Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!

Reply to this topicStart new topic
> Георги Китов..
Wintersunset
коментар Sep 15 2008, 11:02 AM
Коментар #1

Просветен

Група: Потребители
Коментари: 484
Регистриран: 10-March 07
Град: Into the ghost lake
Потребител N: 1947

Почина археологът Георги Китов.

Видният археолог Георги Китов почина внезапно. Ученият, който е бил на разкопки в Старосел, се оплакал, че го заболяло сърцето и му прилошало. Предполагаемата причина за кончината му е инфаркт.

Хората около него опитали да го върнат към живота с изкуствено дишане и сърдечен масаж. Била е извикана спешна помощ, но лекарят само е констатирал смъртта на Китов.

Той бе от седмица в Старосел. Вчера и днес са били намерени нови тракийски находки от V-IV в. пр. Хр. Там през 2008 г. археологът откри тракийския култов храм на Читньова могила. Разкопките бяха спрени заради липса на пари. Многократно той изразяваше желание да продължи.

Георги Китов е един от най-известните археолози и траколози у нас. Роден е на 1 март 1943 в Дупница. Основно се занимава с разкриване и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия.

След като завършва история в СУ "Климент Охридски" през 1966 г., специализира история на изкуството в Ленинград (1974-1975). От 1971 г. работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН.

През последната четвърт на XX в. е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките.

Сред тях са гробниците при Стрелча, религиозният комплекс-хероон край с. Старосел, откриването на 672-грамовата златна маска на тракийски владетел, за когото се предполага, че е самият Терес, втора златна маска, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голяма Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково.

Той е доктор на историческите науки от 1977 г., старши научен сътрудник 1990 г. Председател на Общото Събрание на Археологическия институт с музей при БАН от 1992 г. От 1995 г. преподава като хоноруван доцент в Нов български университет.

От 1972 г. е основател и ръководител на археологическата експедиция ТЕМП (преди ЕПОС и ЕТАП). Автор на над 200 статии и студии върху историята, археологията и религията на траките.

-Нетинфо

Мисля, че си заслужава отделна тема, за човек, направил толкова, толкова много..
Беше ми идол, направо съм шокирана. България губи такива Хора в последно време.. Лека му пръст!

--------------------
Save yourself. Where now? Which way? Dear god, show me.
Go to the top of the page

+Quote Post
Aglarana
коментар Sep 15 2008, 12:30 PM
Коментар #2

Истинска измамница

Коментари: 2917
Регистриран: 25-April 05
Град: Under the Northern Star
Потребител N: 795

Нека почива в мир sad.gif
Заслужава си отделна тема, да. Последно разглеждах едно по-старо издание на National Geographic, в което имаше обширна статия за него и работата му...жалко.

--------------------
First wish for this night:
Let me be your delight.

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Sep 15 2008, 02:55 PM
Коментар #3

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Град: София
Потребител N: 1041

Да живее и в отвъдна древност, дано smile.gif

--------------------

+Quote Post
LordZombie
коментар Sep 15 2008, 03:32 PM
Коментар #4

Post Mortem

Коментари: 4321
Регистриран: 22-September 07
Град: In my own portrait of Sorrow
Потребител N: 2345

Баси не съм очаквал,тоя човек изглеждаше толкова жизнен,ама на...
Да почива в мир

--------------------

Хората ме наричат луд, но все още не е изяснено дали лудостта не е висша форма на интелект и дали всичко славно - всичко задълбочено - не е рожба на болната мисъл, на онези настроения на ума, достигнати за сметка на разума. Сънуващите денем знаят много неща, които убягват на сънуващите единствено нощем. В своите сиви видения те успяват да зърнат вечността и се събуждат разтреперани от мисълта, че са били на прага на голяма тайна. Научават по нещо откъслечно от мъдростта, което е за добро, и повече от обикновеното познание, което е за зло.

Едгар Алан По - "Елеонора"
.

Ние сме завинаги нова генерация
със кървящи от мъка
и болка очи.
Знаем, че за нас
няма компенсация
и повръщаме върху надеждата
за по-добрите дни.

Keelhauled

+Quote Post
lodborg
коментар Sep 15 2008, 04:48 PM
Коментар #5

I, Voyager

Група: Модератори
Коментари: 7649
Регистриран: 24-September 06
Град: Карлсруе, София... където и да е
Потребител N: 1587

Твърде жалко, беше голям човек. Да почива в мир.

--------------------

------------------------------------------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Ulair
коментар Sep 15 2008, 04:58 PM
Коментар #6

draugr

Коментари: 1516
Регистриран: 24-December 07
Град: Нейде из мрака на Витошкия лес...
Потребител N: 2495

Ех, жалко...а имаше толкова живот у него! no.gif Но, смъртта все пак е единствената съдба, споделяна от всеки от нас.

--------------------
Аз съм това, което ще бъдеш, което си, аз бях преди. — Sum, quod eris, quod es,ante fui.
(Туй бе написано на входа на Римските гробища)

+Quote Post
gadabout
коментар Sep 15 2008, 05:05 PM
Коментар #7

analizator

Коментари: 3004
Регистриран: 1-April 08
Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You
Потребител N: 2681

Лека му пръст.
Един от малкото хора в днешно време, които наистина направиха много за Родината.

--------------------

+Quote Post
2+2=0
коментар Sep 15 2008, 08:53 PM
Коментар #8

Прогресиращ

Коментари: 524
Регистриран: 8-July 08
Потребител N: 2846

Няма да съм на място в темата,

обаче ми е леко болна. Не знам дали наоколо се намират археолози разни и ако да, 'що си мълчат.

В рОдината, понеже сме леко източен тип джунгла, археологически проекти се финансират рядко, но с по малко. И някои по-видни от други някак си все се наместват на хранилката. За сметка на остатъка, който си драпа по камънаците. Държавна политика ни е, един вид.

А е голямо постижение после мангизите да ги раздадеш на местните агрочобани, които се разхождат с кирки и лопатки и кОпат за картофи по планински местности, за да си делнете к'вато реколта е изпаднала. А после да мине една бригада с багерите да поразрине няколко гробници, светилища и прочее благини, току виж изкарали някое парче злато.

Никой не е казал, че трябва тухла по тухла да ги градят наново (тип Перперикон, който си е чист Перперек). Обаче ако някой покаже сериозен археологически труд (хартиен, не лопати) от последните десет, примерно, години, получава наградата на публиката.

В момента археологията ни е хранилка на частни колекционери, леко позамазани на ниво министерство на халтурата, а повечето археолози го раздават средно между Караибрахим Бесни и Индиана Джоунс. И се получават пълни тъпизми, тип реставрацията на Царевец и Четиридесет мъченици или Перперикон.

Не че няма хора, които съвестно да си вършат работата. Само че те нещо все не улучват златни маски. Разни крепости, градчета, все мизерна работа. А от амнайсе години време няма реставрации на нещо, бледо напомнящо Казанлъшката гробница, примерно. За центъра на София не става дума, че всеки хотелиер вече си има частен амфитеатър.

Иначе, за Китов няма да говоря. Дано следващите само са по-добри.

+Quote Post
Arq
коментар Sep 16 2008, 11:40 AM
Коментар #9

空の叫び 真夜中の

Коментари: 1128
Регистриран: 2-January 06
Град: под слънцето(на сянка) София!
Потребител N: 1102

да почива в мир. макар и да го мразех от дъното на душата си.

--------------------

+Quote Post
noel_f
коментар Sep 16 2008, 03:05 PM
Коментар #10

Метъл

Коментари: 1776
Регистриран: 1-November 06
Потребител N: 1653

Цитат
макар и да го мразех от дъното на душата си.

ohmy.gif

--------------------

+Quote Post
nobody
коментар Sep 16 2008, 10:22 PM
Коментар #11

Непросветен
*

Коментари: 43
Регистриран: 19-May 08
Потребител N: 2760

Като се има предвид не чак толкова чистата му работа могат да се намерят доводи за подобно отношение.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 30th July 2025 - 08:52 AM