![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Чета форуми, чатя, не само в mirc де... и ми е ужасна неграмотността на повечето хора. Не не се имам за някакъв кой знае колко грамотен тип, даже напротив. Но се старая да не правя правописни грешки. Поне това... Наблюдавам от по младите потребители (14-15) фрапиращи неточности на изказа и в правописа. Защо става така?
Да оставим настрана факта, че в училище едно 90% от съучениците ми допускат правописни грешки. Според мен е срамно да не можеш да пишеш на собствения си език... Вие какво мислите? Мен ми е тягостно... Очаквам някакви мнения, а не постове от типа на: "Много тъпа тема", каквито вероятно ще има... -------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Хър-мър ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 1862 Регистриран: 27-April 05 Град: БГ Потребител N: 798 ![]() |
аз съм за преминаването към латиница, това поне малко ще удължи живота на българския език/ Адреса ти,моля? ![]() И на мене също. В Словакия, където Кирил и Методий специално са отишли да превеждат за 1ви път книги на славянски, хората празнуват в тяхна чест, въпреки, че отдавна са католици, отдавна не пишат на кирилица, а допреди някой и друг век латиницата дори не са я 'устроявали' към езика си, а са пишели официални документи на латински. Не съм русофил, ама не съм чула в Русия да се води сериозен спор дали да се смени кирилица с латиница.. какъвто тук имаше. ![]() Темата е малко безмислена. В развитите държави процентът на грамотните хора е по-висок. Ние имаме изоставане по всичко показатели. Неграмотността е част от възпитанието. А и е зависима от множество фактори. В 7. клас учителката по БЕЛ ни заяви, че по нейно време никой не е сричал, а от нашия клас 70% от хората не можеха да четат гладко. По много показатели сме изостанали след Втората световна, но не и в образованието.... Там изоставането започва преди 16 години и продължава. Taka, a koi chovek vi e izlugal, che v uchilishte se uchi kak se pishe? Pravopisut se nauchuva s chetene na knigi -> practice makes perfect. Nauchete se da gi chetete. Niama otkude drugade da se postigne sushtoto znanie. А за това - нали знаеш Шуменския университет? Една бивша съученичка я приеха българска филология там, а... не искам да я обиждам, обаче хич не пише грамотно. А м/у другото, навсякъде е така. Българска филология е последна дупка на кавала във всички ВУЗ-ове, където я има и там отиват тия с най-ниски оценки.... Или в теологията. А от БФ се излиза само даскал по български и евентуално редактор... ако има къде. Каква грамотност искате у децата, след като учителите не могат да пишат грамотно? -------------------- Смешка. Направо да умреш от гъдел ;)
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 18th July 2025 - 11:31 PM |