Ревюта
Група: Phantasma      Албум: The Deviant Hearts      Автор: Evorain      Ноември, 2015
Phantasma - The Deviant Hearts

Phantasma. Творение на въображението. Една илюзия, превърнала се в реалност и оправдала всяко очакване. Или иначе казано – “The Deviant Hearts”.

За тези от вас, които за пръв път чуват името Phantasma, следва кратко представяне. Това е нов проект, създаден от Georg Neuhauser от Serenity. Мултиинструменталистът и вокалист Oliver Philipps (Everon) се присъединява към идеята и не след дълго липсващия глас към мелодията запълва очарователната Charlotte Wessels, позната ни от Delain. Заглавието на албума никак не е случайно – лирически той е базиран и черпи вдъхновение от дебютната книга на Charlotte “The Deviant Hearts”. 

“Life is nothing like a grand symphony.” С това послание ни посреща интрото на спектакъла, наречен “The Deviant Hearts”. То носи носталгично настроение и връща в онези времена на приспивни песни, приказки и безгрижност, но задава и интересен въпрос: защо да не се задоволим с живота, който имаме, а преследваме по-високи върхове?

Записът е посветен на всички отличаващи се и различни сърца. Сигурно ще си зададете въпроса “защо?”. Цялата идея идва и от главната героиня книгата, която има „Синдром на отзивчивото сърце”. Според историята, това сърце не бива да изпитва силна емоции като радост и тъга, но това не е достатъчно и с малко помощ от брат ѝ, двамата бягат от клиниката, в която са затворени… и оттам започва приключението.

“Runaway Grey” е следващото красиво парче от пъзела. Макар и малко тъжна, песента сравнява живота с есента и как, подобно на природата, всичко започва постепенно да умира и сивее. Че животът си отива без предупреждение. От там албумът поема в друга посока и се разделя на две коренно различни части. Докато “Enter Dreamscape”, “Try”, “The Lotus and the Willow” и “Carry Me Home” са “светлата” част на “The Deviant Hearts”, изпълнена с текстове за любов, цветове и мечти, веднага след това е вмъкнат контраст с мрачни парчета като “Miserable Me”, в която Georg по един брилянтен и изкривен начин успява с изпълнението си да се преобрази в човешката депресия. От друга страна, може да бъде разбрано и като въображаемо създание, наподобяващо онова гласче в главата, което вечер не ти дава мира.

“The Sound Of Fear” и “Novaturient” са почти еднакви песни с еднакво послание. Смъртта, загубата и възможността да се сбогуваме с някого. Като може би двете най-слаби композиции в албума, те успяват да заблудят, че краят ще бъде клиширан и може би скучен, но “Let It Die” ни показва точно обратното.

Това е само малка част от тази несравнима игра между реалност и въображение, наречена “The Deviant Hearts”. Красивото на албума е, че те кара да мислиш, да си представяш, да гадаеш. Да задаваш въпроси след последната песен и да ги намираш с всяко следващо слушане.

А коя е най-хубавата част? За тези от вас, които са попаднали в плен на магията, книгата ще отговори на останалите въпроси. А повярвайте ми, никак не са малко.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт