от най-силните пиеси тук: “Iron Throne”, “Stormborn”, “Seven Hells”… Сред познатите Maiden / Helloween / Edguy влияния на места се промъква и солидна доза Sabaton, но всичко е споено в достатъчно хомогенна и повече от завладяваща музикална сплав. Впечатляващите вокални еквилибристики на Patrik Johansson са подплатени от компетентни, стегнати инструментални изпълнения и резултатът е забележим в грабващите мелодии и зверски припеви на парчета като “Blood of my Blood” и “When the Kingdom Will Fall”. Не липсват и свежи идеи като ефирната фолклорна окраска и детски хорови включвания в “Nightmares from the Grave”, докато праволинейната “Made of Steel” на свой ред е откровено намигане към бащиците Manowar.

Умението на BloodBound да компилират в песните си вдъхновения от редица пауър метъл класици навярно ще бъде посрещнато с усмивки и непринудено куфеене от едни, докато други ще подтикне към (не съвсем безпочвени) упреци в плагиатство. Така или иначе, в “Stormborn” съставът демонстрира увереност в стила си и една нова творческа зрялост, а това често е по-ценно от лишен от покритие стремеж към иновативност.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт