Ревюта
Група: Sadist      Албум: Hyaena      Автор: Alice      Октомври, 2015
Sadist - Hyaena (ревю от Metal World)

“Техничен“, “експериментален” и “прогресив” са етикети, които в днешно време всеки безразборно слага на всичко различно и дори леко кривнало от жанровите рамки в метъла. И сред толкова “технични” групи вече става трудно да отделим тези, които наистина са такива. Затова и музикантите започват да увеличават експериментите – аха да паднат в пропастта на прекаленото. Най-пресният пример за това са италианците Sadist и албумът им “Hyaena”.

Ясно е, че Sadist не са поредната праволинейна брутална метъл банда, но новото им творение не е само експеримент – в него просто има всичко. Като една купа за салата, в която са наблъскани не само всички възможни зеленчуци, но и всякакви луканки, плодове и конфитюри. С други думи, манджа с грозде. Но въпросът тук е вкусна ли е манджата? Предстои да разберем.

Основната тематика и Африканската хиена са загатнати още в началото с животинските звуци и трайбъл мелодиите, вкарани някъде там, измежду всички скоростни рифове и сола. “The Lonely Mountain” започва като дет метъл парче и приключва като Steve Vai, в комбинация с последния Opeth. Е, това нормално ли е? Не съвсем, но и далеч не е най-откаченото в албума. “Pachycrocuta” стилово няма почти нищо общо, но звучи сравнително уравновесено, докато не преминава в странна клавирна мелодия и завършва като китарна джент тресня. Интрото на “Bouki” почти успява да ни спука тъпанчетата, но спира, преди да е станало късно, когато вокалът Trevor прави все по-настойчиви опити да си изкрещи гласните струни. “The Devil Riding the Evil Steed” стартира като детска песничка и прераства в нещо като блек метъл инструментал, а след това в типичния техничен дет метъл, но в допълнение от прочувствена беседа на африкански. Забелязва се и повтарящият се елемент на финал с мелодично соло, а този път след него чуваме и хор. Някой да обясни какво се случва? Някой? Никой. “Scavenger and Thief” е може би единственото адекватно решение в записа и максимално много прилича на хомогенно парче. Изненадите не спират и следва инструменталът “Gadawan Kura”, който звучи точно като балада. И противно на всякаква музикална логика, “Eternal Enemies” продължава все едно нищо не се е случило – племенни елементи, бесни вокали и още по-бесни рифове. В “African Devourers” долавяме и електронна музика. Май само това нямаше до момента. А “Scratching Rocks” е поне на петдесет процента “Bouki”, но едва ли някой би забелязал сред цялата какофония от звуци. Закриващата “Genital Mask” е поредната песен, която няма начин да се обобщи в един стил. Дежа вю! Ето го пак, същото солото от предните песни! Или май не беше същото? Но няма значение, защото най-сетне идва най-хубавото от албума – тишината след него.

Изводът е, че манджата е вкусна, когато не е пресолена. А “Hyaena” е една от най-пресолените манджи на 2015-а година. Затова – консумирайте с удов... мярка!

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от парци
Чух го днес и съм, така, несъгласен с ревюто. Алиса прекалено много се е заслушала да вади къде-какъв стил и преход между стилове имало изпълнени, колко прогресив била тавата и пр., докато истината е, че албумът звучи като интересен микс между втория (Tribes) и третия (Crust), с щипка от четвъртия (Lego). Изглежда като нещо мармаладено, но горе-долу това е "класическият" звук/стил на Sadist. И е особено видно след паузата от двата предни "по-чисто детаджийски" албума.

Това го заявявам като техен фен от 1996-а насам (да натежа като коментар). ;(

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт