![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Knight ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1361 Регистриран: 1-April 05 Град: София Потребител N: 784 ![]() |
Тема "Покер" има вече, но бих искал да наблегна на самото явление "хазарт", макар че ще си служа с доводи главно свързани с покера. Заглавието е в кавички съвсем целенасочено. Google ще даде различни дефиниции за думата - до колко верни всеки сам може да си прецени. За мен от "хазарт" до "хазарт" има светлинни години разлика и това ме потикна да започна темата. Спор с приятели, които смятам за доста интелигентни, отново ме наведе на мисълта, че в обществото битува невероятно крайно мнение за "хазарта". Аз играя Texas Hold'em. Буквално 90% от хората, на които съм го споменавал, реагират директно в някаква разновидност на следното: "А, това е хазарт, ще си изгубиш парите, заеби". Когато се опитам да им обясня правилата и изобщо концепцията, обикновено те се самоизключват и моите усилия се оказват напразни. Това не е нормално. Не се прави разлика между рулетка, зарове, sports betting, покер игри, залагания на коне, ако щете. В съзнанието на повечето хора (според мен) е дълбоко набито, как занимаваш ли се с каквото и да е от категория "комар" - ти пропадаш, взимат ти къщата или те застрелват (като по филмите за големите комарджии, сещате се какво имам предвид). А разликата е проста - има игри, на които не влияеш по никакъв начин и игри, на които влияеш. Относно пристрастяването: за това съм съгласен, всички такива дейности имат това свойство. До колко то се развива в порок и води до пагубни последствия е строго индивидуално обаче. С две думи: дяволът е черен, но по-скоро защото не се разбира, според мен. Вие какво мислите?
П.С. Ако вещите лица сметнат за ненужна темата, може да вместят поста ми при "Покер". -------------------- In his head a thunderous
Cry of desperation Tearing voices from his past Scream for his attention |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
В съзнанието на повечето хора (според мен) е дълбоко набито, как занимаваш ли се с каквото и да е от категория "комар" - ти пропадаш, взимат ти къщата или те застрелват Така е, набита представа е, но аз честно казано я намирам за необходимост. Всяка игра, която включва пари като елемент, може да се превърне в мания, а това е страшно опасно. Да задлъжнееш заради хазарт според мен е позорно - това говори, че въпросният човек няма никакъв самоконтрол, нито пък има силна воля. И тъй като, за съжаление, повечето хора са точно такива, "закостенялата" представа за хазарта е повече от нужна. Нещо като предпазна мярка за самите хора. Колкото до Texas Holdem - мисля, че на професионалните играчи (тоест хората, които си изкарват прехраната с покер) изобщо не им пука какво мислят останалите за тях. Edit: Между другото, Holdem-ът може да се играе като тотален хазарт. Има хора, които биха отишли All-in с 39 offsuit и то не защото блъфират, а защото просто възприемат Holdem-а като разновидност на рулетката. Вярно, че подобни хора не биха оцелели дълго в играта, но ако си достатъчно безрасъден (и достатъчно голям идиот), може да направиш големи бели на банковата си сметка. После иди обяснявай, че покерът не бил хазарт. Edit 2: Още нещо между другото, просто за да обрисувам по-горното си мнение. Този понеделник ми се случи следната ситуация. Държа A 3 пики в късна позиция, един човек пред мен е колнал, останалите са фолднали. Решавам, че подобна ръка не ми се играе срещу четирима (в случай, че блайндовете останат пасивни) и вдигнах три пъти биг блайнда, просто за да проверя колко е силна ръката ми в момента. Двата блайнда фолднаха и единствено човекът, който беше колнал преди това, колна рейза ми отново. Флопът беше перфектен за мен, защото направих nut flush - 4, К, 9 пики. Пичът преди мен направи някакъв нисък бет, аз рейзнах (симулирайки просто поп), човекът отиде All-in и разбира се падна в капана ми тотално. Моментално колнах без изобщо да се колебая и за мое учудване, идиотът държеше Q4 - един скапан чифт четворки (ботъм пеър сиреч). Вероятността той да спечели ръката в тази ситуация е около 2%. За мой тотален ужас, на търн излезе втори поп, а на ривър - втора четворка и кретенът направи фул хаус. Ето това е хазарт. Предполагам, идиотът дори мислеше, че е изиграл ръката перфектно. Надали изобщо е можел да пресметне какъв брутален късмет извади в тази ситуация. Edit 3: Вероятността той да спечели ръката в тази ситуация е около 2% Всъщност, вероятността той да спечели е 7/(44*43), което прави по-малко от половин процент - 0,3699%, за да бъдем точни. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
Предпазната мярка е необходима за подрастващите, които формират все още ценностната си система. В някой друг живот от мене щеше да излезе чудесен пияница, наркоман и комарджия ...
А и все си мисля, че един възрастен човек, стига да не вярва на клишета и да иска да мисли, би могъл да прецени за себе си добрите и лошите страни. -------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Knight ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1361 Регистриран: 1-April 05 Град: София Потребител N: 784 ![]() |
Клише, точно това имах предвид, prayer4eto. Отношението към проблема е тотално клише, в което се оказва, че вярват възрастни хора, уж мислещи. Не проповядвам да станем дружно комарджии (било то и успешни), а отърсване от поредното отрицание и тотална липса на желание за разбиране. Клишетата ограничават.
Lodborg, не е нужно да давам глупави примери, но хората се вманиачават в куп други неща (което обикновено не води до нищо добро, разбира се). @Едит на lodborg: Наистина, но въприемането на нещата е едно, аз наблягам на факта, че има възможност за "не-рулетка", тоест играта предоставя този вариант. @Едит2 на lodborg: Кретенизмът няма граници, тук две мнения няма. -------------------- In his head a thunderous
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Lodborg, не е нужно да давам глупави примери, но хората се вманиачават в куп други неща. Напълно съгласен. Всъщност, според мен почти всеки човек на белия свят си има една или друга мания. И всяка мания е свързана с пилеене на пари и време под някаква форма. Ако колекционираш дискове (каквато е моята мания), губиш сравнително малко пари, съотнесено към месечната ти заплата, при хазарта може да загубиш много, много повече. Е, разбира се, ако колекционираш имения в Испания можеш да загубиш още повече пари, но това е друга тема. ![]() И, да, съществуват един куп други грозни мании - тютюнопушенето е една от тези, които ми идват веднага наум. Против тази мания също съм много против, колкото и пушачите да ни убеждават, че това е клише и че пушенето всъщност не вреди. Но аз говоря общи приказки в момента. Разбирам, че конкретният ти въпрос няма нищо общо със "за или против хазарта". Просто се отплеснах малко. А според мен Texas Holdem НЕ е хазарт, както ти и аз, примерно, го играем. И както по принцип играта трябва да се играе. Ние пресмятаме вероятности, мислим следващия си ход, следим действията на противника. Така както някой нахакан пубер би го играл обаче, може да си е чист хазарт. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
И всяка мания е свързана с пилеене на пари и време под някаква форма. Точно. Съотнесено към проблема с хазарта - неспособността на конкретния човек да си постави граница води до катастрофите при някои. Едит: Така, затова повдигнах въпроса, защото има хора, които автоматично отхвърлят възможността да се играе "хазарт" както играем ние. Както отхвърлят и неща, далеч по-съществени в живота ни, от което дори и да звучи пресилено, страдаме сериозно. -------------------- In his head a thunderous
|
|
![]()
Коментар
|
|
Да, знам, сблъсквал съм се с подобни хора и аз. Предполагам, повечето от най-върлите противници са имали някакъв личен допир с проблема - някой роднина или приятел, който е пропилял всичките си спестявания. За тях хазартът сигурно е нещо като the root of all evil на този свят. Не го считай за някакъв краен консерватизъм, а просто много лош опит. Подходи с разбиране към подобни хора - лошият опит е много труден за оттърсване. Доста от хората, разбира се, са дебелоглави на тема хазарт - сиреч каквото и да направиш, колкото и да им обясняваш, няма да разберат позицията ти. В такива ситуации може би просто няма какво да се направи.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Mahtavin :> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4294 Регистриран: 20-March 08 Град: Пловдив Потребител N: 2643 ![]() |
Aко децата не се възпитават, че хазарта и наркотиците и още куп подобни неща би трябвало да бъдат табу за тях, ще има доста по-малко пропадания.
Не всеки може да запази самоконтрол срещу тези пороци, колкото и да е силен. Нарочно слагам хазарта наравно с наркотиците, защото си е точно така. Ти виждаш една добра страна и смяташ, че останалите грешат. По същия начин и един наркоман, на който му е яко да се напушва или надрусва си казва, че другите не го разбират или пък дилърите, които изкарват пари. А пороци много - да ги оправдаваш е тъпо. Лично мнение :>>> -------------------- В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор) |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
+1
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 955 Регистриран: 12-June 04 Потребител N: 516 ![]() |
В съзнанието на повечето хора (според мен) е дълбоко набито, как занимаваш ли се с каквото и да е от категория "комар" - ти пропадаш, взимат ти къщата или те застрелват (като по филмите за големите комарджии, сещате се какво имам предвид). Ами точно така е. Никакъв комар - това е един от принципите ми. ![]() Най-много фиш за тотото или билет от лотарията - ама един! Защото има луди хора, които пускат и по 100 фиша като има голям джакпот! -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Сатана ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 7135 Регистриран: 1-April 05 Потребител N: 783 ![]() |
Всеизвестно е, че из повечето части на света (с изключение на комунистическите диктатури :р) хората биват оставяни да правят каквото си искат, стига да не вредят на другите. В хазарта има един тънък момент, че е напълно възможно да вредиш на другите, и то на най-близките, като въвлечеш и тях. Затова еквивалента с наркотиците е много точен. Твърдо за клишетата. Иначе предполагам, че видовете хазарт се делят на такива в които нещо зависи от теб и не зависи. Ако залагаш на футболен мач можеш да проявиш някакви способности, а и възможностите са ограничени до три - 1/х/2. Ако играеш рулетка обаче какво зависи от теб? Иначе ти желая приятна игра TNT, аз никога не съм бил чат с картите.
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Нарочно слагам хазарта наравно с наркотиците, защото си е точно така. Ти виждаш една добра страна и смяташ, че останалите грешат. По същия начин и един наркоман, на който му е яко да се напушва или надрусва си казва, че другите не го разбират или пък дилърите, които изкарват пари. А пороци много - да ги оправдаваш е тъпо. Лично мнение :>>> Ъъ не, не, сравнието с наркоманството е... абсурдно. Професия наркоман има ли? (защото професионални покер играчи има и, можеш ли да повярваш, те не са и като дилърите - не убиват хора). Аз не виждам една добра страна, аз виждам хора, които виждат далеч колкото носа си. Разликата е важна. Не оправдавам пороци. Ще ми се някои да се замислят какво е порок и какво - психоза. ![]() В съзнанието на повечето хора (според мен) е дълбоко набито, как занимаваш ли се с каквото и да е от категория "комар" - ти пропадаш, взимат ти къщата или те застрелват (като по филмите за големите комарджии, сещате се какво имам предвид). Ами точно така е. Никакъв комар - това е един от принципите ми. ![]() Най-много фиш за тотото или билет от лотарията - ама един! Защото има луди хора, които пускат и по 100 фиша като има голям джакпот! Заповадяй, 1 / (49 6) (например) е една добра вероятност за успех, аз съм с теб. Ако залагаш на футболен мач можеш да проявиш някакви способности, а и възможностите са ограничени до три - 1/х/2. Ако играеш рулетка обаче какво зависи от теб? Иначе ти желая приятна игра TNT, аз никога не съм бил чат с картите. ![]() И за футболното залагане съм доста скептичен към "разбирачите". Рулетката я слагам към тотото. ![]() ![]() -------------------- In his head a thunderous
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() But what I thought I could control took hold of me instead... ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 957 Регистриран: 20-February 08 Град: София Потребител N: 2604 ![]() |
Мен това, доколко зависиш от шанс, въобще не ме интересува. Мога да си цъкам и шахче на вързано, нищо не ми пречи. Въпросът е, дали парите са нужни като стимулиращ фактор. Изкривеното тук е, че се играе не заради удоволствието от играта, а заради адреналина от риска. Не е оправдание това, че много неща в някои игри зависят от играчите. Ако самата игра е достатъчно смислена, не могат ли да я играят просто заради играта, без да намесват пари?
Аз лично още не съм опрял до хазарт- имам си по- добри начини за вдигане на адреналина. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 19th July 2025 - 10:07 AM |