Ревюта
Група: Nine Inch Nails      Албум: The Slip      Автор: Scion Of Storm      Ноември, 2008

 

Trent Reznor отново е тук, а с него и най-новото му творение от гениалност, безумие и сюрреализъм – “The Slip” (още познато като “Halo 27”). Nine Inch Nails е едно комерсиално явление. Музика за масите, попита като дунапренова гъба с евтин наркотик. Nine Inch Nails обаче остава неповлияно от своята популярност средоточие на параноя, теории и дълбочина, с която доста малко други състави могат да се съревновават. Най-малкото не се сещам за друга група, която не само да издава албум всяка година, а да издава повече от един в рамките на един дванайсетмесечен цикъл, без това да влияе на качеството на създаденото.

Ще призная, че предишната тазгодишна експериментаторска изява на Trent и компания не ми хареса и на 1/10 от The Slip – говоря за “Ghosts I–IV”. Не обръщам внимание на умопомрачаващото число от композиции в нея, макар и кратки – просто или не е дошло още времето, когато ще разбера замисъла му, или действително е по-празно от редица други творения на американския гений.

Някак по-слаб е “The Slip” от, да речем, “With Teeth”, но тук съм изключително пристрастен, защото албумът на Ноктите от 2005 е безспорният ми фаворит от цялото тяхно творчество. Остава фактът обаче, че новата им тава отново е феноменална и силна по свой собствен начин. Не защото е записана точно за седем седмици обща работа – месец писане от страна на Reznor и три седмици записване в домашното студио на сърцето на групата - в никакъв случай. “The Slip” просто съдържа типичното Nine Inch Nails присъствие в себе си – образно го оформям като музикален облак от параноя, отнесеност и сякаш звукова дрога, които съдържат някъде в недрата си някаква част безумие. “Lights in the Sky”, излязлата още преди официалната поява на албума “Discipline”, многозначителното (или не чак толкова?) “1,000,000” и “The Four of us are Dying” плюс “Demon Seed” за мен са гръбнакът и най-важното и забележително в албума. “Lights in the Sky” е нещо в духа на предишните “Every day is exactly the same” като звучене, с тихи, нежни и някак заплашителни нотки. Интересна е свръзката между песента и следващата я “Corona Radiate”, направена на принципа на интрото “999,999” и следващата го “1,000,000” – сливане на два фрагмента в едно, като всъщност самото осъществяване на прехвърлянето от една песен на друга е напълно незабележимо. “Discipline” е игривата нотка в целия “The Slip” и си проличава защо парчето е било избрано да се върти из ефира преди излизането на втория албум на американците за тази година. “Once I start I cannot stop myself” ритмично припява Reznor, преминаващ от шепот към по-ясно и отчетливо изливане на репликата. “The Four of us are Dying” е психарски инструментал, който се явява като свредел, устремил се да докосва със звученето си нервите из цялото тяло и в същото време да рисува някакви мътни, неясни картини през съзнанието. Типично “резнърско”, бих казал, защото действително, макар и безсловесно, парчето от пъзела “The Slip” съответства на главно мъгляво-негативните емоции, струящи от творчеството на Ноктите. След стържещото умиране на четиримата Тях, идва закриващото “Demon Seed”, което леко наподобява “Discipline” като звучене/настроение/постройка.

Now I know
What this is all about
Now I know
Exactly what I am

Шизофренията и хаотичността царуват тук, подсилени от многопластовите гласове, припяващи горния цитат, които от своя страна са силно подкрепени от глъхнещата музикална атмосфера.

Трудно ми е да пиша за Nine Inch Nails, просто защото слушащите (и феновете) групата може би са го уловили вече – музиката им е главно усещания, а не слова. Може би е по-добре да спра дотук и да видим какво ще ви каже албума, замествайки моите така или иначе непълни впечатления и неспособност на максимум да ги изразя. Общо-взето се чувствам както се пее из “1,000,000” след всяко въртене на албума:

I feel a million miles away
I don’t feel any thing at all

Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт