Ревюта
Група: Raxa      Албум: Rabinal Achi      Автор: Battle Magic      Декември, 2007

 

Raxa е много интересен проект на един руснак, който обаче е подпомогнат от небезизвестния Stefan Hertrich (SpiRitual, Betray My Secrets, Shiva in Exile, ex-Darkseed). Става дума за нещо уникално и неповторимо. Жанрово Raxa се доближава до дуум метъла, но това е едно доста повърхностно определение за тази музика. Текстовете се отнасят за ритуалите на ацтеките, а мелодиите са много мрачни, на моменти дори страшни.

Думите са бедни да опишат колко е невероятно творчеството на Raxa. Техният нов албум “Rabinal Achi” е малко по-различен от “Oxlahun Ti Ku”. Мрачната атмосфера е запазена, но някак си не звучи толкова неповторимо. В “Oxlahun Ti Ku” имаше съчетание между мрачни клавирни патрии и брутални рифове, които завинаги остават в главата ти, докато в “Rabinal Achi” като че ли всичко е малко по-лесносмилаемо. Разбира се, има и разбиващи парчета като “U Camul Ca Chau Rabinal Achi”, “Mun” (това парче е шедьовър в ембиънт метъла, по мое скромно мнение), “U Camul Ca Chau Queche Achi” и “Roxmul Ca Chau Queche Achi”. Изброените композиции звучат извънземно, сякаш създадени в друго измерение. Тази музика е идеалният саундтрак за четене или учене.

От инструментална гледна точка всичко е майсторски изпипано до най-малкия детайл. Клавирите преобладават, а тежките китари са сведени до минимум. Композициите са изпълнени с емоция, която никоя друга дуум група не може да създаде. Определено трябва да се чуе, за да се повярва!

Може би сте забелязали, че това ревю не е достатъчно дълго и изчерпателно - прави сте. Това е така, защото за да напишеш ревю на такъв албум, трябва да познаваш добре неизвестното и поне веднъж да си напуснал тази планета. Единственият възможен начин поне малко да се приближиш към отвъдното, преди да ти е дошло времето, е да чуеш новия запис на Raxa.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт