![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
Прослушващ метъл ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 85 Регистриран: 7-September 06 Потребител N: 1556 ![]() |
Ами...хай от мен...новичка съм тука,така че,моля ви се,бъдете добрички с мен
![]() Незнам какво да кажа,защото в момента съм леко изтъпяла...затова,ако се интересувате от нещо,питайте... : ) |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Сатана ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 7135 Регистриран: 1-April 05 Потребител N: 783 ![]() |
Никой не е длъжен да уважава каквото и да е - уважението се заслужава, не се изисква. Напълно съм съгласен! За съжаление обаче, уважението може и да се изисква чрез йерархия. Църквата, като институция, налага това над хората. Но бих поразсъждавал над следното... Училището също е институция и има някои общи неща с църквата. И на двете места могат да се учат добродетели и да се придобиват ценни качества, в чистия вариант на тези институции. И на двете места може да има крайно негативни последици - като фанатизиране и изолация от реалноста (защото колкото и нереална да е, тя е единствената реална реалност), и като стремеж към успех, мачкайки всички по пътя си. И на двете места може да се злоупотребява със съзнанията на хората, още от ранна детска възраст. Ето че тези две институции не са чак толкова различни, и не би било фатално ако се уважават и двете, защото макар едната от тях да изглежда ненужна днес, в модерното ни общество, то тя може да се уважава и като спомен от миналото. Поне според мен де. А ако ме питаш, дали църквата дава "знанията за живота" така добре, както училището, че съм седнал да ги сравнявам, аз няма да мога да ти отговоря. Защото ти ще бъдеш 50% прав, смятайки църквата за нещо крайно безмозъчно и безсмислено, но и аз ще съм 50% прав мислейки, че самото понятие "знанията за живота" е субективно и че не мога да кажа на една 50 годишна жена, която ще отиде да си запали свещ, защото сина й умира, че е егати тъпата патка, примерно... |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 29th July 2025 - 08:58 AM |