Ревюта
Група: Fjoergyn      Албум: Sade Et Masoch      Автор: Scion Of Storm      Декември, 2007

 

Гласът на природата... отново е тук. И всички сте подвластни нему. Две години след есенната жътва (естествено, говоря за дебютния албум на Fjoergyn – “Ernte im Herbst”), тъкачите на този глас решават отново да създадат шедьовър не само във фолк/епик поджанра, ами в метъла като цяло. И го правят решително.

“Ernte im Herbst” беше впечатляващ албум, който ме отвя още първия път като го чух, стъписан от това, което долавят ушите ми. С многобройни фолк влияния и красиви инструментални партии, тавата бе нещо наистина умопомрачително. Нещата хем са се променили, хем са си останали същите. “Sade et Masoch” сякаш е малко по-различен. Фолкът може би е по-малко, но затова пък са вкарани множество влияния от други, многобройни стилове на по-тежката музика. Епичността е налице, както и сякаш израстване на музиката и звученето на Fjoergyn. Ситуацията с трудността да се определи кое е по-добро – дебютът или сегашната творба на немците, ми напомня леко за същите съмнения относно една друга моя любима група – Turisas. Все пак, макар че “Sade et Masoch” е по-зряла творба, и отново е нещо прекрасно и невероятно като музикално изживяване, ще се наложи да призная, че за мен дебютът на немската тройка е по-добър.

Интересна е обложката на албума, носеща някаква скрита и ненапълно ясна символика – сочна ябълка с ангелски криле, през чиято изрязана дупка се вижда, че целият плод всъщност е червив отвътре. Отново природна обложка (след нежната пеперуда в “Ernte im Herbst”), за да не се съмняваме и за миг, че наистина неслучайно много хора наричат немците “творящи Ода за природата”. Въпреки че по някакъв начин самите те са природа – името на групата, взето от исландската митология, придобива значението на “природа/Майка Земя”, което още повече подчертава гореспоменатите от мен неща.

Албумът е изграден от девет стабилни, дълги песни, със сумарно времетраене от около 52 минути – повече от достойно. Какво имаме в този запис? Отговорът е: какво ли не. Налице е едно прекрасно интро, озаглавено “Prolog”, сякаш ще бъдем въведени в някаква книга; имаме едно скоростно, агресивно парче с леко разярени вокали като “Katharsis” (един от фаворитите ми в албума); няма да минем и без по-нежни песни като “Ach Sprich Doch”, където Stephan шепти, приканва ни да “говорим”. Постепенно нежността отстъпва място на по-бързи и тежки нотки, за да дойде и последното приканване на вокалиста:

Ach sprich doch Mensch, wer bin ich nur
Nun kenn ich meinen wirklich Wert
Greif unser Herz, verwisch die Spur
Und laufe weg, mach nie mehr Kehrt!

“Narziss (T)” също е уникално парче, където можем да чуем и провлачен хор, и разчупени рифове. Това, което винаги ми е харесвало при Stephan е, че пее с изключителен патос и вдъхновение, само подчертавайки цялостното звучене на Fjoergyn. Не мисля, че има смисъл да ви посочвам най-забележителните песни в тавата, най-малкото защото всяка е като глава от книга, и тези девет глави, взети заедно, правят книгата на природата. Всяко парче има своя уникален чар, и по този начин просто искам да ви кажа, че всяко е забелжително и не за изпускане, без всяко от тях албумът ще звучи непълноценно. Няма пълнежи като при огромен брой други групи, тук всичко си е на мястото. Просто чуйте примерно затварящата “книгата” “Sade” и наистина ще разберете какво имам предвид.

Е, тъкачите на гласа на природата от Германия отново сътвориха нещо невероятно, макар и по-мрачно и различно от предишната си творба. Като цяло, “Sade et Masoch” е албум, който съдържа в себе си толкова различни влияния, че всеки ще намери нещо за себе си в него, почти съм сигурен. Силно се надявам още идната година да чуем нещо ново от Fjoergyn, защото ако не друго, то поне техните творби са едно истински разтърсващо и неповторимо изживяване. Защото други като тях наистина няма. Буквално го приемете.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт