Ревюта
Група: Dark Moor      Албум: Project X      Автор: Warrior Of Ice      Октомври, 2015
Dark Moor - Project X (ревю от Metal World)

Едва ли има по-банална констатация от тази, че Dark Moor отдавна не са това, което бяха, но това сякаш е единственото разумно обяснение за постоянния спад в качеството на изданията им напоследък. Основателят Enrik García действително успя да преведе бандата през немалко перипетии за 15 години, съхранявайки статута ѝ на едноличен лидер на испанската пауър метъл сцена, но с цената на осезаемо олекване и отпадане на някои от най-ценните и отличителни елементи от нейната идентичност. Същата тенденция е продължена в “Project X”, и то в стряскащи мащаби.

Юбилейният десети опус разкрива едно непознато лице на Dark Moor – лице на група, окончателно загърбила превъзходната си неокласическа изразителност в полза на меко и беззъбо звучене с овехтял хард рок привкус. Проблемът тук дори не е в мрънкането на иначе даровития вокалист Alfred Romero, който така и не успя да се измъкне напълно изпод сянката на гениалната си предшественичка Elisa Martín; композициите задушават всеки намек за тежест и динамика още в зародиш. Албумът като цяло е обусловен от необясним стремеж към имитация на Queen – банда, която поначало е неподражаема и чийто класически стил няма никакви допирателни с досегашния творчески път на Dark Moor.

“Abduction” прави някакъв плах опит за епичност, който обаче пропада сред разпилените ѝ идеи. “Beyond the Stars” посреща слушателя с озадачаващи квази-госпъл хорове, продължени в “Bon Voyage!”, а хилавият китарен дистър също не помага за изграждането на плътен и внушителен звук. От седемдесетарските рифове на “Conspiracy Revealed” лъхва на нафталин – тъкмо тук на преден план излиза контрастът между странните ретро влияния в музиката и футуристичната насока на текстовете в записа. Лигавата балада “I Want to Believe” е несъпоставима със старите шедьоври на групата в тази област, докато приятно мелодичната “The Existence” злоупотребява с припева си до несвяст. “There's Something in the Skies” е излишно разтеглен реверанс към Elvis Presley в контекста на немощен симфоничен рок, закриващ диска с мъчително, но закономерно усещане за неадекватност.

В крайна сметка “Project X” не е простимо безинтересно издание, олицетворяващо творческата деградация на Dark Moor – той е напълно ненужно извращение, пред което късните изцепки на Sonata Arctica изглеждат като модерни пауър метъл шедьоври. В един идеален свят, където повече състави изповядваха работната етика на Bolt Thrower, това ревю нямаше да съществува. Сега обаче се налага да гледаме как нещо красиво умира.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт