![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Anti-Everything ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 536 Регистриран: 4-May 03 Потребител N: 91 ![]() |
За мен Македония е едно късче земя, което е определяло повечето лоши моменти в новата балканска история.Като цяло три страни имат еднакво основателни претенции към Македония - Сърбия, Гърция, България.И точно поради тази причина са били повечето конфликти между тези страни.В България дори и сега се сипе огромна пропаганда по адрес на Македония, която изобщо не ми се нрави.Откъде-накъде се измисли това правило античните империи да имат някакви претенции над бившите си територии?Българското население в тези части е вече нищожно, останалата част е смляна и далеч не се определят като българи.Можем ли да караме хора, които не се самоопределят като българи да приемат нашата националност?В международните закони се гласи, че всяка националност има правото на държава и език.Писна ми от гологлави идиоти, които всеки ден да сипят глупости и насаждат омраза, промивайки мозъците на българите.Най-добрият знак, че цялата тази простотия трябва да свърши е фактът, че България първа призна македонската държава.Толкова, има македонска нация, език и държава.Време е вече нашата област да стане уравновесена, а не дивият изток на Европа.
|
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2148 Регистриран: 14-December 04 Потребител N: 693 ![]() |
Аз няма да си давам коментара по блога - екстремни виждания има и в двете страни.
В последно време обаче станах приятел с един македонец, както и с няколко сърби (колеги са ми). Четох някъде в темата, че македонският диалект бил по-близък до сръбския език - това са глупости! Сърбите не ни разбират както нас, така и тях. Това обаче не важи за нас. Като си лафат сърбите разбирам между 70 и 80%, да кажем. Ако не всяка дума, то поне смисъла. Езикът им обаче е доста по-различен - форми, падежи и много думи, които ние нямаме. Съквартиранта ми е сърбин - много ми е комична възглавничката му сърце от гаджето му - "Волим те!" ![]() ![]() ![]() А с македонеца проблеми с езика не изпитавме. В първите 1 2 седмици можше да не си разберем някоя фраза или дума, ама сега знам да кажем най-често ползваните 20 30 думи и форми дето ние не ги ползваме и си комуникирам без грам езикова бариера. Говорили сме за политика и история ама общо взето се разбрахме, че щом сме тук сме тук като хора, а не като политици, и няма да си зговняваме отношенията с такива приказки. Това особено му го казах след като почна да ми обяснява как !!македонска национална конна армия!! разбила турците някъде през 1300 и някоя си. И със сърбите имаше подобни моменти. Веднъж ме пита една сръбкиня дали знам нещо за сръбската история, че не можела да се сети за някакъв си цар, и аз мислех да и кажа, че знам цялата "сръбска" история до преди Освобожденито, ама си замълчах. Много примери могат да се дадат! Ама квото сме направили сме си го направили сами. След 50 години ще бъде много трудно да се разбираме със "сънародниците" ни, езиците все повече се отдалечават един от друг - най-голяма вина обаче ще имаме ние. Нашият език най-много се дърпа от корените си. Корените които наричаме селски диалект - именно основата на македонският език. Благодаря за вниманието. |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 4th August 2025 - 12:40 PM |