Ревюта
Група: Swallow the Sun      Албум: Songs from the North      Автор: Killer Rose      Ноември, 2015
Swallow the Sun - Songs from the North

Живеем в забързано ежедневие и на пръв поглед издаването на троен албум, продължаващ повече от два часа и половина, изглежда като комерсиално самоубийство. Swallow the Sun са наясно с това и съвсем умишлено са решили да отправят едно предизвикателство към сетивата ни, което определено си заслужава риска и отделеното време. “Songs from the North” може и да се приеме като провокация към традиционния формат и към групите, които разтеглят материала си по възможно най-много продукти с комерсиална цел, но на фона на изкуството, което струи от тези дискове, нищо друго няма значение.

Трите диска сякаш символизират различни периоди на времето (като сезонно понятие) и духа. Първият бихме могли да възприемем като края на лятото и прехода към меланхоличната есен. Именно затова и той се оказва перфектен за слушане точно в тези дни. Началото на дългата творба следва структурата и формулата на предния запис “Emerald Forest and the Blackbird”. Това е и единственият от трите диска, в който можем да чуем перфектно балансирания контраст между красивите и романтични клавири на Aleksi Munter, чистите и отнесени вокали на Mikko Kotamaki и бруталните изригвания на същия. В света, създаден от Swallow the Sun, мелодията и агресията живеят в невероятна хармония и се допълват взаимно. Пейзажната атмосфера, която е запазена марка на групата, тук е доведена до съвършенство и слушайки музиката, пред очите ни лесно се появяват образите на студеното море, тъжната зима, непроходимите гори и замръзналите езера. Кулминацията тук несъмнено са последните две парчета – “Lost & Catatonic” и “From Happiness to Dust”.

Вторият диск е значително по-смекчен и носи със себе си една тъжна примиримост, типична за сърцето на златната есен. Музиката в него съдържа само акустични или полу-акустични композиции с чисти вокали, а текстовете са по-скоро възпяване на красотата на северните земи и чувствата, които те всяват в душите на обитателите им. Парчето “Away” съдържа в себе си лъча надежда, който е способен да ви държи живи, докато заглавната “Songs from the North” събира в себе си цялата народна гордост на финландците, намиращи вдъхновение в корените си.

Третият диск е за слушателите с най-здрава психика. Убийственият фюнеръл дуум, който Swallow the Sun ни поднасят в него, успява да убие дори най-малката светлинка в сърцата ни. Ако втората част на албума отразяваше последните вопли на есента, то третата представлява коварната и безмилостна зима. Петте песни, които чуваме тук, са и най-екстремните, които групата е правила досега в кариерата си. Изключително тежкият инструментал дава път на разказваческите текстове да покорят душите ни. Пример за това е вцепеняващата история на “Empires of Loneliness”, събрала в себе си носталгията от миналото и ужаса от настоящето.

Лирическите символи в албума се оказват ключови и може би винаги ще бъдат една логична асоциация с творбата, а те са: смъртоносните стрели, отвъдния живот, противопоставянето на понятията ад и рай, обръщението към свети образи като зов за помощ и спасение, вечния сън, посрещнат със спокойствие, морето като безкрайно и вечно пространство, северните земи като вечен дом на душата и молците като символи на смъртта.

“Songs from the North” е издание, което ще остане в историята – не само като крайно нетрадиционен прецедент за индустрията, но и като един сборник на качествена музика, събрал в себе си всички по-мрачни емоции на човешкото съществуване.

Ревюта за 2024 година
Ревюта за 2023 година
Ревюта за 2022 година
Ревюта за 2021 година
Ревюта за 2020 година
Ревюта за 2019 година
Ревюта за 2018 година
Ревюта за 2017 година
Ревюта за 2016 година
Ревюта за 2015 година
Ревюта за 2014 година
Ревюта за 2013 година
Ревюта за 2012 година
Ревюта за 2011 година
Ревюта за 2010 година
Ревюта за 2009 година
Ревюта за 2008 година
Ревюта за 2007 година
Ревюта за 2006 година
Ревюта за 2005 година
Ревюта за 2004 година
Ревюта за 2003 година
« Обратно
Коментари   Коментирай!

www.metal-world.info © 2003 - 2024
Изработка на уеб сайт