Ревюта
Група: Каира      Албум: Колесо Фортуны      Автор: Battle Magic      Декември, 2007

 

Напоследък доста се запалих по няколко групи от Русия. Стилово те са различни, но някак си има нещо, което ги обединява. Не знам дали в музиката им долавям несгодите от руската система, която си остава тоталитарна и до днес, или пък по някаква друга, неизвестна причина, в музикално отношение творбите на почти всички банди от Русия ми звучат искрено и непресторено. Един от тези състави се нарича Каира. Това е проект на една семейна двойка, като зад гърба си имат само един албум. Мощният глас на вокалистката, на чието име е кръстена групата, остава нещо като тяхна запазена марка. Музиката е изцяло написана от нейния съпруг Павел. Стилово, те се подвизават в симфоничното хеви метъл направление.

Поводът да пиша това ревю е техният албум от вече отминащата 2007-ма година, озаглавен “Колесо Фортуны”. Записът е много по-симфоничен от предшестващия го, обърнато е повече внимание на оркестрациите и хоровите изпълнения. За мен беше голям проблем, че не знам нито дума на руски, а текстовете на Каира са изцяло на родния им език. Нормално е след като са ме грабнали музикално, да се поинтересувам и от лириките им. Помолих да ми ги преведат и останах очарован - в тези текстове наистина има смисъл, като в тях отражение намира и тъгата от инструменталната страна на композициите. Лично за мен, “Колесо Фортуны” не е по-добър от дебюта на бандата. Тук всичко е малко по-натруфено, но поне не е натрапчиво. Епичните моменти се срещат много рядко. В записа присъстват както бавни, така и бързи песни. Баладата “На край всего” прави добро впечатление и не омръзва. Като цяло, албумът има много силни страни, но определено губи по точки от “Воля Рока”. Въпреки всичко, силно ви препоръчавам да чуете и двата албума на Каира - ако обичате мелодичен хеви метъл, най-вероятно ще ви харесат!

Голяма грехота е, че в Русия има много качествени банди, които обаче тънат в неизвестност. Много от тях са на световно ниво, но по най-различни причини никой не е чувал за тях извън собствената им страна. Смятам, че е редно всеки да се поинтересува поне малко какви групи излизат от тази страна, защото определено можете да намерите нещо, което да ви допадне. “Колесо Фортуны” не е най-добрата руска тава за 2007, но поне в Топ 20 би влязъл. Чуйте Каира - защото музиката им е много отпускаща и както казах в началото, в нея се долавя тази специфична нишка на непрестореност, която е характерна за повечето руски състави.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт