Ревюта
Група: Grave      Албум: Out of Respect for the Dead      Автор: Starless      Октомври, 2015
Grave - Out of Respect for the Dead (ревю от Metal World)

Скъпи гости, гробът официално е разровен! Заповядайте отново вътре – “into the grave” – за 11-и пореден път. Всичко си е постарому, чувствайте се като у дома си и се пазете кучето на Ola Lindgren да не ви изяде! Парти атмосферата е налице, защото дискографията на Grave не е нещо по-малко от дългогодишен дет метъл купон, в чийто музикален фон се променя само качеството на звука, докато това на песните, с някои уговорки, си остава постоянно.

В тази връзка, единствената съществена разлика между “Out of Respect for the Dead” и великолепния “Endless Procession of Souls” (2012) е, че “Endless...” звучи супер чисто и стегнато, докато “... for the Dead” носи усещането, че четиримата скандинавци, с кожи бледи до полупрозрачност, са стоварили техниката си в хола и се съдират от свирене. Натуралистичният звук с грубиянски шумни и засилени напред китари определено приляга повече на Grave, които общо-взето изградиха кариерата си точно върху такъв тип неистова тресня.

Естествено, достойнствата на албума не се изчерпват само с това, че влиза като права лопата в нечий нищо неподозиращ тил. Както споменах, шведските касапи са на същата висота като в жестокия им албум от 2012-а, което принципно издава липса на прогрес, но да ги критикуваме за това е направо несериозно. Пояснение – да се придържаш към утвърдил се във времето стандарт и успешно да намисляш яки нови идеи в тесните му рамки, както правят Grave, е постижение. Да изпадаш в самоцитиране, понеже музиката за теб е просто бачкане и гледаш да я претупаш, е тегоба.

Но, да се върнем в гроба! “Out of Respect for the Dead” е с нормалната дължина от 9 песни (10, ако включиш злобното дращене по струните, минаващо за интро). В почитта към мъртвите няма каквито и да е ненужни отклонения или отвеяни нанякъде си идеи – Grave знаят какво се иска, Grave го дават. За сметка на това има чудесно разнообразие при парчетата и вътре в самите тях, постигнато с характерното за Ola и другарите му старание при композирането. Фронтменът е една от малкото фигури в горния ешелон на дет метъла, за когото създаването на зарибяващи, но не и чалгаджийски песни е цел и верую в живота. Grave събират по няколко идеи и изразходват пълния им потенциал в хода на 4-5 минути. Не ги търси за друго – съвършенството е в простотата!

И все пак това, че мога да си пусна този албум, или предишния, или “You'll Never See”, и честно казано нe ще ми пука кой от трите слушам, говори, че Grave от доста време не творят, а просто работят. Колкото и да е кефещ, “Out of Respect for the Dead” е просто една отлично и навреме изпълнена квота за изработено съдържание. И все пак това е поредният достоен албум на Grave, което се дължи най-вече на факта, че тези момчета си обичат работата. Обаче ми се искаше “... for the Dead” да се запомни с нещо повече от това, че е още един як албум на корава стара банда. Липсват му интрига и стремеж към себенадскачане. От друга страна, безброй групи биха дали всичко, за да бъдат Grave. Така че нека спрем дотук, от респект към беснеещите мъртъвци!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт