Ревюта
Група: Cupola      Албум: Pandaemonium      Автор: WingWriter      Ноември, 2015
Cupola - Pandaemonium

За добро или за лошо, в България нещата винаги се случват с леко закъснение. Точно това забавяне обаче засилва стремежа ни дотолкова, че в края на XIX и в началото на XX век България е обявена за най-бързо развиващата се държава в света заедно с Япония. Днес, в XXI век ситуацията е малко по-различна, но нас политиката и икономиката не ни вълнуват. Ние от Metal World се интересуваме от изкуството, най-вече от музиката, която – няма как да не отбележим – специално за България търпи абсолютен подем в последните години. Родните рок и метъл групи се доближават все повече до световните стандарти и вече съвсем ясно се вижда прекрасното бъдеще, в което отново ще можем да се похвалим с известни музиканти.

Всичко горепосочено беше прелюдия към един албум, който предстои да излезе в близките дни, и който със сигурност ще промени облика на съвременния български метъл. След осем години студийно мълчание, Cupola се завръщат с втората си рожба, лаконично кръстена “Pandaemonium”. Още в началото впечатление прави страхотната обложка, която съвсем спокойно може да бъде една от най-силните в метъла за 2015-а. Както на външен вид, така и в съдържанието си, албумът е изчистен от типичните за прохождащите български банди грубоватост и често недодяланост при изпълнението. Не, в “Pandaemonium” всичко е реализирано професионално и е изпипано до съвършенство. Няма никакъв шанс слушателят да познае от коя държава е групата – предположения могат да бъдат направени единствено при слушането на песента “…as Еons Fade”, в която се промъкват балкански ритми. Това обаче прави музиката дори по-автентична и интересна.

За сравнение с предишния албум и дума не може да става. “Pandaemonium” показва абсолютна класа и прогрес. Постигнато е страхотно равновесие между съчетаните блек, мелодет и симфонични елементи. Градиращото интро плавно преминава в страховитата мелодична епика “Legacy of the Faceless God”, която е и една от най-емблематичните композиции в албума. “Pallid Shades” и “The Epilogue” също се услаждат сравнително бързо на ухото... и, разбира се, “…as Eons Fade” – финал-шедьовър, без капка преувеличение. Страхотна работа е свършена и по отношение качеството на звука, което досега изглеждаше недостижимо за родните стандарти.

“Pandaemonium” е задължителен албум за абсолютно всеки метъл фен. Той показва развитието и възходящата градация, която търпи българската музика. За по-малко от десет години Cupola постигат прогрес, който отнема на редица други групи много повече време.

Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!
от Groc
Не си прав, поне в България за момента нямат конкуренция за своя жанр. И какво значение има кое кога е било модерно, щом момчетата го свирят кадърно и с желание?
от ED209
Пф...да...

"За по-малко от десет години Cupola постигат"....това, което беше модерно някъде около 2000-2001 г.

Страшен прогрес...тия пичове си останаха поредната родна група за консумация семейство + приятели.

www.metal-world.info © 2013
Изработка на уеб сайт