Ревюта
Група: Catamenia      Албум: VIII - The Time Unchained      Автор: Warrior Of Ice      Декември, 2008

 

За никого не е тайна, че в малка Финландия метълът е издигнат в почти всенароден култ и съвсем не е случаен фактът, че през последните години северняците дадоха и продължават да дават на сцената едни от най-силните групи. Ето че една от тях напомня за себе си с пореден дългосвирящ удар. Catamenia изминаха наистина респектиращ творчески път, докато утвърдят позицията си сред най-важните явления в новата вълна на скандинавската екстремна музика. Тъкмо затова въпросът доколко “VIII – The Time Unchained” се вписва в тези им усилия вероятно дълго време ще остане предмет на спорове.

Противно на изградените нагласи, финландците вече не атакуват слуха с всепомитащата сила на зимна виелица, а вместо това се отчитат с един по-укротен, не толкова екстремен албум, съчетаващ по нещо от предпоследния период в дискографията им с едно силно изразено мелодет начало. Всъщност “The Time Unchained” далеч не е толкова повърхностно-невзрачен, колкото би могъл да се стори на някои отначало. Съвсем разбираемо, въпросният изглежда твърде мек и предсказуем, особено на фона на предшестващите го два опуса, но същевременно е не по-малко запомнящ се от обралите толкова овации “Location: COLD” и “Winternight Tragedies”. Въобще, имаме един абсолютно типичен Catamenia запис, поднесен без много изненади, но и реализиран с професионализма, който сме свикнали да очакваме от финландците. На места личат бегли следи от старата блекарска ярост, но погледнато по-общо, е доста трудно да поставим звученето на бандата в някаква строга жанрова категория. Напускането на OJ Mustonen не се чувства особено, тъй като Ari Nissila и Toni Kansanoja се справят повече от убедително с агресивните вокали. Увеличеното количество чисти партии на Kari Vahakuopus пък се вписва отлично в идеята за по-хармоничен и разгърнат звук. Тоталната липсата на клавири не е ощетила записа – тъкмо напротив, китарите съвсем успешно носят мелодичната линия. Сред десетте парчета все пак има и такива, които изпъкват сред останалите – “Garden of Thorns”, “Alive... Cold... Dead!”, “Embody And Behold” и “Fallen” например веднага хващат вниманието било със силен припев, красив инструментален етюд, завладяваща рифовка...

Макар да не успява да се нареди до върховите постижения на Catamenia, “VIII – The Time Unchained” представлява едно твърде солидно усилие от страна на финландските ветерани, за да бъде подминат с лека ръка. Очаквам в следващия си албум петимата да доразвият стиловата амалгама, която забъркаха тук, за да се завърнат с още по-концентрирано и хомогенно звучене.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт