Ревюта
Група: ReSolve      Албум: Wayward Sanctuary      Автор: Killer Rose      Октомври, 2015
ReSolve - Wayward Sanctuary

ReSolve са едно интересно събитие на европейската прогресив метъл сцена, с което повече български фенове трябва да се запознаят. Бандата е плод на амбициите на холандците Gregory van der Hoeven и Lennert Kemper, подвизавали се и в други банди и проекти в миналото. Те имат желанието да представят територията си пред световните прогресив метъл мащаби – не просто защото липсва голяма конкуренция там, а защото могат да го направят безупречно и с много вдъхновение. След козметични промени в състава, там попада и нашата гордост Радина Димчева, която съвсем случайно се оказва вокалистка на групата – факт, който прави въпросния дебютен запис дори по-интересен и специален за ценителите на родното.

Една от най-силните страни на “Wayward Sanctuary” се оказва балансираното звучене. В инструментален план, музикантите не се увличат по безсмислени надсвирвания и виртуозни излияния, но същевременно успяват да звучат достатъчно прецизно и технично. Това е качество, което много малко от новите прогресив групи притежават. Рифовете варират от мелодични и увлекателни в парчето “Unchained” до агресивни и режещи по възможно най-Nevermore-ския начин в “These Voices”. Клавирните сола могат да зазвучат някак наивно, но в следващия момент да ви изненадат с неочаквани обрати. Именно те успяват да намерят най-добро приложение в брилянтния инструментал “NPoaL”, в който биват допълвани и редувани със солово китарно изящество. За няколко секунди можете да се почувствате така, сякаш слушате Dream Theater, но в някой от най-добрите им периоди. Изненадата, която споменатият инструментал носи със себе си, е интрото – цитат от ключова сцена във филма “The Dark Knight”, способен да заинтригува немалко филмови маниаци. Инструменталната страна на албума е важна, но не и най-ключова. Най-хубавото е, че сред всичко това е запазено песенното начало; мелодиката на вокалите изгражда песните и ги води през различни емоции. Радина се справя прекрасно с ролята си, а красивият ѝ глас често се оказва нужната спойка между различните елементи. В “These Voices” и закриващата “December” се получава интересен контраст, когато към нея се присъединяват и екстремни мъжки партии. Един от най-отличителните и запомнящи се моменти в албума е парчето “Blood Will Tell”, което променя насоката си в средата и лиричното отклонение, което въвежда, успява да въздейства максимално на слушателя. Като минимален негатив на албума бих посочил сравнително суровата продукция за 2015-а година (която въпреки всичко не успява да развали впечатлението от хубавата музика). Но тя не е вина на музикантите, а е по-скоро въпрос на възможности.

Живеем във времена, в които е трудно да бъдеш оригинален. ReSolve са далеч от идеята да въвеждат нови течения или да претендират за нещо повече от това, че са една добра прогресив банда. Те са събрали най-доброто от вдъхновителите си и са го направили по един специален начин свое. “Wayward Sanctuary” е една важна нова страница, както в приноса на холандците към класическия прогресив стил, така и за българския принос в световната музика. А не е като да нямаме нужда от такава...

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт