Ревюта
Група: Арктида      Албум: На горизонте      Автор: Sharon      Декември, 2008

 

Историята на този почти никому неизвестен състав наподобява твърде много баналността около създаването на не една или две банди – както често се случва, изведнъж на две ентусиазирани момчета с интерес към музиката от също толкова апокрифен московски университет им хрумва да запишат заедно няколко метъл рифа. Всичко е като по учебник и към тях се присъединяват още млади музиканти, следват промени в състава и окончателен разрив с все така скучните подробности около същинското заформяне на потенциалната банда след участието на родните фестивали и конкурси. На бял свят изниква явлението Арктида - друго название на обвитата в мистика Хиперборея, а не след дълго звездата на момчетата тематично изгрява на хоризонта с първия им дългосвирещ запис “На горизонте”.

Първокласна мелодичност и издържан в най-добрите традиции на жанра пауър метъл са вплетени в едно, образувайки сърцевината на албума. Верни на себе си, руснаците отправят директно предизвикателство в лицата на злостните музикални критици, като опитът им е всичко друго, но не и плах. Петимата си проправят смело път напред, заредени със солидно количество амбиция и истинско желание за създаване на качествена музика, което веднага рефлектира в дебютния им опус. Точно това поразява възприятията на първо слушане - от 17-те песни, чиято продължителност рядко надвишава три минути, наистина струи усещането за искреност, недокоснатост, чистота и лишение от всякакви предразсъдъци.

За минимално време впечатляващи с бързината си ритмични сола излизат от струните на китариста Денис Бурлаков, докато колегата му и съосновател на бандата Дмитрий Машков плете като паяк невидима мрежа от главозамайващи клавири. На места отражение в музиката на момчетата намират всеобщите им любимци Dream Evil, Sonata Arctica и титаните на руската метъл сцена Ария, но богатият мелодичен глас на вокалиста Константин Савченко придава много по-лична и собственическа музикална нотка на всяко едно изпълнение, до което се докосне. Всички текстове са изцяло на руски език, в това число и този на парчето “Избранные” - специално преведен за целта кавър на “The Chosen Ones” на Dream Evil. В лирическо отношение цари абсолютна анархия – албумът предлага както богат избор от патриотично настроени слова за Майка Русия и нахъсващи социални критики, така и покъртителни истории за дълбоко лични катаклизми, или просто шеговити случки. Сходно е и музикалното разнообразие, защото бандата набляга едновременно на експедитивни изпълнения и нежни балади; но силата на музикалните послания достига своя апогей именно тогава, когато агресията на бързината се смесва с по-бавните мотиви, било то под формата на точно вкарани въведения, преходни кратки интерлюдии или екстремно въздействащи акценти на самите припеви. В резултат на всичко това пред нас днес стои “На горизонте” от плът и кръв, готов да устои на каквато и да е критика, колкото и неуместна да е тя.

Без капка съмнение московската петорка се е справила повече от блестящо със задачата, която сама си постави. А за мен това само по себе си е предостатъчна причина да се надявам развитието на Арктида да бъде все така интензивно и момчетата да продължат и занапред да представят съвременния руски метъл в най-яркия му блясък.

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт