Ревюта
Група: Månegarm      Албум: Månegarm      Автор: Warrior Of Ice      Ноември, 2015
Månegarm - Månegarm

Няма как да не буди респект упорството, с което Månegarm продължават да вадят стойностен материал в една сцена, упорито отказваща да им отдаде дължимото признание. Видимо необезпокоени от тази тенденция, шведските езичници се разписват със смел осми опус, в който утвърдената им фраза се сблъсква с качествено нова изразителност, за да формира една от изненадите на годината.

Månegarm винаги са били състав, залагащ на традиционното начало в музиката си и в този контекст едноименният им нов запис има потенциала да стъписа мнозина. Осезаемо по-спокоен от вихрения си предшественик “Legions of the North”, той ознаменува решително отдръпване от блек метъл корените на бандата в полза на още по-силно застъпени фолклорни мотиви. Същевременно квартетът остава далеч от познатите мейнстрийм течения във викинг метъла и продължава да звучи идейно, искрено и автентично.

След първия си досег с “Månegarm”, по-незапознатият слушател лесно би могъл да го възприеме като опит за домогване до статута на масово харесваните Korpiklaani и Eluveitie. Нивото на агресия и цялостна тежест тук наистина е занижено, но съвсем не е задължително подобен ход да е в ущърб на една творба – теза, в която ни убеждава епичното, разгърнато изложение на “Blodörn”. “Tagen av Daga”, “Odin Owns ye All” и “Call of the Runes” на свой ред са категорична декларация, че шведите все още умеят да звучат устремно и мощно, стига да поискат. Сред по-твърдите композиции успешно са вплетени акустични елегии като “Blot”, “Vigverk - del II” и “Bärsärkarna från Svitjod”, а характерната мелодичност е съхранена дори в епизодичните блекарски строфи на “Kraft” и “Nattramn”. Доминиращите женски вокали в закриващата “Allfader” са едновременно препратка към вълшебната “Raadh” от миналия албум и скрито напомняне, че в развитието на Månegarm всъщност няма нищо озадачаващо и непоследователно.

Стремежът към обновяване на стила прави чест на групата, особено когато е реализиран с толкова увереност и професионализъм. При все това, “Månegarm” безспорно е най-противоречивото ѝ издание до момента, а дали е правилното кариерно решение… тепърва предстои да разберем.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт