Интервюта A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
THE WISE MAN'S FEAR
Автор: Стако
14 Юли, 2015
Интервю с THE WISE MAN'S FEAR

По време на един успешен дебют и насред подготовка за турне, момчетата от The Wise Man’s Fear намериха време да отговорят на няколко въпроса за Metal World. Те бяха много развълнувани, че има интерес към тях отвъд океаните.

Как формирахте състава?

Формирахме се като последица от няколко изоставени околни проекта в нашия регион. Един бивш наш китарист се свърза с тежкия ни вокалист (Joe) и го попита дали иска да направи проект, който започна под името A Star-Crossed Wasteland. Аз (Paul) се присъединих като барабанист след няколко месеца, а малко след това открихме и главния ни китарист Codi онлайн. Певецът ни Tyler изпълняваше вокали като гост в първото ни ЕР, защото никой от нас не беше добър в пеенето, а те с Joe бяха добри приятели от училище. Tyler като крайност ни допадна толкова много, че го поканихме да остане перманентно! По-късно добавихме и моя съквартирант Nathan за ритъм китарист и да помага с писането на песните.

Какво ви вдъхнови да започнете да свирите професионално?

Всички имахме своите различни музи, които ни вдъхновиха да бъдем сериозни относно музиката. За мен (Paul) и Nathan рок бандата Switchfoot повлия доста. Joe и Codi винаги са били много надъхани относно това да бъдат професионални изпълнителни от деца. Това е нещо, което просто знаеха, че искат да правят и започнаха да го преследват, веднага щом им се отдаде възможност. Като цяло това да виждаме някои от любимите си групи на живо, да ги следваме в социалните медии и да ги гледаме как изживяват мечтите си ни даде огъня да гоним тази професия със страст!

Какви са въздействията върху вас на музикален и на текстови фронт?

Що се отнася до музикално и текстово вдъхновение, има доста банди, които ни въздействаха. Всички слушахме доста метъл, докато растяхме – от старите Woe, is Me и The Devil Wears Prada до Attack Attack, City in the Sea и Born of Osiris. Разбира се, имаме и доста не-метъл влияния като Switchfoot, Saosin, Motion City Soundtrack, Hospin, Envy on the Coast и още много.

Текстово, вероятно най-голямо въздействие ни оказа Австралийската деткор група Make Them Suffer. Те са правили доста разтърсващи неща с текстовете си, като това да вплитат няколко албума в една голяма история и да комбинират разказване на история с поезия по изцяло различен начин. “Pilgrim’s Progress” на John Bunyan също послужи като структурен модел за някои части за албума ни (“Castle in the Clouds”).

Защо фентъзи? (Персонални поздравления от мен за този избор!)

Благодаря! Избрахме да се ориентираме около фентъзи тематиката по няколко причини. Като за начало, наименувахме се на страхотната фентъзи книга от същото име на Патрик Ротфус. В началото на формирането ни, аз бях приключил с две от неговите книги от “The Kingkiller Chronicles” и все още бях погълнат от стила му. Изглеждаше ни като пропиляна възможност да се кръстим на голяма фентъзи книга и да не вложим фентъзи тематика! Аз започнах писането на текстовете много преди да влезнем в студио и концепциите подаваха фентъзи усещане. Докато стигнахме до готовност да влезнем в студиото, чувствахме това да се посветим на фентъзито като правилно решение.

Книгата на Патрик Ротфус, която споделя името си с вашето, има ли нещо общо с историята, която разказва албума ви? Или е оригинален замисъл? Какво ви вдъхнови за тази история и за начина да я разкажете чрез музика?

Що се отнася до книгата “The Wise Man’s Fear”, тя е еднo от най-любимите ми произведения и ме вдъхнови много в лирическо отношение, но историята на албума е изцяло независима от романа. Що се отнася до нея, тя е по-близо до “Pilgrim’s Progress” на Bunyan, отколкото до друго. Албумът ни е алегорично изследване на някои от най-основните житейски изпитания, предизвикателства, победи и открития, пред които всеки човек се изправя в един или друг момент. Всеки трак представлява различно ниво или обстоятелство в живота и те са подредени в хронологичен ред, за да може накрая слушателят (надяваме се!) да остане с чувството, че е изпитал целия жизнен цикъл на протагониста на историята ни, и е изживял нещо редом с него.

Вдъхновението за концепцията го получих, когато бях в началото на гимназията преди почти пет години. Един от най-скъпите ми приятели, Dan, ми даде бележник в училище, в който се съдържаха редица вдъхновяващи цитати (тъй като той започваше да пише поезия и текстове също и искаше да ме окуражи). Един цитат беше от господин на име Gilbert K. Chesterton и гласеше: “Няма архитектурни правила за замък в небесата”. По това време нямах представа какво да правя с тази мисъл, но знаех, че този цитат ме дари с невероятно силна картина в ума ми и че някой ден исках да изследвам тази картина напълно.

В момента във Фейсбук страницата ни тече събитие, по време на което всеки ден разкриваме значението зад текста на някое парче, което ще доведе до разкритието на цялата история на албума.

Планувате ли да правите още такава музика – със замисъл, с глави“, вместо с тракове? Смятате ли, че това е част от вашия стил?

Определено! Чувстваме, че стилът воден от сюжет е ключов елемент от музикалният ни привкус. Всички слушаме много звуково впечатляващи албуми от групи, които имат добри композиторски умения на метъл сцената, но често ни се струва, че цялостният „удар“ на тези албуми е възпрепятстван от еднообразни и слаби текстове. Това е част от причината да решим и да напишем изцяло изчистен албум от лирическа гледна точка: много групи в днешно време се състезават в това да направят успех чрез ползването на вулгарен и смайващ език, а ние гледаме на това като на евтин и лесен подход. Да направиш всяка песен с изключително ядосано звучене не оставя динамично място в албума за фокус и също така изобщо не отразява истинския живот по реален начин. В края на деня, макар да се ползваме от абстрактни герои и истории, ние се опитваме да предадем на хората значими послания, които ние самите бихме оценили да чуем от групите, които харесваме. За да направим това, трябва да смесим очарователното с ужасното и да покажем щастието, освен яда.

В крайна сметка – да, смятаме да продължим да разказваме истории чрез песните си. Има много добра причина някои от най-добрите оратори, много видни мъдреци и почитани старинни текстове да поучават чрез истории: това е най-чистият начин да се свържеш с друг човек и да изкажеш директно послание без да го елементаризираш излишно. Имаме някои много вълнуващи идеи за следващият си албум и вярваме, че хората ще ги оценят.

Има доста алтернативни и симфонични елементи в музикалните ви композиции, бихте ли искали те да заемат по-голяма част в музиката ви?

Мисля, че е много вероятно да се развием в тази насока! Това е един аспект от тежката музика, която много обичаме и мислим, че допълва нашия по-фантастичен стил по добър начин. Дава възможност на слушателя да усети по-средновековен привкус, който върви редом с по-модерното ни метъл звучене.

Това място е за вас. Кажете каквото искате на феновете си.

Звучи много клиширано, но истински ви обичаме и ви благодарим от дъното на душите си за подкрепата ви! Направо сме отнесени от позитивната реакция към албума и сме много развълнувани да споделим някои изненади, които готвим за в бъдеще. Междувременно, ако сте около Indiana, елате да ни чуете на Vans Warped Tour на 29-и юли!

« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт