Metal World - Българският метъл портал Гласувайте за сайта в BG Top

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА - прочетете преди да пишете!
> Ensiferum vs. Norther, финландското мелодет семейство
lodborg
коментар Feb 18 2007, 03:21 AM
Коментар #1

I, Voyager

Група: Модератори
Коментари: 7649
Регистриран: 24-September 06
Град: Карлсруе, София... където и да е
Потребител N: 1587

През вече полека изнизалата се седмица българският суомофил има възможността да се наслади на два нови удара с участието на Petri Lindroos - новия албум на Ensiferum ("Victory Songs") и новото EP на Norther ("No Way Back"). Това разбира се породи редица спорове в един по-тесен кръг от форумни приятели и познати, които спорове реших да направя общо достояние с цел съвсем пълно обсъждане. Достойнствата на двете издания са ясни и очевидни, но въпреки това се оказа, че мненията на повечето от нас се различават по следните въпроси:

- Доколко Ensiferum са загубили своето първоначално звучене след напускането на Яри? Според мен Нортърското влияние е осезаемо в една доста голяма част от албума, но това е неизбежно. Това, което си заслужава да се обсъди е доколко всъщност заемките от Нортър са чисто и просто субективни - плод на участието на Петри, а не на целенасочено стилово преориентиране.

- Ще размаже ли идният Norther новия Ensiferum по земята като кифличка? Ясно е, че основната движеща сила в Ensiferum си отиде (за да направи епохалното и променящо стандарти явление Wintersun), но дали това ще сложи край на групата в този си вид, в който сме свикнали да я виждаме? Ще бъде ли надминат някога "Iron" и доколко Петри ще допринесе за това?

- Norther и Children of Bodom. Доколко първите копират от вторите? Факт е, че с течение на времето Norther следваха неотлъчно всяко кривване в звученето на Bodom и се стараеха да се нагаждат спрямо тях. Разбира се, без да копират безусловно, а с доста голяма доза лично творчество и идейност. С Till Death Unites Us направиха опит да се отклонят в една по-различна посока (малко плахо, но все пак), а с новото EP още повече се забелязва протягането към съвсем разнородни стилове (в някои парчета задълбавт в траша, с други в готик, а в трети дори мелодет).

- Оттам споровете се задълбаха и във финландската мелодет сцена като цяло и реших, че една тема за това явление (Финландия) нама да е излишна, пък и е крайно време да се направи.

Ваш ред е - произнесете се по горните въпроси. Какво е отношението ви към Петри, Яри, Алекси и всички останали герои? Съвсем свободно споделете всичко, свързано с финландския мелодет.

--------------------

------------------------------------------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?
Go to the top of the page

+Quote Post
3 страници V   1 2 3 >  
Start new topic
Отговори (1 - 77)
scion_of_storm
коментар Feb 18 2007, 09:09 AM
Коментар #2

Рицар на върховен дом Сянка

Група: Metal World Conclave
Коментари: 13162
Регистриран: 26-November 05
Град: София
Потребител N: 1041

Яри>Алекси>Петри biggrin.gif
Принципно Яри се превръща бавно едва ли не в любимия ми музикант въобще с работата си в предишните Енсиферум и вече във феноменалните Wintersun. Алекси винаги си е бил майстор на китарните сола (пообърква ги малко напоследък де wink.gif), но иначе и Бодом са ми една от любимите групи въобще, колкото и да са им слаби текстовете - затова пък музиката им е уникална. Нортър, от трета страна въобще не ги харесвам, а Петри ми е антипатичен доста. Не знам защо, просто от първия момент, в който го видях, не ми хареса. Едни Имперанон примерно ме кефят повече от Нортър. Общо взето това ми е становището tongue.gif
Новият Енсиферум без Яри също си кърти мивки, доста е добър, въпреки че "Iron" ще се остане моята любима тяхна творба smile.gif А пък не ми се вярва Нортър да ги надминат толкова лесно wink.gif

--------------------

+Quote Post
Shadow Man
коментар Feb 18 2007, 10:50 AM
Коментар #3

МоторисТ

Група: Потребители
Коментари: 901
Регистриран: 15-September 06
Потребител N: 1570

Norther vs Ensiferum
И двете групи са в личната ми топ 10 . Касапите срещу Викингските войни как да величая едните а да не засегна другите . Един прекрасен албум срещу убииствен сингъл .
Явно така им е писано на двете групи да вървят за напред делейки Петри помежду си.
Важен е краиния резултат измерим с издадените албуми .
Албум като Iron не би могъл да се повтори никога от Ensiferum дори и Яри да се завърне в групата .Norther нямат абум от класата на Iron но пък не мога да кажа че имат слаб за разлика от Енсиферумския Dragonheads.И двете рупи се развиват в положителна насока за да ни радват още много години .

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Feb 18 2007, 10:55 AM
Коментар #4

Balance Guardian

Група: Админ
Коментари: 28392
Регистриран: 12-January 03
Потребител N: 3

Иска ми се да започна с това, че "финландско мелодет семейство" е доста относително понятие. Защо? Финландците открай време имат някакво свое, доста специфично разбиране за метъла и поджанровете му, което често е в силен контраст с вече установеното. Винаги съм бил против това на Children Of Bodom и на вълната, която отприщиха, да се слага щампата "мелодет". Мелодетът е шведско изобретение с доста ясни стилови параметри, в които Децата никога не са се вписвали със своята еклектична комбинация между пауър, дет и неокласика. Не се вписват и сега, когато значително втвърдиха стила си и изхвърлиха от него неокласическите елементи. Същото в различна степен важи и за немалкото им преки последователи. Разбира се, далеч съм от мисълта, че във Финландия липсват истински мелодет групи - такива са едни Noumena и Insomnium, например. Те, обаче, не са се учили от Alexi и компания, а от In Flames. Но да мина по същество...

Ensiferum за кратко време се превърнаха в една от най-важните фолк/викинг банди не само в Скандинавието и искрено се надявам да задържат и утвърдят този си статут. Не вярвах, че ще са способни да го направят без гения на Jari Maenpaa, запазвам си правото да се съмнявам и сега. Трябва да призная, че се изненадах колко силен и хомогенен албум са направили, особено след разочароващото EP "Dragonheads". Не мисля, че влиянието от Norther е кой знае какво, както и приносът на Petri в новите песни. Сходства се забелязват най-вече там, където е невъзможно да ги няма - във вокалните постройки. Композиционно погледнато, Ensiferum са се старали да се придържат максимално към успешното звучене на предишните си творби, като единственото сериозно нововъведение е известното втежняване, което обаче не е за сметка на фолклорния елемент.

Не е съвсем коректно да се правят сравнения между Norther и Ensiferum, тъй като двете банди стилово доста се различават, при все че споделят един фронтмен. Не мисля и не вярвам, че ще се стигне до синдрома на Borknagar и Vintersorg. Иначе не крия, че като група Ensiferum винаги са ми допадали повече, но то е поради чисто вкусови причини. Norther са отлични музиканти, които също много уважавам. Едва ли могат да бъдат похвалени за особена оригиналност или разнообразие, но пък новото им EP, което Венци спомена, е доволно обнадеждаващо точно в тези аспекти.

P.S. Дори само с дебюта си, Wintersun все още са с години напред, в сравнение с останалите си сънародници от въпросния стилов ареал. Подозирам, че разривът ще стане още по-сериозен след появата на тазгодишата им творба.

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
RazorJack
коментар Feb 18 2007, 10:59 AM
Коментар #5

The Conqueror I Be

Коментари: 1797
Регистриран: 17-January 03
Град: 127.0.0.1
Потребител N: 10

баси тва на scion_of_storm все едно аз съм го писал icon_headbang[1].gif Абсолютно съм съгласен с теб, с изключение на тва че Imperanon ме кефят повече и от children smile.gif

--------------------
The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.

+Quote Post
lodborg
коментар Feb 18 2007, 11:45 AM
Коментар #6

I, Voyager

Wintersun излизат извън всякакви дискусии, а гениалността им/му няма как да се постави под съмнение. Както Ицо сам е казвал много пъти, първият албум на бандата беше едно от най-важните неща, които са се случвали на метъл сцената в (да кажем) последните 10 години. Колкото до паралелите между Ensiferum и Norther - съзнавам кристално ясно, че двете банди не могат да бъдат съпоставени директно една с друга, но и целта на темата не беше това, а да се обсъдят последните неща от двата лагера, които вече могат да бъдат сравнявани ако не по друго, то поне по участието на общ фронтмен в тях. Колкото до израза финландски мелодет - и на мен ми станаха противни всякакви сравнения с CoB за щяло и не щяло спрямо всякакви финландски екстремни банди. Малко или много обаче почти всяка финландска група, свиреща мелодичен, но и екстремен метъл, е повлияна от Bodom, но инак няма как и да бъде. Bodom бяха иноваторите, поне в родната си действителност, които сложиха началото за развитието на по-късните екстремни стилове във Финландия. Казвам специално мелодет, защото колкото и да са обширни елементите от всевъзможни стилове (то не било пауър, то не било неокласика и т.н.), мелодет в музиката на Бодом има и процентното му съдържание, колкото и да е нищожно в сравнение с една истинска мелодет банда, не е малко.

Сега за новия Ensiferum. Бях доста приятно изненадан, защото са ни поднесли едно стилно творение с много музика и много чувственост в него. Съмнявах се, че ще го постигнат, но за щастие ме опровергаха стабилно. Самият албум се различава не малко от предните неща на групата обаче. Личи си липсата на една определена личност от състава им, не толкова в инструментално отношение, колкото в чисто композиторско. Нортърските влияния ги има, но за щастие не са силно изразени. Особено ясно си проличават в "The New Dawn" - няма лошо разбира се. Въпреки всичко това "Victory Songs" си остава прекрасна вайкинг тава, в която има предостатъчно фолк и предостатъчно сила за да намери своето подобаващо място в дискографията на Ensiferum. Групата е съумяла да сведе до минимум всякакви заемки и да ги маскира ефективно.

Сега малко и за Norther - албум като "Death Unlimited" съвсем спокойно може да се нареди сред най-сериозните и къртещи финландски екстремни албуми и сам по себе си доказва класата на групата. Да не говорим за двете резачки преди него. Norther нямали албум като "Iron" - така е в чисто стилово отношение (в смисъл на "нямат албум, звучащ така"), но по унищожителност, красота и изпипаност не мога да кажа, че "Death Unlimited" отстъпва на който и да било музикален фронт.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Airin Of Ancelot
коментар Feb 18 2007, 12:19 PM
Коментар #7

warrior princess

Коментари: 3813
Регистриран: 1-May 06
Потребител N: 1323

Много хубава тема.

Наистина ще е по-добре да оставим Wintersun извън дискусията. biggrin.gif В своята категория те са съвсем сами...

Лично мен Ensiferum ме радват повече, но и Norther се доказаха като голяма група. Просто Ensiferum са по-оригинални и разчупени, дори и не толкова технични. Norther, от своя страна, свирят като изтървани, но малко или много такава музика вече сме чували. Много се стараят, не може да им се отрече, но някак си нямат това вълшебство, което да ми пречи да спра даден техен албум.

"Victory Songs" много ми влезе под кожата през последната седмица. Не е от гениалните албуми, но определено е много обсебващ. Евала на Markus, че се стегна и направи нещо толкова смислено.

По въпроса за мелодета... Това е нещо, което създадоха At the Gates, Hypocrisy, In Flames и Dark Tranquillity. В Швеция много го свирят, в Германия също, дори в САЩ. Болшинството финландски банди, които лейбълите промотират като "мелодет", всъщност са доста далеч от тази основа. Поне доколкото аз разбирам стила, той е олекотен дет с класически хеви метъл хармонии, а финландците забъркват доста по-сложна музикална отвара.

--------------------
Rage of the winter mould the horizon,
cover the mountains, forest and lakes
Rage of the winter - magical wonder,
enchanted fury, majestic force...

+Quote Post
Mort
коментар Feb 18 2007, 12:38 PM
Коментар #8

Witcher

Коментари: 4075
Регистриран: 8-October 03
Град: Sofia
Потребител N: 296

Абе в основата и финския мелодет и на американския метълкор все стоят шведските групи, които Airin Of Ancelot изброи.

--------------------
Място за реклама:

+Quote Post
lodborg
коментар Feb 18 2007, 12:58 PM
Коментар #9

I, Voyager

Факт. Мелодетът е изцяло шведско творение, макар че сега е широко експлоатиран от всички. Може би и точно този стил е причината финландците да се утвърдят като лидери на метъл сцената в днешно време, въпреки че всичко започна със Stratovarius, Nightwish и Sonata Arctica.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Slash
коментар Feb 18 2007, 03:41 PM
Коментар #10

Сатана

Група: Приятели
Коментари: 7135
Регистриран: 1-April 05
Потребител N: 783

Norther - Nothing icon_headbang[1].gif

+Quote Post
Svetyl
коментар Feb 18 2007, 04:09 PM
Коментар #11

Поетично бездушен

Група: Приятели
Коментари: 6131
Регистриран: 8-October 03
Град: Русе / Велико Търново
Потребител N: 295

Аз съм за Norther smile.gif

--------------------
Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse.

Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто.

+Quote Post
conguestadors
коментар Feb 18 2007, 04:32 PM
Коментар #12

PAIN

Коментари: 1750
Регистриран: 21-April 06
Град: Пловдив
Потребител N: 1302

"Victory Songs"- невероятен албум, грабна ме още от първото слушане.

--------------------

+Quote Post
sepulturatr
коментар Feb 18 2007, 04:35 PM
Коментар #13

Think I'm Just Happy...

Коментари: 1368
Регистриран: 19-January 06
Потребител N: 1121

От доста време се каня да ги чуя тия 2 групи ...Наложително е просто laugh.gif

--------------------

+Quote Post
MadHatter
коментар Feb 18 2007, 04:58 PM
Коментар #14

ghost of the sun

Коментари: 3537
Регистриран: 5-September 05
Потребител N: 924

Понеже спецовете изказаха всичко, което има да се казва, ще кажа, че определено предпочитам Ensiferum, било то и със смяна в състава. Нортър са много качествена група, но не можаха да ме грабнат така. sp_ike.gif

--------------------
Не насилвайте нещата, просто вземете по-голям чук.

+Quote Post
Airin Of Ancelot
коментар Feb 20 2007, 10:51 AM
Коментар #15

warrior princess

Като сме отворили приказка, защо никой не спомена Kalmah? И те започнаха като CoB-клонинг, но в момента (поне за мен) са една от най-силните финландски банди въобще...

Иначе за самите Children Of Bodom - не мисля, че в момента правят най-доброто, на което са способни. Alexi нещо го е ударил на мързел, струва ми се, пък и това постоянно втежняване не им отива много. Обаче едно трябва да им се признае - винаги са с една крачка пред останалите и не спират да диктуват тенденциите.

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Feb 20 2007, 10:59 AM
Коментар #16

^Тогава сме длъжни и да намесим Eternal tears of sorrow...и тогава ситуацията става доста интересна biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
lodborg
коментар Feb 20 2007, 11:02 AM
Коментар #17

I, Voyager

Да, за CoB си съвсем права. Даже за "Are You Dead Yet?" очаквах завръщане към първоначалните мелодични корени с много надсвирвания, особено след като към тима се присъедини Roope Latvala. Знаем, че двамата ги бива да се съревновават музикално, нали всички сме слушали Sinergy. За изчерпване и дума не може да става, защото дори AYDY? е прекрасен албум, макар и твърде неортодоксален за предпочитанията ми.

Колкото до Kalmah - bowdown.gif. Любима група са ми, дори повече от Eternal Tears of Sorrow, а и може би повече от Norther, но за последното не съм сигурен. В началото си наистина наподобяваха леко "Follow the Reaper"-ското звучене на CoB, като съвсем заслужено носеха щампата "пауър метал с харш вокали", както в днешно време се нарича типичната за финландия разновидност на мелодета. С "The Black Waltz" обаче за мен навлязоха директно в юрисдикцията на мелодичния дет, точно какъвто всички си го представят. Доста оригинална тава, която неслучайно намери място в тазгодишния ми топ 10.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Iron Maiden
коментар Feb 20 2007, 11:06 AM
Коментар #18

Прогресиращ

Коментари: 917
Регистриран: 19-November 06
Потребител N: 1685

Само на мен ли ми харесва втежняването на музиката на Children... Are You Dead Yet е много мощна песен и с нищо не отстъпва на песни като Lake Bodom , Bodom After Midnight , Warheart и другите им класики , това че почнаха да сирят по-тежко и не чак толкова мелодично за мен е плюс , за вас незнам...
Но ако трябва да сравнявам конкретни техни албуми , по голяма класика от Follow The Reaper няма...

Цитат(Airin Of Ancelot @ Feb 20 2007, 11:51 AM) *
Alexi нещо го е ударил на мързел, струва ми се, пък и това постоянно втежняване не им отива много.

Конкретно на Алекси му отива и то доста , той е по харш пич tongue.gif

+Quote Post
lodborg
коментар Feb 20 2007, 11:25 AM
Коментар #19

I, Voyager

Цитат(Iron Maiden @ Feb 20 2007, 11:06 AM) *
Но ако трябва да сравнявам конкретни техни албуми , по голяма класика от Follow The Reaper няма...

Има - Hatebreeder.

Цитат(Iron Maiden @ Feb 20 2007, 11:06 AM) *
Цитат(Airin Of Ancelot @ Feb 20 2007, 11:51 AM) *
Alexi нещо го е ударил на мързел, струва ми се, пък и това постоянно втежняване не им отива много.

Конкретно на Алекси му отива и то доста , той е по харш пич tongue.gif

Няма лошо да стават все по тежки, но специално на група с двама китаристи от такава величина не й отива да демонстрира техника с рифове. Трябаше да ни удавят в китарни дуели, а имам чувството, че Warman правеше по-запомнящи се сола. Пак казвам - въпреки всичко AYDY? не е лош в никакъв случай.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
RazorJack
коментар Feb 20 2007, 01:10 PM
Коментар #20

The Conqueror I Be

Коментари: 1797
Регистриран: 17-January 03
Град: 127.0.0.1
Потребител N: 10

Цитат(Iron Maiden @ Feb 20 2007, 10:06 AM) *
Само на мен ли ми харесва втежняването на музиката на Children...

да bye.gif

неокласика му е майката icon_headbang[1].gif

--------------------
The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.

+Quote Post
Mago De Oz
коментар Feb 20 2007, 01:48 PM
Коментар #21

Metalhead

Коментари: 2899
Регистриран: 14-October 05
Потребител N: 973

много правилно изказване smile.gif А пък между двете банди, аз лично съм за ЕНИСЕФЕРУМ, звучат ми близки до мен като усещане, но това е нормално (все пак съм див SKYCLAD и МАГО ДЕ ОЗ фен). На Нортър за мен любим ще си остане 2 албум..въпреки чр и новото им ЕР не е никак лошо

--------------------
"Покупка на нов албум... ~ 15 €

Покупка на самолетен билет за почивка... ~ 150 €

Забава с надъхани, малолетни метълчета по интернет сайтове... Безценно!"
lodborg

+Quote Post
Iron Maiden
коментар Feb 20 2007, 02:09 PM
Коментар #22

Прогресиращ

Коментари: 917
Регистриран: 19-November 06
Потребител N: 1685

Цитат(RazorJack @ Feb 20 2007, 02:10 PM) *
да bye.gif

Yes !!!!!!!!!!

bowdown.gif

+Quote Post
emerald
коментар Feb 20 2007, 04:43 PM
Коментар #23

Просветен

Коментари: 487
Регистриран: 26-July 06
Потребител N: 1476

Уф, с две леви ръце съм! Успях да изтрия всичко, което бях написала по темата точно преди да го постна!

Та по темата: ENSIFERUM!

Предпочитам ги пред Norther. По някаква причина Petri и на мен не ми е много симпатичен, но трябва да призная, че Victory Songs на Ensiferum ме впечатли много приятно. И втежнен или не, смятам че е много хубав и емоционален албум.

По въпроса за финландското семейство не се наемам да коментирам в стилово отношение нищо, не ме бива в тези неща. Но харесвам и Ensiferum, и Wintersun, и Norther, и Children of Bodom, и Kalmah, и EToS, всяка по различен начин и особено се възхищавам на неизчерпаемите финландски идеи и желание за нещо ново, за експериментиране, както и това че не се ограничават в рамките на един определен стил и което е по-трудното, успяват да направят нещо уникално и отличително.

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Feb 20 2007, 08:30 PM
Коментар #24

Цитат
Има - Hatebreeder.

Word!!! Something wild+Hatebreed = ass pwned.

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Feb 20 2007, 08:46 PM
Коментар #25

Balance Guardian

За Children Of Bodom и друг път съм казвал, че предпочитам старото им, по-мелодично звучене с пауър елементи и тонове сола. Въпреки това в тази банда свирят толкова големи музиканти, че в каквато и посока да поемат, ще се справят повече от добре. Осъзнавам, че на пръсти се броят групите като Amon Amarth, които не променят стила си, без това да им пречи да продължават да вадят смазващи албуми. Явно на Alexi и компания им е трябвало нещо ново след "Follow The Reaper". Да видим докъде ще ги доведат експериментите...

--------------------
Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.

+Quote Post
lodborg
коментар Feb 21 2007, 12:01 AM
Коментар #26

I, Voyager

В интерес на истината, откривам страшно много промени в звученето на Bodom след всеки албум. Готовността им да експериментират е похвална, а и никога не са издали нещо слабо. Дори между "Hatebreeder" и "Follow the Reaper" се откриват страшно много разлики - "Hatebreeder" е по-неокласически, на места дори бароков, "Follow the Reaper" звучи по-близко до Stratovarius - забързан, праволинеен, удрящ право в целта и малко по-лесен за възприемане. За промените след това вече стана дума.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Rolf
коментар Apr 5 2007, 08:03 PM
Коментар #27

метъл

Коментари: 3123
Регистриран: 8-October 05
Потребител N: 963

Чудесна тема. smile.gif Съчетава доста интересни въпроси.

Колкото и силен албум да е Victory Songs, за мен Ensiferum никога няма да бъдат същите без Jari Maenpaa. Както и да го въртим, човекът си е гений. Онази покъртителна емоция, особена енергия и разнообразие, които притежаваше Iron, едва ли ще бъдат достигнати отново от тази група. Същевременно Jari ги надмина многократно с дебюта на Wintersun. Иначе Petri се справя повече от задоволително, но като вокалист има какво да се желае от него.

Честно казано, за новия Norther нямам особени очаквания. Така и не ми станаха любима група и ми е трудно да си представя, че тепърва това ще се промени. Нищо против момчетата - свирят страхотно, но им липсва това, което превръща един състав в лидери на дадена сцена. Докато едни Children Of Bodom, дори когато се лигавят и не дават всичко от себе си, пак издават основополагащи неща.

--------------------
We live to fight the hand of doom,
We got the pride to strike a fool,
Vain glory be my wicked guide...

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Apr 12 2007, 02:29 PM
Коментар #28

Balance Guardian

Малко встрани от дискусията, тук можете да гледате видеоклипа на парчето "Ahti" от новия албум на Ensiferum.

--------------------

+Quote Post
Rolf
коментар Apr 13 2007, 10:14 AM
Коментар #29

метъл

^ Доста по-смислен е от последния на Catamenia! happy.gif

--------------------

+Quote Post
MadHatter
коментар Apr 13 2007, 10:26 AM
Коментар #30

ghost of the sun

Коментари: 3537
Регистриран: 5-September 05
Потребител N: 924

Доста неща са по-смислени от на Catamenia laugh.gif

--------------------
Не насилвайте нещата, просто вземете по-голям чук.

+Quote Post
emerald
коментар Apr 13 2007, 10:43 PM
Коментар #31

Просветен

Коментари: 487
Регистриран: 26-July 06
Потребител N: 1476

Може да е по-смислен (и вярно ми хареса много как изглежда), но нещо ми се получава разминаване между бързия ритъм на песента и застиналите картини във видеото. Просто не ми се вързват двете неща. Иначе и и песента ми харесва, и клипа. Добре направени, но не са съчетани. По едно време даже се чудих дали гледам каквото трябва. mellow.gif

+Quote Post
Свар
коментар Apr 14 2007, 12:05 PM
Коментар #32

Просветен

Коментари: 352
Регистриран: 14-April 07
Град: Beyond The Stars
Потребител N: 2020

Нито едното ,нито другото....но все пак слушам 2 песни на енсиферум ,за това предпочитам тях...

И все пак не е ли глупаво да се пускат такива теми за сравнение ? huh.gif

--------------------
The music is just like that: it’s a hope to stay for just one more day.

+Quote Post
Rolf
коментар Apr 18 2007, 06:14 PM
Коментар #33

метъл

Темата си е много хубава според мен. Заглавието може да е провокативно, но всъщност предполага не толкова противопоставяне, колкото дискусия, обхващаща целия стил.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Jan 17 2009, 12:25 AM
Коментар #34

Деградиращ

Коментари: 2189
Регистриран: 28-November 07
Град: Казанлък
Потребител N: 2450

Хубава тема, ще коментирам относно финландския мелодет като цяло!
Мнението ми е, че се създадоха истински шедьоври, но групите сякаш забравиха от къде тръгнаха. Чарът на този мелодет е в бързината, солата и разбира се тези "гоненици" между китарите и клавирите, които така много обичам. А какво забелязваме - бандите все повече отбягват това. Не казвам, че е нещо фатално, нито пък са се комерсиализирали. Е, вярно разшириха си пазара най-вече в Америка, но за мен даже хипер известните CoB определено не правят комерсиална музика. Споделете някои нови албуми, които да носят това звучене, за което говорих?

--------------------

+Quote Post
Ghost
коментар Jan 17 2009, 10:22 AM
Коментар #35

spectral

Коментари: 1821
Регистриран: 19-December 07
Потребител N: 2488

Подкрепям _Moonshield_ тук! Най-якото във финландските банди е точно бързината и мелодичността. Затова и се дразня на последните глупости, които издадоха Children Of Bodom. Не знам колко са комерсиални, но им липсват идеите от първите албуми.

Norther пък така и не можах да ги харесам. Във всеки албум има по някоя и друга готина песен, но останалите са ми досадни. Imperanon например дори само с един албум ме кефят много повече.

--------------------
An angel strays upon my door so frail and lost within
To weep upon her days of yore, my decadent come in...

+Quote Post
winterstorms
коментар Jan 19 2009, 04:53 PM
Коментар #36

noctambulant

Коментари: 1754
Регистриран: 6-April 06
Потребител N: 1273

COB в момента се дънят ужасно, не ми се коментира. Лошото е, че едва ли някога ще се върнат към старото си звучене. hmm.gif

Norther са приятна банда, но нищо чак велико. Понякога ми се струва, че приказките около тях са повече от същинската музика, която правят.

Ensiferum са култови и много се радвам, че не се провалиха след раздялата с Jari. Petri като фронтмен направо си ме дразни, но поне последният албум е доказателство, че все още имат идеи.

Wintersun са голямата ми надежда в момента. Само не знам защо го мотаят толкова този "Time". Пет години ще станат, ебати! Иначе почти нямам съмнения, че ще е гениален.

--------------------

+Quote Post
Гост Void KD (гост)
коментар Jan 19 2009, 06:31 PM
Коментар #37

Гост

Ensiferum ми харесват повече.

+Quote Post
karelian
коментар Feb 20 2009, 10:59 AM
Коментар #38

Демон

Коментари: 2160
Регистриран: 19-February 09
Потребител N: 3269

Защо никой не споменава SKYFIRE??? Тази група определено заслужава да и се обърне внимание. icon_headbang[1].gif bowdown.gif

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Feb 20 2009, 11:05 AM
Коментар #39

Деградиращ

Може би защото са шведи, но иначе да - прекрасна група bowdown.gif

--------------------

+Quote Post
Ghost
коментар Feb 20 2009, 05:08 PM
Коментар #40

spectral

На Skyfire първите два си звучат като нещо абсолютно финландско. happy.gif Но третият е най-добър според мен.

--------------------

+Quote Post
karelian
коментар Feb 21 2009, 12:53 PM
Коментар #41

Демон

Че да не би да е лошо като е финландско?

Mind Revolution е шедьовър. Много як! icon_headbang[1].gif

+Quote Post
Clayman
коментар Feb 22 2009, 12:49 PM
Коментар #42

Прослушващ метъл
**

Коментари: 242
Регистриран: 18-October 08
Потребител N: 3054

100% Ensiferum мн ме радват теа мом4ета.
Сега едно лично мнение което ще буде оплюто от половината форум, но за мен Norther до голяма степен копират Bodom което не ме кефи в крайна сметка всеки трябва да изгради свой собствен стил.

--------------------
I never seem to understand.
The time, the place, and who I am.
Define a way to stay alive,
It’s like I’m living a lie.

+Quote Post
winterstorms
коментар Feb 23 2009, 04:19 PM
Коментар #43

noctambulant

Е, то не е лъжа, че да те оплюва някой. wink.gif Но ако трябва да сме честни, в последните албуми поне понапипаха свое звучене.

--------------------

+Quote Post
~Frozen angel~
коментар Feb 23 2009, 04:28 PM
Коментар #44

Прослушващ метъл
**

Коментари: 140
Регистриран: 3-February 09
Град: Dead gardens where sun never rises
Потребител N: 3244

Norther, макар че слушам и двете групи, Norther повече ми допадат като звучене, нищо, че Petri се подвизава и в двете групи :Ььь Все пак финландско ли е значи е добро metal.gif

--------------------
Ae ú-esleliach nad... estelio han. Estelio hammen.

+Quote Post
Twilightfall
коментар Feb 23 2009, 05:13 PM
Коментар #45

Non Serviam

Коментари: 5600
Регистриран: 1-July 07
Град: Плевен / Велико Търново
Потребител N: 2189

Първият албум и демотата на Ensiferum ме кефят на макс.

Treacherous Gods.

По-нататък - само отделни песни.

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Mar 4 2009, 02:45 PM
Коментар #46

Деградиращ

NORTHER съобщават, че са се разделили с дългогодишния си вокалист и китарист Petri Lindroos. Този ход се е наложил поради ангажиментите на музиканта към ENSIFERUM. Бившите му вече колеги му желаят успех с другата му група и благодарят за времето, прекарано заедно.

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Mar 4 2009, 02:52 PM
Коментар #47

Balance Guardian

Странно, при положение, че е един от основателите на бандата. Още повече, че в Norther винаги ми е звучал много по на място, отколкото в Ensiferum. Но както и да е, Petri си знае най-добре.

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Mar 4 2009, 02:53 PM
Коментар #48

I lol'd
б
е
з
у
м
н
о

е.

О.о

--------------------

+Quote Post
~Frozen angel~
коментар Mar 4 2009, 02:56 PM
Коментар #49

Прослушващ метъл
**

Коментари: 140
Регистриран: 3-February 09
Град: Dead gardens where sun never rises
Потребител N: 3244

Ми тя и Таря беше от основателите на Уиш, ама това не попречи на Туомас да я изхвърли, но съм съгласна, че в Norther звучеше по на място... там някак си по-добре го възприемам отколкото в Ensiferum... Но шанс, глупаво, но е станало hmm.gif

--------------------
Ae ú-esleliach nad... estelio han. Estelio hammen.

+Quote Post
lodborg
коментар Mar 4 2009, 05:31 PM
Коментар #50

I, Voyager

Много странно решение на Petri. Не че Norther са във върхова форма, но въпреки това мястото му си беше точно там. Нищо, пожелавам много успехи и на двете страни, а на Norther пожелавам да се стягат и да си намерят добър заместник - господин Sihvonen от Imperanon например в момента не се подвизава особено активно където и да било, така че биха могли да го придърпат към състава с много голям успех.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
Ghost
коментар Mar 7 2009, 02:48 PM
Коментар #51

spectral

Абе той и Петри големият фронтмен, ама хайде... С някой друг начело Norther току виж ми харесали повече. happy.gif

--------------------

+Quote Post
scion_of_storm
коментар Mar 7 2009, 06:31 PM
Коментар #52

Абе и аз не му се кефя особено, но има някои страхотни попадения като песни в Норти.

Понякога ми се струва, че точно той е за тая група и никой друг. Ала не е за Енсиферум.

--------------------

+Quote Post
Ghost
коментар Mar 8 2009, 01:01 PM
Коментар #53

spectral

Цитат(scion_of_storm @ Mar 7 2009, 06:31 PM) *
Ала не е за Енсиферум.

Мхм, съгласна съм. С Яри си звучаха по-естествено. Не че Victory Songs е толкова лош албум...

--------------------

+Quote Post
Ta' Zhal
коментар Mar 8 2009, 01:38 PM
Коментар #54

But what I thought I could control took hold of me instead...

Коментари: 957
Регистриран: 20-February 08
Потребител N: 2604

Petri mi haresva mnogo poveche v Ensiferum. Radvam se, che shte se koncentrira vyrhu tqh.

V Apartamenta sym, syjalqvam za majmunicata.

--------------------

Цитат(shagrathkz @ Jun 14 2009, 11:21 PM) *
За разлика от теб аз не съм позьор,и както преди казах извън блек метала слушам само 3 групи.

+Quote Post
winterstorms
коментар Mar 9 2009, 07:57 PM
Коментар #55

noctambulant

По-добре обратното да беше станало. Petri да си беше останал в Norther, където му е мястото, а Ensiferum да си бяха намерили някой, който повече да се вписва във фолк атмосферата им.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Mar 9 2009, 10:47 PM
Коментар #56

Деградиращ

Ами явно на Петри му е по-кеф да си пие бирата с пичовете от Енсиферум, какво да го правим човека drinks_drunk.gif

--------------------

+Quote Post
Rolf
коментар Mar 10 2009, 01:04 PM
Коментар #57

метъл

Като цяло тъпо, но те си знаят. Току виж Ensiferum изкарвали повече пари.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Apr 14 2009, 11:37 PM
Коментар #58

Деградиращ

http://norther.sherif.fi/norther-frozen_an...si_sihvonen.mp3

Както знаете бившият вокалист на Imperanon (Aleksi Sihvonen) се присъедини към Norther, а от линка, който съм дал, може да чуете неговата версия на песента Frozen Angel.

--------------------

+Quote Post
HateBreeder
коментар Apr 14 2009, 11:54 PM
Коментар #59

Core Dweller

Коментари: 991
Регистриран: 31-March 09
Град: Горна Малина
Потребител N: 3337

Нортър - Оунидж нема кфо. Обаче ся без петри ша ги видим кфо ше правят.

+Quote Post
lodborg
коментар Apr 15 2009, 12:25 AM
Коментар #60

I, Voyager

Вече има новина за това тук. Иначе парчето звучи страхотно. Дано да се завърнат към корените си сега както са с господин Sihvonen. Макар че последното демо на Imperanon не беше точно Norther-ско (но пък беше страшно яко). Ще ги видим какво ще измъдрят всъщност.

--------------------

Abra macabra, baby!
------------
Why is the rum gone?

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Apr 15 2009, 12:37 AM
Коментар #61

Деградиращ

Единствено се опасявам да не почнат да прекаляват с чистите вокали, иначе вокалът си е перфектен.

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Apr 15 2009, 07:10 AM
Коментар #62

Balance Guardian

Много е здрава новата версия, Aleksi си ги може тези вокали и това е. Бандата има всички шансове да просперира с него, дано допринесе и от гледна точка на композирането.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Apr 15 2009, 07:22 AM
Коментар #63

Деградиращ

http://www.youtube.com/watch?v=JE6S4ONRftk

Такива ли вокали да очакваме? Petri го оунва от всякъде wink.gif Връщам си думите назад, вокалът не е перфектен, даже е доста зле след като си е променил начина на пеене до това. Просто не бях слушал това последно демо на Imperanon.

--------------------

+Quote Post
Warrior Of Ice
коментар Apr 15 2009, 07:29 AM
Коментар #64

Balance Guardian

Ами не, просто човекът може да пее по различни начини... за разлика от Petri, например. wink.gif Да не би "Frozen Angel" да звучи зле с него? Ако направи вокали като в дебютния Imperanon, аз ще съм повече от доволен.

--------------------

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Apr 15 2009, 08:24 AM
Коментар #65

Деградиращ

Дано да са като в дебютния.

--------------------

+Quote Post
karelian
коментар Apr 15 2009, 10:02 AM
Коментар #66

Демон

А китаристът им Kristian Ranta включва ли се с вокали в някои парчета? Защо ми се струва, че бях чела нещо такова? ohmy.gif

+Quote Post
_Moonshield_
коментар Apr 15 2009, 10:17 AM
Коментар #67

Деградиращ

Дам, всички чисти вокали, що чуеш, са негово дело.

--------------------

+Quote Post
Airin Of Ancelot
коментар Apr 15 2009, 10:18 AM
Коментар #68

warrior princess

Това е най-добрият избор, който можеха да направят. smile.gif Пичът е много талантлив, дано се сработят и да извадят нещо интересно.

--------------------

+Quote Post
karelian
коментар Apr 15 2009, 12:11 PM
Коментар #69

Демон

Цитат(_Moonshield_ @ Apr 15 2009, 11:17 AM) *
Дам, всички чисти вокали, що чуеш, са негово дело.

ей, много е як bowdown.gif

+Quote Post
HateBreeder
коментар Apr 15 2009, 08:42 PM
Коментар #70

Core Dweller

Коментари: 991
Регистриран: 31-March 09
Град: Горна Малина
Потребител N: 3337

Северняците вече и по име на вокалист заприличаха на СоB, но това са само подробности. Иначе си чупят. Дано и тоя Алекси заложи на Хеш вокалите.

+Quote Post
Ghost
коментар Apr 17 2009, 10:28 AM
Коментар #71

spectral

Aleksi Sihvonen е доста як вокал. Май и на китара свиреше... Дано зазвучат по-добре с него. tongue.gif

--------------------

+Quote Post
winterstorms
коментар Apr 27 2009, 05:49 PM
Коментар #72

noctambulant

Frozen Angel така ми харесва повече от оригинала. Petri въобще си беше дразнител, да се оправя в Ensiferum. wink.gif

--------------------

+Quote Post
PainMonopoly
коментар Apr 27 2009, 09:09 PM
Коментар #73

Непросветен
*

Коментари: 47
Регистриран: 1-April 09
Потребител N: 3340

Norther съм ги слушал доста, но сега са ми някакви банални. А напоследък станаха и лигави.

Еnsiferum имат уникалното свойство да ме вдигат и надъхват когато съм депресиран. Фул респект за тях!

+Quote Post
karelian
коментар May 3 2009, 05:00 PM
Коментар #74

Демон

Чак пък лигави... dry.gif

+Quote Post
TheFreeMason
коментар May 3 2009, 09:11 PM
Коментар #75

Прослушващ метъл
**

Коментари: 78
Регистриран: 1-May 09
Град: Русе
Потребител N: 3393

Цитат(PainMonopoly @ Apr 27 2009, 10:09 PM) *
Norther съм ги слушал доста, но сега са ми някакви банални. А напоследък станаха и лигави.

Еnsiferum имат уникалното свойство да ме вдигат и надъхват когато съм депресиран. Фул респект за тях!

именно всяка сутрин се събуждам със тяхна песен, но нз защо но повече ме влекат произведенията на Яри и даже забелязвам че повече започвам слушам Wintersun...

+Quote Post
karelian
коментар May 5 2009, 10:48 AM
Коментар #76

Демон

Аз пък всеки ден слушам Norther. Задължително парче от албумите Till Death Unites Us или N, които страшно много ме радват.

+Quote Post
Hetfield
коментар May 7 2009, 06:04 PM
Коментар #77

Просветен

Коментари: 347
Регистриран: 9-December 07
Потребител N: 2474

Тъпички са.

--------------------
Fuck it all and fuckin no regrets
I hit the lights on these dark sets
Medallion noose, I hang myself
Saint Anger round my neck

+Quote Post
karelian
коментар May 7 2009, 06:42 PM
Коментар #78

Демон

Разбирам те. Така казват всички, които харесват смешния албум "Death Magnetic".

+Quote Post

3 страници V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 потребител(и) четат тази тема (2 гости и 0 скрити)
0 Потребител(и):

Олекотена версия Час: 15th May 2025 - 01:52 AM