Ревюта
Група: Magica      Албум: Wolves and Witches      Автор: Sharon      Декември, 2008

 

Румънските ни съседи Magica решиха да напомнят за себе си за втори път в рамките на последните две години - не, че тези, които са се докоснали до енергията на “Hereafter” биха могли да забравят силата на изпипания до съвършенство предишен албум, но пък лично аз нямам нищо против още една солидна доза музикално вълшебство. Без каквито и да е увъртания, Аna Mladinovici и компания този път са ни подготвили вълнуващо пътешествие из фолклорните традиции на родината си под формата на нова силна продукция, озаглавена “Wolves And Witches”.

Всичко необходимо за един добър запис на Magica присъства и в четвъртата им тава – тук са вездесъщата мелодичност, богатото музикално разнообразие, многопластовия глас на вокалистката и леко приглушения, сякаш отекващ от стените на пещера плътен звук от китарата на Bogdan Costea, превърнал се в индивидуален почерк на бандата. Само че този път намираме и единна концепция, властваща над композициите в “Wolves And Witches”, което е и изцяло нов подход за музикантите. На първо слушане албумът така и не успява да прикове вниманието, както своя предшественик, защото далеч не е толкова директен. Там е работата, че този път красотата и въздействието се разкриват пред нас постепенно, песен след песен и лъжичка по лъжичка, но едно е сигурно – тези, които са оценили истински стойността на “Hereafter”, не след дълго ще попаднат и под опияняващото заклинание на “Wolves And Witches”. А то, уверявам ви, е в състояние да трае дълго време.

Въведението в приказката на Magica започва с динамичната хитова композиция “Don’t Wanna Kill”, описваща противоречивата природа на върколака - същия кръвожаден звяр, борещ се срещу собствената си дълбоко човешка същност. В “They Stole The Sun” попадаме на позната история за злодеянията на змей, лишил цяло едно кралство от светлина, разкрасена с героични подвизи и търкалящи се отрязани глави на фона на чудесен пауър аранжимент, засукани фолк сола и класни вокални изпълнения. “Hold On Tight” рисува идилична картина през очите на ездач на крилат кон с неприятното уточнение, че същият е преследван из небесата от освирепял дракон. Последната песен от ударния китарно-мелодичен дух на началния блок от албума е “Hurry Up Ravens”, изградена от стабилна бърза рифовка от началото до края и затихваща с отчаянието на прокълнатата с безсмъртие душа като грачене, сливащо се в едно с това на гарваните по време на песента. Самата Ana е в блестяща форма и като нищо се разписва с най-силните вокали в музикалната си кариера; за разлика от предвестника си, албумът залага не толкова на театрално музициране и контрастни инструментали, колкото на още по-високо вокално представяне и нови певчески похвати. Нататък румънците продължават разказа си за митичната огнена птица от кратката клавирна балада “Maiastra”, зареждащата “Dark Secret”, безумния съдбовен кръговрат на “Just For Two Coins” и “Until The Light Is Gone”. По-тежкият и звучен китарен инструментал “Chitaroptera” с фолк мотивите си дава път на “Mistress Of The Wind” - последната глава от странстването из местните митове, мелодичен завършек с препратка към легендарните духове “ielele”, румънската версия на самодивите.

Чрез “Wolves And Witches” музикантите от Magica за пореден път защитават успешно титлата си на водеща пауър метъл банда, предшествана от фронтдама, не само в родината си, но и на Балканския полуостров въобще. Което доказва, че гордостта на сънародниците им и поклонничеството пред музиката им далеч не са плод на щастлива случайност – тъкмо обратното, петимата вече познават из основи способностите си и ги използват максимално, а с помощта на вродения си авантюристки дух продължават да покоряват множество нови върхове.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт