Ревюта
Група: Skálmöld      Албум: Með vættum      Автор: Midnightsun      Ноември, 2014
Skálmöld - Með vættum (ревю от Metal World)

Исландците Skálmöld се вдъхновяват от суровата красота на природата в родината си, нордическата митология и хеви метъл групи като Metallica, Iron Maiden и Amon Amarth. Освен това се възхищават на творчеството от класическия исландски композитор Jón Leifs, правил обработки на народни песни и творил по мотиви от местните саги. Представеното досега от Skálmöld осезаемо се различава от музиката на повечето млади банди - албумите на исландците са много по-зрели и оформени. Поради това те привличат вниманието на феновете още с първия си албум, “Baldur” (2010), а второто им произведение, “Börn Loka” (2012), категорично затвърждава мнението, че към семейството на фолк-викинг метъла се присъединява сериозно попълнение. Бандата работи със самочувствие и размах и през 2013-а година записва DVD-то “Skálmöld og Sinfóníuhljómsveit Íslands” със симфоничния оркестър на Исландия.

С новата си творба “Með vættum” Skálmöld изкачват поредното стъпало по пътя на амбициите си. Групата никога не е залагала на нечувана оригиналност; силата на исландците е в стилната интерпретация на нещо познато, но с осезаем собствен почерк. Композициите в албума, макар и не особено кратки, са стегнати и чудесно оформени. Действа се по единна, но отлично работеща формула – върху фолклорна мелодия се наслагва метъл надстройката. Собственият колорит идва от спойката – това са вокалите. Въпреки че Björgvin Sigurðsson се води основен вокалист, в Skálmöld всички пеят, или по-точно се надпяват. Тази гоненица на чисти и дрезгави гласове, на народни напеви и здрави сола прави “Með vættum” впечатляващ и лесно запомнящ се албум.

Трябва да се обърне внимание и на фабулата, заложена в неразбираемите за чужденците текстове. Там действа същата схема – добра собствена трактовка на нещо познато. “Með vættum” се превежда като “Сред духовете на природата”. Според нордическата митология това са боговете, елфите, джуджетата и великаните. Skálmöld правят позитивно съвременно тълкуване на старинните представи. Текстовете проследяват кръговрата на годишните времена, водят слушателя сред митични и реални същества, като внушават идеята, че всъщност духовете на природата са всички твари, които населяват земята или човешката фантазия.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт