![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]() ![]()
Коментар
|
|
![]() Лилав като Смъртта ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 94 Регистриран: 5-October 03 Град: Велико Търново Потребител N: 288 ![]() |
Разглеждах някои стари постове.... И гледах, че на доста места се споменава, че някой се интересува от езическа митология, друг чете т.нар. "езотерика" (имам мнение по въпроса за иползването на последната дума, но ще го изразя по-нататък вероятно), трети се смята за християнин.... Та ми е любопитно... нека си поговорим за възгледите ни в тази посока.
Не е трудно с малко повече толерантност всеки от нас да сподели вярванията си, търсенията си и мислите си относно духовните неща... Или да ни убеди защо смята, че няма нищо друго освен материята и физичните закони ![]() Мисля, че ще има доста разногласия по въпроса... но все пак едва ли някой може да изкаже миродавно становище и да го обоснове така, че да убеди всички ни.... Нека просто поговорим за това и видим кой какво мисли ![]() Няма да започна от себе си, за да не давам предварителна насока на темата.... Чакам да се включите ![]() -------------------- †...set me as a seal upon thine heart, as a seal upon thine arm...†
|
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Лилав като Смъртта ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 94 Регистриран: 5-October 03 Град: Велико Търново Потребител N: 288 ![]() |
Beelzebub , аз не хваля ЛаВей... Напротив, ако става въобще дума за сатанисъм, смятам че неговите писания са... как да го кажа по-тактично... f*ck you може би трябва да използвам. Има... хайде, не десетки, но наистина много други автори, които пишат далеч по-смислени неща.... и въпреки че аз не удобрявам сатанизма като течение, смятам че един човек, който сериозно е тръгнал в тази посока, има какво друго да чете... вместо ЛаВей. Защото последният просто е налучкал старите и изтъркани твърдения на Атеизма, като ги е дообогатил (или по-точно поокичил) с някои измислени псевдо-сатанински моменти.
Колкото до Библията.... Всеизвестно е, че при всеки превод от един език на друг се губи половината от стойността на текста... Оригиналът на Стария Завет е на староеврейски, т.е. пишат се само съгласните на думите, без гласни, и всичко се пише слято като една дума без разстояние помежду (например "Внчлбгстврнбтзмтзмтбшбзвднпст" = "В начало Бог сътвори небето и земята, а земята беше безвидна и пуста"). Няколко века по-късно, когато староеврейският е вече мъртъв език се събират разни учени, разделят текста на отделни думи и прибавят гласните. Ама колко от думите са били правилно разпознати.... не се наемам да коментирам. Сами видяхте по-горе колко е трудно да познаем собствения си език..... След това текстът е преведен на гръцки, от там - на старобългарски и от там- осъвременяван докато стигне до нас.... Представяйте си какво е останало от първоначалната идея! При Новият Завет е малко по-добре ситуацията... макар пак да сме минали през няколко превода... Но поне оригиналите са сравнително четливи... Абе според мене Христос много добре е знаел какво говори.... ама така го е казал, че само избрани хора да схващат... А тълпата си е тълпа. Масата никога не знаем кое как и защо става- промиват ни мозъците, затварят ни очите и... да си траем там. Btw, един интересен факт- Иисус никога не е казвал, че е Бог. Никога!!! Казвал е само, че е син Божи, но и всички ние сме синове Божии.... Така че... Правете си изводите сами ![]() -------------------- †...set me as a seal upon thine heart, as a seal upon thine arm...†
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 21st July 2025 - 11:35 PM |