Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> Рифове?
RazorJack
коментар Jul 29 2005, 10:38 PM
Коментар #1

The Conqueror I Be

Група: Потребители
Коментари: 1797
Регистриран: 17-January 03
Град: 127.0.0.1
Потребител N: 10

Айде кажете си мнението сега за рифовете и тяхното използване. И особено тия дето се мъчат да композират музика ... tongue.gif
Аз например доста се дразня на такива песни дето авторите са измислили един кратък риф, и в началото на песента го изсвирват тоя риф 4 пъти по абсолютно идентичен начин, после се включват барабаните и рифът се изсвирва още 4 пъти, после евентуално се включват и чинелите и така още 4 пъти и така ... в общи линии леймърска работа biggrin.gif Друго си е при всяко изсвирване на рифа по някоя нота да се променя, така че рифът да е подобен ама да не е баш същият за да не стане скучно. Също е дразнещо ако цяла песен се върти само около един риф или мелодия, според мен трябва да се измислят минимум десетина готини рифа за песен и да се сменят на подходящи места и да се редуват така че никога да не се свири абсолютно едно и също в дадена песен...
Ама кви идеи за теми ми идват само след двулитрова мариана в някоя градинка biggrin.gif Аде изходете се и вие biggrin.gif

--------------------
The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.
Go to the top of the page

+Quote Post
2 страници V   1 2 >  
Start new topic
Отговори (1 - 31)
feather
коментар Jul 29 2005, 11:00 PM
Коментар #2

какво ме гледаш, а?

Коментари: 1460
Регистриран: 3-November 04
Потребител N: 653

Рифове wink.gif Бре, какви теми започнаха да се появяват. tongue.gif
Момента с използването на рифовете е като с използването на всеки един елемент изграждащ метъл песните. Точно по тази причина ще избегна да говоря общи приказки, всеки има свое гледище по въпроса пък и зависи от много неща. wink.gif
Лично аз обичам композиции с по-голямо разнообразие от рифове. Всъщност е индивидуално и според настроението ми. Има моменти, в които има и по-простички неща, които да ме зарибяват уникално. Дург е въпроса, че голямото количество, не винаги е гаранция за качество.
Брей, ама и аз едно мнение дадох. biggrin.gif

+Quote Post
Wolfheart
коментар Jul 29 2005, 11:58 PM
Коментар #3

Я свободен

Група: Приятели
Коментари: 4327
Регистриран: 16-March 04
Потребител N: 429

Цитат(RazorJack @ Jul 29 2005, 08:38 PM)
Аз например доста се дразня на такива песни дето авторите са измислили един кратък риф, и в началото на песента го изсвирват тоя риф 4 пъти по абсолютно идентичен начин, после се включват барабаните и рифът се изсвирва още 4 пъти, после евентуално се включват и чинелите и така още 4 пъти и така ... в общи линии леймърска работа  biggrin.gif

В такива случаи рифът се записва един път и се възпроизвежда из цялата песен. Това е характерно за гадни неометълски групи, при които също така барабаниста е кекав и дисторта е вдигнат до небесата. Обикновенно към песента има добавен някой скреч или електронно зипюлкване, защото иначе издрънчано само с инструменти звучи много постно.

Цитат(feather @ Jul 29 2005, 09:00 PM)
. Всъщност е индивидуално и според настроението ми. Има моменти, в които има и по-простички неща, които да ме зарибяват уникално. Дург е въпроса, че голямото количество, не винаги е гаранция за качество.

Не е задължине в песента да има много и разнообразни рифове, за да радва. Не е задължително и да има рифове. Но много се дразня, когато в песента в преден план се цикли едно и също нещо, примерно рифа.

--------------------

Broken hearts are for assholes!

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 30 2005, 03:43 AM
Коментар #4

:)

Коментари: 4948
Регистриран: 4-July 03
Град: София
Потребител N: 188

Ама вие всички разбирате от звукозапис и композиране!

bowdown.gif

--------------------
Come with me tonight
tell me how it feels to be alive

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jul 30 2005, 08:41 AM
Коментар #5

Facepalmer

Коментари: 13270
Регистриран: 11-April 03
Град: South Of Heaven
Потребител N: 63

Ти също. С 666 албума зад гърба си, наистина си велик.

bowdown.gif

--------------------

+Quote Post
Mort
коментар Jul 30 2005, 09:19 AM
Коментар #6

Witcher

Група: Metal World Conclave
Коментари: 4075
Регистриран: 8-October 03
Град: Sofia
Потребител N: 296

Аз ще се съглася с feather за по-голямото разнообразие на рифове в една песен. Ама не всички групи може да са като Children... cool.gif

--------------------
Място за реклама:

+Quote Post
feather
коментар Jul 30 2005, 10:24 AM
Коментар #7

какво ме гледаш, а?

Коментари: 1460
Регистриран: 3-November 04
Потребител N: 653

Цитат(Lord Ash @ Jul 30 2005, 04:43 AM)

Въпроса на човека е дали харесваме използването на повече рифове или не, а не как записваме или композираме с наличие на рифове. Споменал е хора, които се опитват да композират, за да види и тяхното мнение. wink.gif
Мисля, че не е нужно да разбирам от композиране и звукозапис, за да кажа кое ми харесва в дадена песен. dry.gif

+Quote Post
Slash
коментар Jul 30 2005, 11:00 AM
Коментар #8

Сатана

Коментари: 7135
Регистриран: 1-April 05
Потребител N: 783

Рифовете са хубаво нещо.

+Quote Post
Svetyl
коментар Jul 30 2005, 11:28 AM
Коментар #9

Поетично бездушен

Коментари: 6131
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

^Това беше единственото, което разбрах дотук.

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.

+Quote Post
abductor
коментар Jul 30 2005, 12:51 PM
Коментар #10

Undead

Коментари: 1287
Регистриран: 23-July 04
Град: Пуовдив
Потребител N: 569

Количеството на рифовете (и, разбира се самите рифове) зависи много от стила на музиката wink.gif . Не всеки се стреми да прави десет-минутни парчета, в които няма нито един повтарящ се елемент smile.gif . Освен това не може да се сравняват примерно рифовете на Dream Theater с тези на System of a Down (не знам дали примерът е подходящ), защото те са съвсем различен тип. Що се отнася до цикленето - ами някои хора харесват индъстриал например, значи харесват и циклещи рифове. Това, което се опитвам да кажа по такъв сложен начин е, че въпроса с рифовете е абсолютно субективен (както и всичко свързано с музиката).
guitar.gif

--------------------
...Never Wake the Dead...

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 30 2005, 01:10 PM
Коментар #11

Цитат(feather @ Jul 30 2005, 11:24 AM)
Цитат(Lord Ash @ Jul 30 2005, 04:43 AM)

Въпроса на човека е дали харесваме използването на повече рифове или не, а не как записваме или композираме с наличие на рифове. Споменал е хора, които се опитват да композират, за да види и тяхното мнение. wink.gif
Мисля, че не е нужно да разбирам от композиране и звукозапис, за да кажа кое ми харесва в дадена песен. dry.gif

не, просто чета някакви коментари за това как се записвал един риф и че се копирал всичките пъти във песента от хора, които и грам не разбират от звукозапис и ми звучат доста смешно.

Sep, а ти скъпи, по-добре не се обаждай на места, в които не можеш да кажеш нищо смислено... макар че тогава може би трябваше да имаш не 5к а стотина поста...

--------------------
Come with me tonight

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jul 30 2005, 01:20 PM
Коментар #12

Facepalmer

Цитат(Lord Ash @ Jul 30 2005, 02:10 PM)
Sep, а ти скъпи, по-добре не се обаждай на места, в които не можеш да кажеш нищо смислено... макар че тогава може би трябваше да имаш не 5к а стотина поста...

Обективно погледнато си прав, но субективно погледнато на подобен твой тъпашки коментар няма как да отговоря по друг начин. Сигурно ако го нямаше твоя първи пост, щах да кажа нещо смислено(или поне да се опитам де), но просто ти заличи всякаква такава възможност.
wub.gif

EDIT`666: Какво да ви кажа за рифовете пък аз? Аз слушам предимно рифово ориентиран метъл и за мен това си е най-якото нещо. Обаче всякакви категоризации и обобщения по този въпрос според мен са ненужни. Може едно парче да си е яко, дори и принципно да е базирано на един повтарящ се риф(чуй Soulfly). Това естествено не е най-якото нещо, но пък може и да се получи добре и песента да си е яка. Обратното пъ(тоест натрупването на 7537872348 рифа в 1 песен) си е също ненужно, когато е самоцелно. .....

........

......

Всъщност не знам за какво по дяволите въобще е пусната тази тема? За да каже RazorJack "Аз слушам групи с много рифове, моята музика е по-яка от вашата, гадни нео-метъли"? За да си мерим пишките за пореден път кой колко по-яка и сложна музика слуша?

????

Ако е така имам само един коментар -
ZzzzZzzz

--------------------

+Quote Post
Wolfheart
коментар Jul 30 2005, 02:00 PM
Коментар #13

Я свободен

Цитат(abductor @ Jul 30 2005, 10:51 AM)
Що се отнася до цикленето - ами някои хора харесват индъстриал например, значи харесват и циклещи рифове. Това, което се опитвам да кажа по такъв сложен начин е, че въпроса с рифовете е абсолютно субективен (както и всичко свързано с музиката).

Абе има индъстриал групи с доста разнообразни рифове.

--------------------

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jul 30 2005, 02:02 PM
Коментар #14

Facepalmer

Което само допълва тезата, че тук говорим пълни глупости.

--------------------

+Quote Post
Slash
коментар Jul 30 2005, 02:14 PM
Коментар #15

Сатана

Коментари: 7135
Регистриран: 1-April 05
Потребител N: 783

Сега си слушам Guns N Roses, и мога да ви серам на рифово ориентираната музика... super.gif

В момента си мерим пишките. Хубаво ли е?! Ако не е, то тази тема е излишна.

+Quote Post
RazorJack
коментар Jul 30 2005, 02:58 PM
Коментар #16

The Conqueror I Be

Коментари: 1797
Регистриран: 17-January 03
Град: 127.0.0.1
Потребител N: 10

Еми нали затва са форумите всеки да си изкаже мнение. Тва че моето не съвпада с това на някои от вас е нормално, мен не ми пречи, ако на някой му пречи тва мен не ме вълнува. smile.gif Пък и е крайна сметка всеки има право на грешно мнение smile.gif

Колкото до тва кой от кво разбира - мога да кажа че още по-малко разбирате от политика ама тва не ви пречи да плюете по Атака в продължение на сума ти страници в онази тема tongue.gif За мен например тя е излишна.

п.с. абе като го пусках това ама въобще съм нямал в предвид темата да става нео метъл vs. метъл ма щом кат ви влече обърнете го натам ...

--------------------
The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 30 2005, 03:13 PM
Коментар #17

Цитат(SepulTeraHead @ Jul 30 2005, 02:20 PM)
Обективно погледнато си прав, но субективно погледнато на подобен твой тъпашки коментар няма как да отговоря по друг начин. Сигурно ако го нямаше твоя първи пост, щах да кажа нещо смислено(или поне да се опитам де), но просто ти заличи всякаква такава възможност.
wub.gif

Ситуацията е такава, че след първите 2 коментара в тази тема, просто няма шанс тя да бъде смислена.
Изобщо хора нямащи си и представа от звукозапис изказват тотално безумни и некомпетентни мнения...

edit: не първите 2 точно, но като цяло wolf и razor коментарите.

--------------------
Come with me tonight

+Quote Post
SepulTeraHead
коментар Jul 30 2005, 03:17 PM
Коментар #18

Facepalmer

Кой говори за звукозапис ВЪОБЩЕ?

--------------------

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 30 2005, 03:52 PM
Коментар #19

Цитат
В такива случаи рифът се записва един път и се възпроизвежда из цялата песен.

--------------------
Come with me tonight

+Quote Post
Wolfheart
коментар Jul 30 2005, 04:33 PM
Коментар #20

Я свободен

Цитат(Lord Ash @ Jul 30 2005, 01:13 PM)
Ситуацията е такава, че след първите 2 коментара в тази тема, просто няма шанс тя да бъде смислена.
Изобщо хора нямащи си и представа от звукозапис изказват тотално безумни и некомпетентни мнения...

Я се обоснови, а недей да даваш само оценки. Като знаеш, можеш да опишеш целия процес на звукозапис, за да вдянем и ние нещо.

--------------------

+Quote Post
Demiurg
коментар Jul 30 2005, 05:34 PM
Коментар #21

Прогресиращ

Коментари: 562
Регистриран: 23-April 04
Потребител N: 461

Ами като начало в студио си свириш като пич всичките повтарящи се рифове от началото до края на песента. Ако някъде сбъркаш - пак отначало. Ако си пък чак толкова сакат, че да не можеш да си изсвириш нещата, чак тогава - Copy-Paste !
Не съм наясно (и държа да си остане така) с нео-метъла, но дори и при повтарящи се рифове може да се получи достатъчно разнообразна музика - все пак китарата е само един от 4-5-те инструмента в групата !!! Да не говорим, че един добър китарист може да изсвири един и същ риф по доста различни начини (т.е. дори и да са еднакви като ноти, рифовете могат да се различават по дължина на нотите и паузите, по това, дали са стакато или легато изсвирени, по ползваните ефекти... комбинации базброй !).

Всъщност, за какво ТОЧНО е темата ??? huh.gif

--------------------

+Quote Post
Wolfheart
коментар Jul 30 2005, 05:45 PM
Коментар #22

Я свободен

Много си прав.
Но като слушаме качествена музика и като си я избиаме ние, лека-полека забравяме за боклуците, които се въртят из пазара всеки ден.

--------------------

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 30 2005, 06:08 PM
Коментар #23

Цитат(wolfheart @ Jul 30 2005, 05:33 PM)
Цитат(Lord Ash @ Jul 30 2005, 01:13 PM)

Я се обоснови, а недей да даваш само оценки. Като знаеш, можеш да опишеш целия процес на звукозапис, за да вдянем и ние нещо.

"Рифовете" се записват десетки пъти...
свириш си цялата пичка
след това свириш същата работа още веднъж
и след това още 3-4-5-6-7-8 колкото искаш.

след това тия неща се наслагват и има хиледи варианти какво се прави.
но ще стигна само до момента, в който рифовете се свирят по много пъти и от тях се избират яките изсвирвания и тн и тн и тн

--------------------
Come with me tonight

+Quote Post
Wolfheart
коментар Jul 31 2005, 12:15 AM
Коментар #24

Я свободен

Цитат(Demiurg @ Jul 30 2005, 03:34 PM)
Ако си пък чак толкова сакат, че да не можеш да си изсвириш нещата, чак тогава - Copy-Paste !

Някои нео-метъл груи сигурно наистина са толкова сакати wink.gif

--------------------

+Quote Post
abductor
коментар Jul 31 2005, 12:28 AM
Коментар #25

Undead

Коментари: 1287
Регистриран: 23-July 04
Град: Пуовдив
Потребител N: 569

Цитат(Demiurg @ Jul 30 2005, 06:34 PM)
Ами като начало в студио си свириш като пич всичките повтарящи се рифове от началото до края на песента. Ако някъде сбъркаш - пак отначало. Ако си пък чак толкова сакат, че да не можеш да си изсвириш нещата, чак тогава - Copy-Paste !

Всъщност не си съвсем прав, освен ако не говориш за демо-записи. Вярно е, че преди десетина години нещата стояха горе-долу така, с малката подробност, че след като успееш да си изсвириш парчето що-годе читаво (демек с евентуални малки грешчици) после си ги закърпваш като свириш заедно със записа и човека на пулта натиска REC-а в нужния момент smile.gif . В днешно време обаче въобще не е необходимо да се записва всичко отначало-докрай, пък и като се записва на парчета нещата са по-удобни за манипулации, а и се избягва адски досадният момент с "дай отначало, че тука нещо не ми хареса" или всякакви неща от тоя род.

--------------------
...Never Wake the Dead...

+Quote Post
Wolfheart
коментар Jul 31 2005, 12:32 AM
Коментар #26

Я свободен

Цитат(Lord Ash @ Jul 30 2005, 04:08 PM)
"Рифовете" се записват десетки пъти...
свириш си цялата пичка
след това свириш същата работа още веднъж
и след това още 3-4-5-6-7-8 колкото искаш.

след това тия неща се наслагват и има хиледи варианти какво се прави.
но ще стигна само до момента, в който рифовете се свирят по много пъти и от тях се избират яките изсвирвания и тн и тн и тн

Е, с изключение на пичката нищо ново не каза wink.gif
Аз поне си мислех, че някои групи (които не претендират за качество) си спестяват зора, като копи-пейстнат някое рифче

--------------------

+Quote Post
Crafter
коментар Jul 31 2005, 02:13 AM
Коментар #27

в зависимост от търсеният ефект рифовете могат и да се копи пействат.
най-вече за да се сложат един върху дръг.

междудругото както често казвам:

не мислете...

--------------------
Come with me tonight

+Quote Post
Svetyl
коментар Jul 31 2005, 10:34 AM
Коментар #28

Поетично бездушен

Коментари: 6131
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

Тва с copy-paste нещо не ме кефи. Не си ли изсвирва групата песента с всички инструменти, без някви копирания и тн?

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.

+Quote Post
Sunforger
коментар Jul 31 2005, 11:29 AM
Коментар #29

Вещер

Коментари: 1068
Регистриран: 9-February 04
Град: В. Търново / Русе
Потребител N: 394

Не. Хората нямат нужда да губят време. А и става много, много по-прецизно. Обикновено от там идва разликата в лайв звука(освен при Вейдър, разбира се.)

--------------------
QVOD· EST· SVPERIVS· EST· SICVT· QVOD· EST· INFERIVS

+Quote Post
abydos
коментар Jan 21 2008, 05:05 AM
Коментар #30

Коментари: 2603
Регистриран: 14-December 07
Град: Пловдив
Потребител N: 2481

Хи-хи, много забавна тема. бъмп smile.gif

+Quote Post
kuretza
коментар Jan 26 2008, 12:10 PM
Коментар #31

Прослушващ метъл
**

Коментари: 60
Регистриран: 20-July 07
Град: Plovdiv
Потребител N: 2239

еми например AC/DC използват само няколко рифа в песните но ги свират по такав на4ин 4е тва да не се забелязва и песента да зву4и уникално icon_headbang[1].gif

--------------------

+Quote Post
winterstorms
коментар Jan 27 2008, 01:42 PM
Коментар #32

noctambulant

Коментари: 1754
Регистриран: 6-April 06
Потребител N: 1273

Аз малко ни в клин, ни в ръкав ще вметна, че рифът от "Lost Tune Of Thunder" на EToS е нещо гениално. icon_headbang[1].gif

--------------------

+Quote Post

2 страници V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 потребител(и) четат тази тема (1 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 26th July 2025 - 03:51 AM