![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Pirate ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 786 Регистриран: 20-April 04 Потребител N: 460 ![]() |
Предполагам, на който му е интересно може да прочете новината - наясякъде я има, по важното в случая е, какво става да му такаовам таковата?!
Кажете ми светът към краят ли си е след като е възможно да се появи подобно изречение: "Джордж Буш приветства екзекуцията и я окачестви като“важна стъпка“по пътя към изграждане на демокрация..."? "Приветствам факта, че Саддам Хюсеин бе осъден от иракски трибунал поне за някои от ужасяващите престъпления, които е извършил срещу иракския народ. Той си плати", заяви тя, като напомни, че британското правителство не подкрепя прилагането на смъртното наказание. "Ние сме за премахване на смъртното наказание в целия свят, независимо от обвиняемия и от престъплението. Показахме много ясно позицията си на иракските власти, но уважаваме тяхното решение, като решение на една суверенна нация", подчерта тя. Франция, която пледира, както и всичките й европейски партньори, за пълното премахване на смъртното наказание, признава, че решението за екзекуцията на Саддам Хюсеин е на народа и суверенните власти на Ирак, заяви френското министерство на външните работи. Ето това е политическа демагогия - когато осъдиха нашите мед. сестри на смърт, изведнъж съда беше подкуперн, уреден итн...а сега не било така... Значи всеки трябва да си получи заслуженето - според мен сестрите на свобода, а садам доживот, но просто е смешно как в две идентични ситуации - нагласено съдебно прозиводство и смъртна присъда - т.нар. демкратични нации реагират коренно различно... То по тази логика трябва да осъдим и буш и блеър на смърт... айде че се ядосах еба си, всело посрещане на новата година! |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() ПринЦецка ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 1227 Регистриран: 5-October 05 Град: Pyce Потребител N: 962 ![]() |
Ноел, в случая не е точно така. Ще се отклоня от темата за Саддам, като само вметна, че заставам напълно зад мнението на TerminalFrost по повод това осъждане и екзекутиране. Тук не става дума за човек, който, ведъж заловен, ще признае пред себе си и света, че е виновен. Лъже ли ме паметта или бившият иракски лидер пледираше невинен? Не става дума за човек, който ще се покая. Пред нас се изправя световен престъпник, фанатик като всички диктатори; за мен Саддам, бидейки оставен за лежи доживотна присъда, ще се възползва по всякакъв начин да избяга. Избяга ли, ще върши нови зверства. Той може с пръст и един да не е убил, но по негови заповеди десетки хиляди са усмъртени. Може екзекуцията да няма възпитателен характер, но слага край на един недостоен и подъл житейски път. Отмъщението е само едната страна на медала - другата е прекъсването и умъртвяването на една болна идея, на един извратен ум.
Защо накъде отива светът? Защо да няма смъртна присъда? Трябва ли някой да разруши живота ти, живота на децата ти и на техните деца, а ти кротко да чакаш да гние поне 20-тина години в затвор? Може да е скалъпен процесът; може да е има неясноти, непривични формалности и корупция; може да има натиск върху съда за толкова бързо издаване на смъртна присъда. Но значи ли това, кажете ми, че е несправедливо решението? Каква ще е тази псевдо хуманност към един престъпник, който ще ти се изплюе в лицето, задето си го помилвал? Вярва ли някой от вас, че Саддам не заслужаваше да умре? На колко толерантни и милосърдни ще се правим, когато се иска твърда ръка срещу голямо зло? Нямаше ли съдът, общността, народът да си дадат и другата буза за шамар (голям, подъл и кървав!), оставяйки Хюсеин жив? Не беше ли изкоренено злото изначално и завинаги, винаги щеше да има опасност да се върне. -------------------- Наоколо е светлина и мрак - едновременно! - звуци и безмълвие, болка и наслада, смисъл и безсмислие, отрицание и възторг, Север и Юг.Наоколо е ексил без спомени, безкрайна умора и волтова дъга от високо напрежение. Стени, за които епидермисът съобщава, че са изкъртени. От чужди изстрели? От собствени зъби? - какво значение има това! - пещерата е ехо на детската люлка и Лот се люлее, хванал се с две ръце за пръчките (ако все още има ръце!), все по-високо и по-високо - главозамайващо е! Ще се превърти през глава! - докато люлката се превърне в катапулт и го изстреля в самото сърце на ...Бога. Сигурна съм, че в живота има две неща, на които може да се разчита: удоволствието на плътта и удоволствието на литературата. Аз имах щастливата съдба да събера и двете и да ги изпитам заедно изцяло. |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 23rd July 2025 - 04:04 AM |