Ревюта
Група: Marduk      Албум: Frontschwein      Автор: Shogot      Януари, 2015
Marduk - Frontschwein (ревю от Metal World)

Разликата между сатанизъм и неонацизъм може да бъде много тънка, особено когато се появи проект като Satanic Warmaster, където идеологията е дълбоко вкоренена в иначе по варварски примитивното клане на човека-група. Или Leviathan на Wrest, където нещата се случват някак естествено под знака на екстремните му възгледи и начин на живот, превърнали го в реална заплаха за заобикалящия го свят. Ако не съществуваше Varg Vikernes, Hoest от Taake щеше да бъде може би най-скандалната личност в цялата сцена. При Marduk обаче ситуацията е с една идея по-тънка. За разлика от много други, шведските блек метъл ветерани винаги са били склонни да проявят благоразумието да не пропагандират радикални послания, отстъпвайки до дипломатичната позиция, в която си свободен да чуеш каквото си искаш, но накрая това ще си остане твоят субективен поглед върху музиката им и нищо повече. Шегувам се. “Christraping black metal to Satan gives praise”, забрави ли?

Горепосоченият цитат е припевът на “Christraping Black Metal”, една от осемте резачки на понастоящем ползващия се с легендарен статут “Panzer Division Marduk” - половинчасовия хаос от бластбийтове, наточени до блясък рифове и почти никаква мелодия, с който Marduk продължават да играят и до днес. Това обаче би могло да им изиграе лоша шега. “Frontschwein” не носи емоционалния заряд на “Rom 5:12” или “Wormwood”. Всъщност неговият сценарий е аналогичен на този в последния Exodus, с разликата, че Marduk не сметнаха за добре да изхвърлят Mortuus за сметка на Legion. Подчертано олдскуул, “Frontschwein” започва там, където свърши “Serpent Sermon” – това е едно тенденциозно завръщане към формулата на “World Funeral”; невъзможно е да объркаш стила, но яростното покушение на шведите далеч не е толкова кърваво, колкото можеше да бъде. Казано направо – в нейното начало ерата на Mortuus бе обещание за нови мрачни измерения, в които, вдъхновена от ексцентричния си фронтмен, групата с готовност изостави отработения метод за сметка на далеч по-вълнуващо и авантюристично композиране. Сега Marduk попадат в капана на собственото си наследство.

Разбира се, във “Frontschwein” все още се намират следи от експерименталния дух на групата в периода 2007-2009 г., но с изключение на погребалната церемония “Nebelwerfer”, обсебения от Funeral Mist марш “503” и безспорния шедьовър на албума, осемминутната епика “Doomsday Elite”, Morgan Håkansson и неговите момчета отново са заложили на сигурно. Да, Marduk са изключително силни, когато развият главозамайващата скорост на “Thousand-Fold Death” и, да, “Frontschwein” е автентичен блек метъл албум, с който една от най-опитните банди в жанра продължава да отстоява старите му, непреходни ценности. Но в тези времена и с този състав Marduk са способни на много повече. Вече го доказаха.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт