![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Metalhead ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2899 Регистриран: 14-October 05 Град: София Потребител N: 973 ![]() |
Моето мнение е ясно - аз съм се клел на тази държава и да не дава Бог, не бих престъпил клетвата си. Мисля, че всеки българин трябва да мисли като мен, но знам, че далеч не е така, затова казвайте, не се срамувайте....
-------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
Покупка на самолетен билет за почивка... ~ 150 € Забава с надъхани, малолетни метълчета по интернет сайтове... Безценно!" lodborg |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() analizator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3004 Регистриран: 1-April 08 Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You Потребител N: 2681 ![]() |
Маго, противно на това, което вероятно мислиш за мен, аз съм патриот. За потвърждение можеш да влезеш в блога ми, който ми е в подписа - Табула Раса. Там имам един пост за 3ти март.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Mahtavin :> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4294 Регистриран: 20-March 08 Град: Пловдив Потребител N: 2643 ![]() |
Върху това съм мислил много. Това е бил поводът да изчета един куп книги. Това е една от главните теми, на размисъл. Молбите ми да измисля и организирам така бъдещето си, за да ида в казарма. Отговорът ми е твърдо Да! Не бих отишал да браня България, а да браня близките си.
-------------------- В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор) |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Warrior of Knut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1483 Регистриран: 11-December 06 Потребител N: 1726 ![]() |
Да, бих се бил за родината... Както всичките ми предци... Но по-скоро бих отишъл на война, заради някой конкретен човек или някаква идея. Чак пак някакъв шовинизъм не ме гони, в момента България съвсем не ми харесва, но все още в нея има неща, за които си заслужава да се биеш!!
-------------------- Cry for God when your life was ending
Call for God now death is near, Where was God when you were dying Reek of war is master here. Left behind are slaughtered strangers Enemies become your friend This is how the fear takes over When its time to meet the end. Fields of flesh from graves ripped open Only the dead can see an end to war, Sleeting snow where bones lay broken. Tell me what all this was for Tell me what all this was for Tell me what all this was for Die for God, Die for what? Was it worth dying for? |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2603 Регистриран: 14-December 07 Град: Пловдив Потребител N: 2481 ![]() |
Да, но само в краен случай. Имаме си някакво подобие на редовна армия, а от както сме в ЕС и НАТО ако някой неоправдано ни нападне ще имаме и чужда подкрепа. Ако нещата не вървят на добре - да. Но не бих си сложил главата в торбата при първа възможност.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Войната е такова състояние на нещата, в което не е сигурно жив ли ще си на другия ден. Така мисля.
Следователно, по-добре да се браниш. Тоест, да, бих. Ама искам снайпер ![]() -------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Mahtavin :> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4294 Регистриран: 20-March 08 Град: Пловдив Потребител N: 2643 ![]() |
Като се замисля, само в гражданска война е адекватно да се хвърли човек /ако има адекватно хвърляне в бой де/, всичко друго е обречено на 100%.
-------------------- В Германия нацистите най-напред се разправиха с комунистите. Аз не се противопоставих, защого не съм комунист. После се разправиха с евреите. Пак не се възпротивих, защото не съм евреин. След това разгромиха профсъюзите. Аз не се противопоставих, защото не съм профсъюзен деец. Тогава се заеха с католиците. Не казах нищо, защото не съм католик. Накрая дойдоха за мен и тогава не бяха останали хора, за да ме защитят! (Мартин Нимолер - пастор) |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Метъл ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1257 Регистриран: 25-January 07 Град: Ъуей фром дъ биг шит ривър Потребител N: 1800 ![]() |
Абе въпроса си е пределно ясен "бихте ли защитили БЪЛГАРИЯ?"
Никой не ви пита дали бихте защитили майка си, уйна си, гаджето, кожарския цех или не знам си какво. Пък и кой воюва заради "конкретен човек"? Това не ви е гръцка митология. П.С. Гласувам с ДА. Мисля че няма какво да се обяснявам. -------------------- Live forever or die in the attempt
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Бих защитил България, но не бих защитил болните амбиции на някой български политик. Нито бих дал живота си заради политическа грешка.
Честно казано, в двадесет и първи век, за да се наложи на някой цивилен гражданин на европейска държава да защитава с оръжие държавата си, трябва да се е случил някакъв световен катаклизъм. Но ако се наложи, ако въпросният катаклизъм се случи - да, бих. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Metalhead ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2899 Регистриран: 14-October 05 Град: София Потребител N: 973 ![]() |
77 посетили темата, 9 дали отговор...доста интересна статистика
![]() ПП: Някой е отговорил с НЕ, поне да беше писал защо е "НЕ"... -------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
Покупка на самолетен билет за почивка... ~ 150 € Забава с надъхани, малолетни метълчета по интернет сайтове... Безценно!" lodborg |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Ако утре България е нападната - не. Затова е НАТО, не за да трябва цивилните да ходят по окопите. 21-ви век ебати.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Scream For Me Belgrade ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 799 Регистриран: 29-August 07 Град: Лудницата Потребител N: 2308 ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() analizator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3004 Регистриран: 1-April 08 Град: WorthlessPieceofShitVille, Population:You Потребител N: 2681 ![]() |
Да, аз не бях конкретен в поста си, макар че се подразбира..
Бих защитил родината в случай на нужда. Дори и да ме хване страх, си мисля, че ще го надмогна. Защото преди това гледам всеки се юрка с 300, ама май не се сеща, че 5ма от 10 човека може да напълнят гащите на фронта. Аз за себе си казвам, че не се правя излишно на мъж, войната е ужасно нещо (а пък баща ми е офицер 20 години), но смея да кажа, че ще дам всичко от себе си, да сторя необходимото. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Warrior of Knut ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1483 Регистриран: 11-December 06 Потребител N: 1726 ![]() |
Бих, само, ако наистина става дума за някакъв катаклизъм... Иначе вече се води модерна война, и само някоя много смешна страна би се нуждаела от цивилни доброволци...
Call for God now death is near, Where was God when you were dying Reek of war is master here. Left behind are slaughtered strangers Enemies become your friend This is how the fear takes over When its time to meet the end. Fields of flesh from graves ripped open Only the dead can see an end to war, Sleeting snow where bones lay broken. Tell me what all this was for Tell me what all this was for Tell me what all this was for Die for God, Die for what? Was it worth dying for? |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 217 Регистриран: 10-April 08 Град: Пловдив Потребител N: 2690 ![]() |
Да. Това за мен е най-достойното нещо, което може да направи един мъж.
А и смъртта в битка е колкото страшна и гадна, толкова и красива и романтична. Пък победата - още повече! -------------------- Fight with blood, fight with steel,
Die with honor, NEVER yieldl! Fearless hearts, filled with pride, Into Glory we shall ride! |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() The Conqueror I Be ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1797 Регистриран: 17-January 03 Град: 127.0.0.1 Потребител N: 10 ![]() |
да не са ме ебали лудите??
какво по точно да защитавам? някаква дума или някакъв романтичен идеал? или нечии политически амбиции? аз съм на мнение че човечеството като цяло не заслужава да съществува .... -------------------- The day Microsoft makes something that doesn't suck is probably the day they start making vacuum cleaners.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
това са нереалистични неща. тва не е втората световна война ебаси или третия свят. никой няма да напада България по начина по който имаш предвид. 100 пъти по реалистично би било да попиташ дали би умрял за да спасиш 100 души примерно. не знам дали ме разбра, но този въпрос за мен е невалиден. По-скоро самия въпрос е пропаганда от някаква гедна точка, защото така зададен предразполага избереш да си или убер националист или "плъха-който-напуска-кораба-пръв"...
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ Прав си. вече няма романтични идеали, поне не толкова всеобщи...
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 217 Регистриран: 10-April 08 Град: Пловдив Потребител N: 2690 ![]() |
да не са ме ебали лудите?? какво по точно да защитавам? някаква дума или някакъв романтичен идеал? или нечии политически амбиции? аз съм на мнение че човечеството като цяло не заслужава да съществува... Еми, не заслужава, иди и се самоубий тогава, понеже и ти си човек. Може да са нечий политически амбиции - ок, дори така да е, но щом се е стигнало до война, война ще има. Къде ще идеш, ще се заключиш в тоалетната и ще чакаш да свърши ли? То се вижда докъде сме стигнали без идеали и ценности. Продължавайте все така, след 20 години в парламента ще има свине, а учениците ще се изхождат върху чиновете. -------------------- Fight with blood, fight with steel,
Die with honor, NEVER yieldl! Fearless hearts, filled with pride, Into Glory we shall ride! |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Да. Това за мен е най-достойното нещо, което може да направи един мъж. А и смъртта в битка е колкото страшна и гадна, толкова и красива и романтична. Пък победата- още повече! A това за мен е най-изтъркания пост, който съм чел в тоя форум. Ходи на фронта, пък мисли колко е романтично. Точно ей такъв като теб ще напълни гащите при първия изстрел. Не знам колко си млад, ама си заблуден колкото за десетима млади - стягай се и мисли повечко, ама самостоятелно! -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
да не са ме ебали лудите?? какво по точно да защитавам? някаква дума или някакъв романтичен идеал? или нечии политически амбиции? аз съм на мнение че човечеството като цяло не заслужава да съществува... Еми, не заслужава, иди и се самоубий тогава, понеже и ти си човек. Може да са нечий политически амбиции - ок, дори така да е, но щом се е стигнало до война, война ще има. Къде ще идеш, ще се заключиш в тоалетната и ще чакаш да свърши ли? Само да допълня, че войната не е пауър метъл ![]() -------------------- Cry for God when your life was ending
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Само да допълня, че войната не е пауър метъл ![]() Знам, че не е пауър метъл, знам, че навсякъде се спъваш в черва и стъпваш в лайна, знам, че е грозно, противно, страшно, изтощително, опасно, миризливо и т.н. Знам, че няма да има кой да ме направи invincible, за да мога да избивам по десетина души с голи ръце наведнъж. И какво от това? Разбиранията за войната зависят от човека. Gadabout, нека да е изтъркан. Само не разбрах къде пише, че трябва да ме интересува твоето адски компетентно професионално мнение. -------------------- Fight with blood, fight with steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
А и смъртта в битка е колкото страшна и гадна, толкова и красива и романтична. Пък победата - още повече! Преди няколко месеца във форума се подвизаваше една млада девойка, която развиваше теории колко било романтично да се хвърлиш млад от някоя висока скала в планински ручей и да умреш така. Също толкова романтично е да умреш на война - в единия случай си пръснал карантии по белите планински камъни, в другия някой снаряд е разфасовал телесата ти - краката в една посока, ръцете в друга - да се спъват само бойните ти другари в тях. Не ме разбирайте погрешно. Бих се застрелял преди да омаловажа подвига на загиналите в битка, просто в смъртта им няма нищо романтично. Изберете друга дума - "героично" може би. Ако искате да си вдигате адреналина, ходете да скачате от Аспаруховия мост. Едит: ...с бънджи, де. Важно уточнение. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ и тука ще ни забавляваш явно....
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() *** ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2603 Регистриран: 14-December 07 Град: Пловдив Потребител N: 2481 ![]() |
Да. Това за мен е най-достойното нещо, което може да направи един мъж. А и смъртта в битка е колкото страшна и гадна, толкова и красива и романтична. Пък победата - още повече! ![]() Защо говориш за неща, от които си нямаш понятие? Питай някой ветеран колко романтично е в окопа... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Не отново... Оставете всеки с мнението си и продължавайте, ебах и нападките. Тоя тип няма да се поправи, но поне вие не му пускайте фитили.
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Scream For Me Belgrade ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 799 Регистриран: 29-August 07 Град: Лудницата Потребител N: 2308 ![]() |
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
О, извинявам се, превелики съфорумници, че вижданията ми са по-различни от вашите. Много съжалявам, че бих предпочел да умра в окоп, биейки се за нещо, пък било то и някаква куха, забравена слава, отколкото да умра в легло с мокри памперси.
-------------------- Fight with blood, fight with steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 794 Регистриран: 11-March 07 Потребител N: 1949 ![]() |
Към наши дни, една такава война би била средството, чрез което някои висши кръгове на обществото да " усвоят" държавни средства и да покрият някои пропуски в управлението и в политиката. Като си помисля как ни " прикрепяха" към тая и оная чужда сила... Ще те подразня, Маго, сигурно с това изказване, но стигне ли се до там цивилни и необучени хора в наше време при така водена политика, да излязат на фронта, значи много сме я закъсали. Хората ще излязат в една по- голяма част да бранят дома си. Бих защитавала хората около себе си, с каквото и както мога. Някога са се биели с криваците и вилите, сега да се опитаме да се сетим, че и тая част от стопанството на гражданите на държавата изчезва. С какво ще отвърнеш на едно сигурно събитие каквото описваш? Има закони, които обричат на провал дори и най- добрите ти и достойни намерения. Това не значи, че не трябва да ги имаш, но вече живеем в друго време.
-------------------- "...Ако не беше ти(спрямо това, което търся тук) щях да си изляза от този форум, който въпреки стойностите си, щеше да бъде безполезен за целите ми."- nikoi ... Птицата ще лети и в катрана, дирейки небето си/ небето ни, което е нейното Всичко! / Неизвестното крие в себе си сбор от предположения, чиято вероятност на сбъдване е правопропорционална на нашите очаквания за обратното.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
О, извинявам се, превелики съфорумници, че вижданията ми са по-различни от вашите. Много съжалявам, че бих предпочел да умра в окоп, биейки се за нещо, пък било то и някаква куха, забравена слава, отколкото да умра в легло с мокри памперси. Чакай сега, тук обсъждаме. Трябва ли и ние да се извиним, че нашите виждания се различават от твоите? Както ти имаш право на различно виждане, така и ние имаме. Плюс това ние не те нападаме заради патриотизма или желанието ти да защитаваш България, това и ние бихме го направили. На нас ни се струва леко странно изказването за романтизма във войната. Романтизъм е имало през средновековието. Тия в Хирошима или Сталинград не са умрели по много романтичен начин. Сега за славата, за която искаш да се бориш. Нали не мислиш, че обикновеният войник, умрял в битка, ще спечели слава? Славата е за политика, който стои в кабинета си и е предизвикал не само битката, но и цялата война. Славата е за генерала, който е спечелил ключова победа. Тях ще ги помни историята. Обикновения войник го очаква студеният гроб или инвалидната пенсия. Най-много да го възпеят в някоя балада за безименния воин, посветена на още няколко хиляди като него - безименни герои. Едит: Горното мнение на telia е толкова добре написано, че направо съжалявам, че го е постнала малко преди мен и сега стои последно на предната страница. Telia, напълно съм съгласен с теб. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Мхм, не ме нападате заради патриотизма, а заради това, че смятам смъртта в битка за нещо красиво. Не ми пука за славата- като си мъртъв, сто паметника да ти построят, няма да те върнат, нали? Нека да ми е тъпо и детско разбирането.
Смятам, обаче, че дори във войната има романтика и много произведения на наши автори го показват. Това е от мен, не ми пука дали съм недорасъл тийнейджър или глупак, който е чул нещо някъде и го повтаря като папагал. Така го мисля, така е за мен. П.П. Романтиката не е само в сълзливите любовни романчета и поеми. -------------------- Fight with blood, fight with steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
Telia, напълно съм съгласен с теб. Ми туу, независимо, че отговорих на въпроса. Казвам "Да", в случай, че все пак се случи някакси война, такава, каквато вероятно си я представя автора. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Da schlägt es links ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 3756 Регистриран: 17-January 03 Град: София Потребител N: 8 ![]() |
Не, не бих. В никакъв случай.
Искам да ви попитам, какво означава думата "Родина"? Като изключим романтинчия смисъл... Аз виждам нещата така, дори да загина за някаква подобна кауза, надали на някого ще му пука дори 15 минути по-късно. Ще кажете "Има герои", "Има пеметници", "Народната благодарност". Дрън-дрън... Дефакто две поколения след войната, за новородените деца няма никакво значение дали шпрехат език различен от този на дедо им едикойси, умрял за някаква измислена кауза, като инструмент в ръцете на някого си. Защото чисто от биологическа гледна точка това дете си е (поредният) чист хомо-сапиенс с всичките му характерни белези, съдбата му е в неговите си ръце. И по дифолт средата в която се е родил е приемана за него като нормална, демек Родина. Всъщност единствената причина поради която имаме някаква "духовна" връзка народните герои е само и единствено поради факта, че едва ли не от люлката започват да ни закърмват с тях. Втълпяват ти, че трябва да си едва ли не ненормален, за да мислиш иначе... Тези идеи са толкова дълбоко забити в съзнанието ни, толкова основополагащи за целия ни мироглед, че изпитваме неконтролируем гняв, когато срещнем някаква нападка срещу държавата си, без дори да съзнаваме защо изпитваме тези чувства. И при мен е така, споко. И, да, вижда ми се безсмислено, отстрани погледнато. Тук обаче е мястото да обърна камерата. Аз се самоопределям по-скоро като домошар човек. Трудно мога да си се представя живеещ другаде за постоянно. Обичам държавата в която живея и смятам, че имаме много природен и всякакъв друг ресурс. В голяма степен неоползотворен. Дотук добре, но сред нещата които ме привързват тук не е името "България", ако ме разбирате. Не идеята за родината, в този средновековен, зомбиращ смисъл. -------------------- meh.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
^Твърде смислено и аргументирано изказване, поздравявам те за начина ти на мислене!
Имаш право по много точки. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
@Wicked Child: Ама и ти стига с това тийнейджърство. Стига си мислил, че хората те нападат защото си непълнолетен. Хората спорят с теб, защото мислят по друг начин. Още повече в интернет пространството, където никой няма как да знае на колко години си. Щом са те надушили, че си млад, значи не е по аватара ти на Iced Earth или по честните ти, сини очи, а е по това, което си писал. Ако постваш интелигентни, добре обмислени, сериозни мнения, няма как да те обвинят, че си дечко, ако ще да си с аватар на Телетъбис и да си писал в темата си за представяне, че си на 10 години. Защо scion_of_storm никой не го нарича дечко, при все че сигурно е по-малък от теб и всички тук са наясно с това?
И още нещо - харесвам, че имаш свое мнение и го отстояваш. Така трябва. Когато обаче пиша нещо в дадена тема (аз поне, за другите не знам), не го правя за да се подиграя на хората с различно мнение. И ти прави така. Чети мненията и ги обмисляй преди да се засягаш. Не те карам да се съгласяваш или да си променяш мнението. Хубаво е, че има хора като теб, които казват, каквото мислят, дори когато схващането им се различава от всеобщото такова. Обаче можем да говорим и без да се караме. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Маго, какво те накара да зададеш този въпрос?
Аз лично трудно бих могъл да се изкажа по него, защото не мога да си представя ситуация, която би го наложила. ^^^ Сашо, интересно мнение. Има и един друг момент, обаче. Хората, които са известни като герои са се борили за някакви ценности, които ние наследяваме. Нима намираш нещо лошо в това? Казваш, че две поколения по-късно тези неща нямат значение... но смяташ ли, че хората, които живеят сега нямат правото да се бият за правото децата им да говорят техния език, да изглеждат като тях? Изглежда, че казваш как всяка саможертва е безсмислена, но струва ми се че историята познава много войни, които са имали съвсем логични цели. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Добре, щом във войната няма грам романтика, защо някои от класическите произведения на родната, а и не само, литература са все свързани с войната? Вазов, Ботев, Толстой, Омир са писали глупости, така ли?
-------------------- Fight with blood, fight with steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Forsaken ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 917 Регистриран: 15-January 08 Град: София Потребител N: 2539 ![]() |
^ И аз мисля, че във войната няма романтика. Противник съм на военните конфликти и смятам, че са част от глупавата природа на човешките същества и склонността им към самоунищожение. Изобщо ние сме едни доста първични и на моменти ужасяващо глупави примати. Питаш защо има произведения, свързани с войната? Това, че ги има не я прави романтична според мен. Никой не казва, че гореспоменатите от теб автори са писали глупости. Може би са се опитали да видят красивото в подвига и героизма - но с това се изчерпва романтиката на войната.
По темата - гласувах с ДА. Може да съм "виден" пацифист но бих защитила това, което обичам. Не държавата - родината. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3402 Регистриран: 29-October 03 Потребител N: 317 ![]() |
Да.
Разбира се, че бих защитил България с оръжие. Веднага! А това доколко тази идея е далеч от всякакъв реализъм... не мисля. В съвремието ни има ужасно подли и неборими механизми за унищожаване на нации и култури. Така или иначе никой няма да тръгне с оръжие да напада България, тя се руши от призрак, капиталистически призрак. -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Истинска измамница ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2917 Регистриран: 25-April 05 Град: Under the Northern Star Потребител N: 795 ![]() |
Свързани са с войната, защото българската възрожденска литература е отражение на предосвобожденската действителност, на достойния личен избор, на родолюбието. Значим е проблемът за свободата, за пътя, по който трябва да се поеме. Творчеството на Ботев, Вазов изпълнява мисионерска дейност и точно поради това борбата е естетизирана. Ти (Wicked Child) би трябвало да осъзнаваш разликата между реалност - фикция.
-------------------- First wish for this night:
Let me be your delight. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Може би са се опитали да видят красивото в подвига и героизма - но с това се изчерпва романтиката на войната. Това имах в предвид. ^ Да, съзнавам я, но нищо никога не е само фикция, if you know what I mean. Както и да е, ще си запазя мнението за себе си. -------------------- Fight with blood, fight with steel,
|
|
![]()
Коментар
|
|
Абе на Толстой не са му много романтични описанията на самата война. Да не говорим един Виктор Юго как описва войната
Плюс това изброените автори не пишат за войната, защото я харесват, нито я разглеждат като някакво приключение, което да им уплътни времето. Те възхваляват иде(ал)и в произведенията си. Те описват войната не защото е романтична, а защото предават на читателя ценности, заради които си заслужава да умреш. Достойно е да умреш, борейки се за свободата си и защитавайки един идеал, за единия романтизъм обаче би си заслужавало да се умре, само ако му е много скучно на човек. Поне в случая на Ботев и Омир е така. Иначе и аз харесвам фентъзито, Властелинът на пръстените е доста романтичен и аз самият също с удоволствие чета подобни книги, защото ме разпускат, само че... -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
Аз да се изкажа в типичен стил:
ЗАВИСИ !!! От ситуацията, най-вече. Ако съм по-полезен като производител на "Калашников", например, едва ли ще грабна оръжието, освен ако не опре ножа до кокала. Т.е. - битката е пред вратата ми. Май въпросът обаче не е чак толкова конкретен. Всеки ще грабне оръжието, ако вярва в каузата, която му се представя. А май всичко опира до "Вярвате ли в каузата, наречена България ?" . И тук не става въпрос за държавното ни управление - аз не се бия за тях, ако го правех, щях да се водя "наемник" и да ми плащат за това. -------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Маго, какво те накара да зададеш този въпрос? Исках да си направя някои изводи...за съжаление, страховете ми си оправдаха, ще трябва да свикна да живея с тази мисъл, че нихилизма е по съвместен. Конкретно ми хрумна идеята за тази анкета, докато четях постовете на много хора, за това колко е зле да се живее в България и колко ни е скапана държавата. Другата причина е това, как се възхищавате на филми като 300, а не се замисляте защо тези мъже са умрели. Има мнения, които ми се повдигна от отвращение като ги четях, това са мненията на RazorJack и Beerzebub, това са хора, които според моите ценности дори не заслужават да бъдат поздравени с „Добър ден”. Много е жалко, че има такива хора, но това пак казвам си е мое мнение. Относно спора за красотата във войната, такава няма! Но има красота в това, да се жертваш в името на каузата за Родината. Това са ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА, не ги бъркайте, нямат нищо общо ! -------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Witcher ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 4075 Регистриран: 8-October 03 Град: Sofia Потребител N: 296 ![]() |
И аз смятам, че във войната няма романтика - има смърт и болка. Тези, които тръгват да се бият за родината си вероятно изначално са го направили с тази мисъл, обаче съвсем друго са си мислили по време на самите военни действия.
![]() Факт е обаче, че изключително много се възхищавам на хора като Ботев и Левски и подобните им, които са били готови на всичко за страната си. Такива хора вече няма, няма и да има, защото времената които са ги създали никога няма да се върнат. Иначе по темата, определено бих се бил за родината си, но много зависи каква точно е каузата. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() лайно ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1536 Регистриран: 18-August 05 Град: софия Потребител N: 904 ![]() |
Аз нямам избор, ако стане нещо мисля,че изфърчам с автоматчето
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Рицар на върховен дом Сянка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 13162 Регистриран: 26-November 05 Град: София Потребител N: 1041 ![]() |
...Pain and blood everywhere upon the ground...
Романтика намираш като видиш геройство, примесена с възхищение и нямо преклонение. В самата война няма нищо романтично; то се крие в такива смели постъпки, които събуждат нещо в душата ни, което иначе трудно може да бъде разбудено от каменната си дрямка. Да, бих. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 496 Регистриран: 30-May 07 Град: Царевичака Потребител N: 2116 ![]() |
Аз и да искам, и да не искам, пак ще ме пратят...
Ми кво да ви кажа. Според мен тва е достоен начин да докажеш, че в края на краищата можеш да сториш нещо достойно в тоя живот. Да, не ми се умира, ама ще ида, кво да правя. Някои неща просто си длъжен да приемеш. Разбира се, Родината, милата тя, няма и представа какви ги върши Държавата от нейно име, така че ако стане някой въоръжен конфликт, то ще е на нейна отговорност. Така че аз Родината си я обичам, виж Държавата... -------------------- Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() XX ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 897 Регистриран: 4-December 03 Град: София Потребител N: 342 ![]() |
Според мен тук не става въпрос да умреш за родината си, а да се бориш за нея... и тогава - каквото ти отредят обстоятелствата.
И разбира се бих защитила родината си от агресори с каквото бих била полезна. И ще я защитавам - в настоящето. И да - във войната няма нищо романтично. Викнали навремето дядо ми,който е участвал във войната, в училището на майка ми, да разкаже за нея. Говорил им на дечурлигата каквото намерил за добре и много пъти повтарял "Страшно нещо е войната деца". Да - страшно нещо е. А на въпросът какво е патриотизъм. В никакъв случай не е да защитаваш политически интереси, но в крайна сметка тези игри на високо равнище винаги засягат най-вече народа. (Този, който в последно време за нищо не е считан). Моят патриотизъм ще се изявява в това да защитя тези, които обичам, а те не са нито малко, нито маловажни. -------------------- [color=orange]snishki v gryf
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 179 Регистриран: 20-March 08 Потребител N: 2644 ![]() |
ДА! ПАТРИОТ СЪМ!
![]() ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() свиня ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3379 Регистриран: 10-April 07 Потребител N: 2010 ![]() |
Тука като че ли някои хора(без да посочвам имена) твърдят, че биха умрели за родината си.
Аре са...знаем ги тия лафове "Аз ще се гордея да умра на фронта за родината си, бла-бла..." да, ама като излязат на фронта, обкръжени от оръжия, мъртви другари, прииждаща артилерия....изведнъж ги хваща шубето...аз лично(разбира се) не знам истинския ужас на фронта, но не ти е нужно много въобръжение, за да си представиш. -------------------- A moment of remembrance of all the one who died. These brave and loyal warriors with hearts so full of pride. They´re gone but not forgotten, in our hearts they still live on. For them we will keep up the fight until our war is won. Sleep well our brothers - we will never forget We promise you to carry on Sleep well our brothers and rest in peace Your sacrifies make us marching on...... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 4948 Регистриран: 4-July 03 Град: София Потребител N: 188 ![]() |
Има мнения, които ми се повдигна от отвращение като ги четях, това са мненията на RazorJack и Beerzebub, това са хора, които според моите ценности дори не заслужават да бъдат поздравени с „Добър ден”. Много е жалко, че има такива хора, но това пак казвам си е мое мнение. По-хубаво хората да изкажат откровено мнението си, отколкото да постват български знамена и да се удрят в гърдите 'какви са патриоти', а всъщност да ги е страх да хванат пистолет. Ти обаче трудно можеш да очакваш твърде различни отговори от поколение, което живее днес, в Европа и то по-конкретно в страна, която няма за национална политика да промива мозъците на гражданите си с огромни количества национализъм. И мисля си, че това е нещо положително. Цитат(InsArtTure) А това доколко тази идея е далеч от всякакъв реализъм... не мисля. В съвремието ни има ужасно подли и неборими механизми за унищожаване на нации и култури. Така или иначе никой няма да тръгне с оръжие да напада България, тя се руши от призрак, капиталистически призрак. Второто ти изречение не е ли тоталната противоположност на първото? -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Рицар на върховен дом Сянка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Metal World Conclave Коментари: 13162 Регистриран: 26-November 05 Град: София Потребител N: 1041 ![]() |
^ Не мисля, защото той просто иска да каже, че докато големите държави си воюват и се занимават една с друга, на нас не се обръща внимание. И не ни трябва външно влияние/атака/каквото и да е, защото се рушим сами.
Мъничката мишка между десетки разярени, разгонени котки. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Виж, ако бяха само разярени нещата можеха да се оправят... но тая мишка май няма да си тръгне каквато е била преди!
-------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Бесен тийн, какъвто отдавна не трябва да е ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3402 Регистриран: 29-October 03 Потребител N: 317 ![]() |
Щурме, голям търсач на противоречия си!
Има контраст, да, казвам, че бих се бил за България, но ако сме в друго време. В сегашното никой не би ме провокирал. Освен ако някой не организира циганите на бунт. -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Не съм те разбрал, извинявай
![]() Инак по темата явно споделяме едно и също мнение. А и още нещо към Маго. Ако зададеш този въпрос във форумите на Бойна Слава или някой оръжеен такъв, със сигурност ще получш доста по-различни мнения. -------------------- Come with me tonight tell me how it feels to be alive |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Просветен ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 479 Регистриран: 6-February 07 Град: Варна Потребител N: 1849 ![]() |
То сега ако питате,поне едно 90% ще отговорят с ДА,нали все пак трябва да се правим на големите патриоти.Иначе ако евентуално се наложи,най-ентусиазираните ще се дърпат най-много.
Ако положението е крайно,бих предпочела смъртта пред това да гледам как всичко,на което държа и разчитам се разрушава.Но жените не ги вземат в армията. ![]() -------------------- "No! this face is only a mask a wicked ornament,
Illuminated by an exquisite grimace, Look and see, atrociously contoroled, The real head, and the sincere face Turned back under the shadow of the face which lies." Charles Baudelaire |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Тая мишка ще остане ли жива...и ако остане, без колко крайника ще е, е въпросът според мен
![]() Бтв, много хубави мнения има тук. Големият адаш много хубаво го формулира, макар той да казва "не", аз - "да", изключително интелигентно и отстояващо го е написал. ^ Не знам, аз не съм особено ентусиазиран, но ако се наложи, действително бих се впуснал. Държавата е празна, родината - очарователна и мила. Колкото и едното да очернява другото...то си остава светло в сърцето ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Щурме, аз не искам да обидя хората дали мнение, различно от моето, нищо че ми се повдига от това. Това, че имат позиция е похвално, но това не означава, че тяхната позиция на мен ми харесва. Както виждаш, не съм казал нищо обидно по техен адрес.
И за страха да кажа няколко думи...всеки го е страх, мен , теб , всички нас...всеки би се побъркал на бойното поле, защото там е страшно. Но въпроса ми, отнесен към страха, би звучал така " Бихте ли влезли в ада на войната заради България, ако се наложи или бихте се скрили дълбоко, докато отмине". На бойното поле няма романтика, там има кал, студ, дъжд, глад, мръзнене и много ужасна смърт, но въпреки това имаме герои, защо ли ? -------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Master of your sorrow ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2201 Регистриран: 24-April 07 Град: Sofia Потребител N: 2034 ![]() |
Но жените не ги вземат в армията. ![]() Несъстоятелни извинения ![]() -------------------- Free are those who walk away from setting suns
And free are those who laughed at chains that held them bound Free are those who conquers in vain but won't stop to run Battered and down they pick up their pieces to rise as one |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() 空の叫び 真夜中の ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1128 Регистриран: 2-January 06 Град: под слънцето(на сянка) София! Потребител N: 1102 ![]() |
На този етап от живота си, мисля че нямам за какво да себия в тази държава. Тя единствено ме отблъсква. Мечтая да замина някъде другаде, да изуча нечия чужда култура. Съжалявам. Почти нямам близки роднини, а малкото хора който обичам биха тръгнали с мен вероятно, ако стане така, че ТРЯБВА да се бием.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Между другото пикая на глобализацията. -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Странник в странна страна ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1114 Регистриран: 5-May 07 Град: София Потребител N: 2056 ![]() |
Маго, ще обърна отговора си към теб, защото ще ме е яд да спреш да ми говориш само защото съм казал "Не" на въпроса ти. Но не е "защото мен не ме интересува". Просто така мисля в момента. И така съм възпитан. Няма кауза, която може да оправдае убийство. НИЩО не стои над усмивката на бащата, чийто живот може да отнема, колкото и да не мога да боравя с оръжие. А детето му ще израстне осакатено от липсата му и нещата просто пак ще се повторят.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Между другото пикая на глобализацията. Че защо да не са деца едновременно и на България, и на света? Какво лошо има в това, да не мислиш, че страната ти е най-великата? -------------------- Cry for God when your life was ending
|
|
![]()
Коментар
|
|
Че какво е лошото на глобализацията? Дано доживея времена, в които Европа ще е не само име на континент, но и на "страна", а за глобално правителство и т.н. има още доста хляб да ядем докато стигнем, но колкото по-скоро стане това, толкова по-скоро човечеството ще продължи напред (и то с много по-големи крачки). Обединението на различните народи и култури не е нещо негативно.
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Маго, ще обърна отговора си към теб, защото ще ме е яд да спреш да ми говориш само защото съм казал "Не" на въпроса ти. Но не е "защото мен не ме интересува". Просто така мисля в момента. И така съм възпитан. Няма кауза, която може да оправдае убийство. НИЩО не стои над усмивката на бащата, чийто живот може да отнема, колкото и да не мога да боравя с оръжие. А детето му ще израстне осакатено от липсата му и нещата просто пак ще се повторят. Това дали ще е така, ако детето ти се казва Хасан, вместо Иван или това няма значение според теб ? Просто питам, не искам това да се превръща в тема за спор ! Темата е друга! -------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
|
|
![]()
Коментар
|
|
Само да напомня, че живеем в 21 век... Стига с тези окопни войни, стига с това турско робство... Това е в миналото-говорим за момента, нали? Иначе, ако трябваше да се бия тогава-100% щях да участвам! Но сега, какво би била каузата?
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Истинска измамница ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2917 Регистриран: 25-April 05 Град: Under the Northern Star Потребител N: 795 ![]() |
Нещо малко в страни от темата - по БТВ преди около месец даваха една баба - ветеран от Втората Световна, мисля
![]() Това е, стига сте делили България на държава, родина и т.н. Ако се замислите, това разделяне няма да доведе до нищо хубаво...то и не води де. -------------------- First wish for this night:
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Наистина няма нищо общо с темата... И само да кажа, това, че преди 100 години е било едно, не значи, че е същото и сега...
|
|
![]()
Коментар
|
|
^ Да, защото, разбираш ли, Втората световна всъщност не е била война, а игра на карти
![]() -------------------- First wish for this night:
|
|
![]()
Коментар
|
|
Хайде, хайде, значи, само защото някаква жена е била медицинска сестра и е спасявала животи, не значи, че днес трябвам да мислим България за най-великата страна. Просто е изпълнила дълга към родината и това е за уважение. Но миналото си е минало, не можем да го променим (все още), а тази тема се отнася за сега или за близкото бъдеще...
|
|
![]()
Коментар
|
|
Филипе, ама тя никъде не изкарва България велика бре о.О
Просто показа пример за жена, обичаща родината си. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() But what I thought I could control took hold of me instead... ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 957 Регистриран: 20-February 08 Град: София Потребител N: 2604 ![]() |
Такам, според мен разлика в това, дали ще умреш за Родината преди 100 години и сега няма. Всичко това са някакви романтични представи. Като ти / семейството ти сте застрашени, не отиваш да се биеш, защото е героично / достойно, а защото това е единственият начин да се / ги защитиш. Това е. Какво, като не е най- великата страна България? Ще се замислиш ли над това, като ти се наложи да се биеш?
Колкото до глобализацията - обединение на народите няма. Има претопяване. -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Филипе, стига тъпотии. Естествено, че България не е най-великата, а и ясни критерии няма. Но си е ТВОЯ! За това говорим.
И не може да си гражданин и на България и на света едновременно. Първо си българин и после вече си световно животно и то съвсем не по твое желание. А това да си българин си го избираш ти. Преди не вярваш, че световната глобализация е толкова лесно начинание... А това за бабата наистина е безсъдържателно. Всяка нация има своите доброволци. -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
Оф, мани, сега ще дойдат всички патриоти да ме нахранят, без дори да са ми разбрали поста... Идеята ми е, че в темата не става дума за българската история, а за едно въображаемо бъдеще! Тоест, идеята е, кой би дал живота си за родината. Ако темата е, дали бих си дал живота за родината преди еди-колко-си години, работата е друга. Идеята ми е , да не се бърка модерната война с окопната и днешната действителност с османското владичество...
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() лайно ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1536 Регистриран: 18-August 05 Град: софия Потребител N: 904 ![]() |
Е как пък си го избирам това да съм българин? Такъв съм се родил и съм си такъв, кво съм си избрал
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Undead ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1287 Регистриран: 23-July 04 Град: Пуовдив Потребител N: 569 ![]() |
Всъщност те така или иначе ще ни мобилизират (тези, които сме в запаса), още преди да тръгнат да взимат доброволци
![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Като спомена запас, много ми е интересно, ако не бяха махнали казармата, тука от всичките герои колко щяха да отидат
|
|
![]()
Коментар
|
|
Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 26-November 06 Потребител N: 1692 ![]() |
Бих се жертвал за семейството си, за идеологията си, за народа си, за свободата ако щете, но не и заради нечии болни военни амбиции. Двама от прадедите ми са умрели за родината. Мисля, че сега е време някой да ЖИВЕЕ за нея.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Цитат Като спомена запас, много ми е интересно, ако не бяха махнали казармата, тука от всичките герои колко щяха да отидат Опита се да бъдеш оригинален селянин? Всички щяха. Нали щеше да я има? -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Pirate ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 786 Регистриран: 20-April 04 Потребител N: 460 ![]() |
Според мен, не е много добре формулиран отговорът, за НЕ (мен не ме интерсува).
Някой по-горе каза, че има разлика в това да отидеш преди 50-100 години и сега – аз също мисля така. Тогава за България, националното обединение е било най-важното нещо и най-малкото за много хора е било трудна дори представата да отидат да живеят в друга страна. Аз бих защитил семейството си, и ако имам възможност, просто бих се прместил с хората, които обичам на място, където няма война. Да отидеш, да убиваш хора заради политически недоразумения причинени от някои друг лично за е мен е абослютно безсмислено. Можеш да бъдеш патриот и да покажеш обичта си към родината и по много други начини освен да умираш за нея (например като почнеш да караш колата си според правилника и като направиш нарушение да не даваш подкуп, за да те пуснат). Освен това, мисля, че в един свят като днешният понятията като национлни ценности, родина итн са доста размити – все пак глобализацията я има – дали я желаем или не... По логиката на хората казали, че трябва веднага да умреш, за да спасиш родината, бих искал да ги попитам: Не мислите ли, че тогава в мирно време като сега, трябва всяко българско семесйтво да направи по 10-12 деца, защото ако не го направи, так или иначе и без война ще изчезнем в скоро време. Освен това, детето което се казва Хасан или Джон не виждам с какво е по-лошо от детото, което се казва Иван. Ако техните бащи тръгант да ме убиват мен – това е техен личен избор – станали са пионки на политически игри, моят избор би бил да избегна този конфликт и да отида на място, където Хасан и Джон и Иван ще са приятели. За мен по-важно е да съм с хората, които обичам, а не да отида и да умра в безсмислена кауза и да нямам възможност да ги видя, никога вече. Да има го момента, че защитавайки стрната Родината, защитаваш и тях...но от какво и защо, защо се естигнало до това да трябва да ги защитаваш? За мен по-мъдрият избор е ако има подобен конфликт да отида да живея на друго място. В крайна сметка всичко е много хипотетично, когато не е реална ситуацията, не изключвам възможността, че мнго хора биха сменили да-то с не и обраното при реална военна заплаха за България и мобилизация на мирното население... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
сега ще ти кажат че си плъха дето напуска кораба пръв....
![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ Понятията "национални ценности" и "родина" не са по-размити от термина "глобализация". Последното съществува само и единствено в областта на търговията и бизнеса. Такава глобализация на социално ниво е просто немислима, защото е нестабилна. Ти със съседа за една кокошка ще се скараш и ще си извадите нож, та за какви глобализации става въпрос тука ???
Много идеалистично гледаш на нещата. И тезата ти издиша в реалния свят. Имаше един такъв виц - "Решили група приятели да залагат на коне, обаче ще гледат на сигурно да е, та взели един математик да им изчисли от всички коне, участващи в гонката, с техните показатели да избере онзи с най-големи шансове за успех. След 2 дена математикът има дава отговор - конят Римпи ще е. Заложили хората, а на самата гонка спечелил конят Бригс, а Римпи се наредил последен. -Е как така, нали беше изчислил всички вероятности? На всичкото отгоре конят е последен ???-питат компанията математика. - Да, ама сметката беше за сферични коне във вакуум!" -------------------- Free are those who walk away from setting suns
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Прогресиращ ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 955 Регистриран: 12-June 04 Потребител N: 516 ![]() |
Не, защото мен не ме интересува
Родината ще трябва да мине без мен. Каква трагедия само! *подсмък* Родната армия също мина без мен *подсмрък* ![]() -------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
InsArtTure интересно ми е защото, като я имаше, всеки гледаше да запише в някой селски университет или да се изкара некъв куц само и само за да му се размине. Ти кат не си ходил сега били се записал ако имаше или щеше и ти да предпочетеш да си учиш?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Pirate ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 786 Регистриран: 20-April 04 Потребител N: 460 ![]() |
Цитат Такава глобализация на социално ниво е просто немислима, защото е нестабилна. Ти със съседа за една кокошка ще се скараш и ще си извадите нож, та за какви глобализации става въпрос тука ??? какво разбираш под немислима след като е размито понятие какво означава за теб глобализация? ето за мен какво значи - говоря за конкретен случай - отиват приятели на снощният концерт в полша н металика, но не успяват да си вземат предварително билети - свързват се във форум с поляк, който им купува билето от ибей, те му пращат парите през пейпал, уговорят си да спят в хостел, където има хора от още 10 различни държави дошли за концерта, всички си правят парти преди концерта и не им пука кой от коя страна е - почти всички пътуват само с личните си карти... прекалено иделаситично ли е? аз работя за US фирма, прекият ми шеф е в Калифорния, чуваме се един път седмично и си работим, мога да го правя и от вкъщи в доста случаи - получавам си заплата в дебитна карта...има и кредитна с която си купих билети за рим и си запазих хостел пак по нета и пка платих с кредитна карта, ще пътувам без проблеми... та какъв е проблема на това да се вдигна и да отида да живея на място, където няма да има война с хората, които обичам - пък дали съм плъх напускащ кораба...не съм много сигурен, защото аз за политически каузи не бих се бил, най-малкото защото аз си плащам немалко данъци на тази държава, откъдето отиват пари за армията и всякакви обществени структури, които меко казано не предлгат качество на услугата и на 5% от това, което трябва да предлгат...но дори и да го предлгаха, пак не мисля, че отиването на война, примерно да убивам сърби, защото някой си решил, че трябва да признаем косово и сме влезли в конфликт със сърбия и аз трябва да ги убивам... въпрос на личен избор е |
|
|
![]()
Коментар
|
|
^^ Понятията "национални ценности" и "родина" не са по-размити от термина "глобализация". Последното съществува само и единствено в областта на търговията и бизнеса. Такава глобализация на социално ниво е просто немислима, защото е нестабилна. Това не е така. Ти не ядеш ли в Макдоналдс, не искаш ли I-pod или I phone? Не гледаш ли мачовете от Шампионската? Дори точно тези примери да не се прилагат за теб разбираш какво искам да кажа. Глобализацията е много повече от бизнес и финанси. Там просто е по-централизирана и явна. И само не ми казвайте че горните примери с макдоналдса и епълите са американизация вместо глобализация - смешно би било. Моето мнение за глобализацията е че ако ти си интелигентен и образован човек, без остарли и идиотски предрасъдаци и идей набити от детство ти само и единствено можеш да извлечеш полза от нея. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
+1- Напълно прав си!
|
|
![]()
Коментар
|
|
@blashyrkh & melhaer
Няма дърво без корен. Глобализацията е загуба на идентичност на определено ниво. И примерите с McDonalds, iPhone & iPod само потвърждават тезата за глобализация на ниво търговия, но нищо повече. И един арабски терорист може да ползва американски, индонезийски японски или каквито и да било компютри и пак да си остане "неглобализиран". И предразсъдъците нямат нищо общо. Достатъчно съм интелигентен, че ако ми хрумне и ми харесва, да отида да живея въ Франция, например. Или в Замбия. И пак - ако една глобализация на СОЦИАЛНО НИВО - да няма народи и всички да се наричаме най-вече жители на планетата Земя - бъде постигната до известна степен, то много бързо такава "глобализация" ще се разпадне. Идеята ми е, че изведнъж отрекохте понятията като "родина" и "национални ценности", нарекохте ги "размити", а не си давате сметка, че понятието "глобализация" има смисъл единствено когато и първите две имат смисъл !!! Принципът на скачените съдове ви е ясен! И няма начин тези скачени съдове да ги разделите. Got it ? (както ме пита наскоро InsArtTure) Ако трябва още да се пояснявам. -------------------- Free are those who walk away from setting suns
|
|
![]()
Коментар
|
|
Росен каза много правилни неща. Има различни нива на глобализация и аз одобрявам само някои от тях. Ето го и примерът, който обсъдих снощи накратко с Киро - няма нищо лошо в това границата между Франция и Германия да съществува практически само на картата, това не означава обаче, че Франция и Германия трябва да станат една страна.
-------------------- |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Serpent Moves ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 5893 Регистриран: 20-May 07 Град: parc des partcalence Потребител N: 2094 ![]() |
... Само да допълня, че войната не е пауър метъл ![]() Според мен това мнение изчерпа темата из основи ![]() Иначе съм на мнението на вЕнци - ако политиците ни направят някаква невероятна кочина (в което съм убеден, че са способни), не бих си мръднал и пръста... докато не опре ножа до кокала (ми и този на близките ми). ... стига сте делили България на държава, родина и т.н. Ако се замислите, това разделяне няма да доведе до нищо хубаво...то и не води де. Това разделени не сме го направили аз или ти, или по-скоро не се е формирало ей така, от само себе си. Мисля че тук изразът "Обичам Родината - мразя Държавата" важи с най-пълна сила, защо така обаче, не мога да си обясня... -------------------- ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Няма дърво без корен. Глобализацията е загуба на идентичност на определено ниво. И примерите с McDonalds, iPhone & iPod само потвърждават тезата за глобализация на ниво търговия, но нищо повече. И един арабски терорист може да ползва американски, индонезийски японски или каквито и да било компютри и пак да си остане "неглобализиран". И предразсъдъците нямат нищо общо. Достатъчно съм интелигентен, че ако ми хрумне и ми харесва, да отида да живея въ Франция, например. Или в Замбия. За Макдоналдс не съм съвсем съгласен. Конкретно корпорацията е бизнес да, но аз визирах по-скоро поведението (консуматорско и какво ли още не), което подобни корпораций набиват в хората. Споменах интелигентността, защото ако осънаваш тези неща те няма да имат голямо въздействие на теб и ти ще си хапваш Биг Мака без да се превръщаш в "роб" (да, прекалено силна дума, но не ми идва друга сега на главата). Разликата ще е като между мен и алкохолика - аз знам че е доста кофти да се препива, но си позволявам от време на време и дори преди месец драйфах. На светлинни години цъм обаче от състоянието когато алкохола може да заема централно място в живота ми. Не съм съвсем сигурен че се изразявам достатъчно ясно - някакси много принизено излезе и примерите ми са смотани ![]() ![]() И пак - ако една глобализация на СОЦИАЛНО НИВО - да няма народи и всички да се наричаме най-вече жители на планетата Земя - бъде постигната до известна степен, то много бързо такава "глобализация" ще се разпадне. Това ми намирисва малко на 60-те. Не става дума да се наричаме "замляни" всички. Става дума аз да седна с един македонец и турчин на една маса (което правя доста често) и да си изкарам така както си изкарвам и монголец и индонезиец или 2ма българи. Това за повечето убер националисти не само е невъзможно но е "предателство". Чувал съм коментари от рода на: еди кое си момиче (българка) си е намерила гадже турчин (в чужбина това). Реакцията сами може да се сетиш каква е: "предателка", "не е българка", "циганка", "курва".... - повдига ми се от това. Идеята ми е, че изведнъж отрекохте понятията като "родина" и "национални ценности", нарекохте ги "размити", а не си давате сметка, че понятието "глобализация" има смисъл единствено когато и първите две имат смисъл !!! С това съм напълно съгласен. Дефиницията на понятията е малко размита а не тяхното съществуване. Тук мога да копи-пейстна това което написах от горе. ![]() |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Не искам да се зяждам, но ми е интересно и ще попитам: Защо мислите, че корените и родината са толкова важни? Идеята за нациите като цяло, ми се струва доста глупава... И за какво са били тия нации- само за да воюват помежду си...
|
|
![]()
Коментар
|
|
Помисли малко исторически и еволюционно и ще разбереш. Нацията/народът не е "причина", а "следствие" от разделението. (Историята за Вавилонската кула не е случайно събитие в Библията. Да вметна, че съм атеист.)
-------------------- Free are those who walk away from setting suns
|
|
![]()
Коментар
|
|
Ама не, питам те теб! Защо за теб корените и нацията са толкова важно нещо? Не, не мисля, че ще разбера, защото вече светът е друг и тепърва трябва да го опознавам... А в него нациите стават все по-голяма отживелица...
|
|
![]()
Коментар
|
|
Не искам да се зяждам, но ми е интересно и ще попитам: Защо мислите, че корените и родината са толкова важни? Идеята за нациите като цяло, ми се струва доста глупава... И за какво са били тия нации- само за да воюват помежду си... Нациите и държавите такива каквито ги има сега не са много стара концепция доколкото аз знам. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
добре...
нации, родини, размити понятия... аз едно нещо не разбрах - защо аз, трябва да отида да умра, в битка с хора като мен, и да изоставя хората които обичам, заради това, че някой е казал - косово е отделна държава или - Турция ни е най-големият враг... т.е. по какъв начин аз трябва да съм задължен на родината си... и по какъв начин ми е задължена тя... и мисля, че казах в по-предно мое мнение - може да покажеш обичта си към родината и по други начини, без да умираш за нея - а именно - колцина от вас са сколнни да направят по 10-12 деца, само защото прираста ни е нисък? защото за мен оцеляването ни днес е доста по приоритетно отколкото имагинерно оцеляване в някаква бъдеща война... колица от вас например са склонни да ползват само български стоки, за да подкрепят България...итн... както казаха - много е лесно докато си пред клавиатурата да си големият патриот и да умираш гериочно и романтично... прейрче - като казваш - няма дърво без корен - не се ли замислаш, че все някога се е пръкнало първото дърво, което е нямало корен - нещо като кокошката и яйцето... ако пра пра дядо ми е искал да живее в планината и да има мандра и даизбива търци и сърби, означава ли, че трябва и аз да го правя? аз казах, за мен най-важни са хората, които обичам - т.е. защитавам тях и себе си - или по-накратко - няма да се бия, за да защитавам прсототиите на Първанов, Костов, Борисов и останлалата свлеч... |
|
|
![]()
Коментар
|
|
Венци, вземи затвори темата, че се осра съвсем. Очаквах тук да има разни нихилистчета, но това което чета, ме отвращава от вас. Темата аз съм я пуснал, затова моля модераторите да я затворят! За пореден път се убедих, че тази държава не заслужава нищо повече от това, което е в момента с този лайнен народ. За повечето от вас няма Родина, няма чест, няма корен, вие сте едни шибани производители на лайна и дупедавци. Ходете се шибайте за няколко евро повече и дано сте доволни като ви подритват като кучета из чуждите държави, защото за разлика от вас, навсякъде хората си уважават Родината.
Да, войната не е пауър метъл, но за разлика от вас, квичащи смешници, аз знам донякъде какво е. И ако си размърдате мозъците, може и да разберете, защо се възпява - не за да се похвали, а да се учат хората какво значат чест, доблест, саможертва, Родина, понятия непознати и неразбираеми за повечето от вас. А иначе се бийте в гърдите колко сте "опен майнед", а не сте се научили да уважавате костите на предците си! Така че , бъдете си "граждани (курви) на света" и си мислете колко сте велики, но дълбоко в себе си много добре знаете какво сте в действителност, някакви същества без Родина! -------------------- "Покупка на нов албум... ~ 15 €
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Което ме подсеща за студенстките бригади. Всички се прескачат да пътуват на запад и да работят в полза на чуждиата икономика, а еднвоременно с това и да получават етикети от рода на "поредния сдуханяк от източния блок, който идва да се пОти, за да занесе на майка си 1000 долара" ![]() ![]() Да мрат бригадите. -------------------- "Hayley, take this piercing off your nose! Your face must be metal-free, just like every good radiostation! Stan Smith
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 31st July 2025 - 11:07 PM |