![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
През вече полека изнизалата се седмица българският суомофил има възможността да се наслади на два нови удара с участието на Petri Lindroos - новия албум на Ensiferum ("Victory Songs") и новото EP на Norther ("No Way Back"). Това разбира се породи редица спорове в един по-тесен кръг от форумни приятели и познати, които спорове реших да направя общо достояние с цел съвсем пълно обсъждане. Достойнствата на двете издания са ясни и очевидни, но въпреки това се оказа, че мненията на повечето от нас се различават по следните въпроси:
- Доколко Ensiferum са загубили своето първоначално звучене след напускането на Яри? Според мен Нортърското влияние е осезаемо в една доста голяма част от албума, но това е неизбежно. Това, което си заслужава да се обсъди е доколко всъщност заемките от Нортър са чисто и просто субективни - плод на участието на Петри, а не на целенасочено стилово преориентиране. - Ще размаже ли идният Norther новия Ensiferum по земята като кифличка? Ясно е, че основната движеща сила в Ensiferum си отиде (за да направи епохалното и променящо стандарти явление Wintersun), но дали това ще сложи край на групата в този си вид, в който сме свикнали да я виждаме? Ще бъде ли надминат някога "Iron" и доколко Петри ще допринесе за това? - Norther и Children of Bodom. Доколко първите копират от вторите? Факт е, че с течение на времето Norther следваха неотлъчно всяко кривване в звученето на Bodom и се стараеха да се нагаждат спрямо тях. Разбира се, без да копират безусловно, а с доста голяма доза лично творчество и идейност. С Till Death Unites Us направиха опит да се отклонят в една по-различна посока (малко плахо, но все пак), а с новото EP още повече се забелязва протягането към съвсем разнородни стилове (в някои парчета задълбавт в траша, с други в готик, а в трети дори мелодет). - Оттам споровете се задълбаха и във финландската мелодет сцена като цяло и реших, че една тема за това явление (Финландия) нама да е излишна, пък и е крайно време да се направи. Ваш ред е - произнесете се по горните въпроси. Какво е отношението ви към Петри, Яри, Алекси и всички останали герои? Съвсем свободно споделете всичко, свързано с финландския мелодет. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() warrior princess ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 3813 Регистриран: 1-May 06 Град: София Потребител N: 1323 ![]() |
Много хубава тема.
Наистина ще е по-добре да оставим Wintersun извън дискусията. ![]() Лично мен Ensiferum ме радват повече, но и Norther се доказаха като голяма група. Просто Ensiferum са по-оригинални и разчупени, дори и не толкова технични. Norther, от своя страна, свирят като изтървани, но малко или много такава музика вече сме чували. Много се стараят, не може да им се отрече, но някак си нямат това вълшебство, което да ми пречи да спра даден техен албум. "Victory Songs" много ми влезе под кожата през последната седмица. Не е от гениалните албуми, но определено е много обсебващ. Евала на Markus, че се стегна и направи нещо толкова смислено. По въпроса за мелодета... Това е нещо, което създадоха At the Gates, Hypocrisy, In Flames и Dark Tranquillity. В Швеция много го свирят, в Германия също, дори в САЩ. Болшинството финландски банди, които лейбълите промотират като "мелодет", всъщност са доста далеч от тази основа. Поне доколкото аз разбирам стила, той е олекотен дет с класически хеви метъл хармонии, а финландците забъркват доста по-сложна музикална отвара. -------------------- Rage of the winter mould the horizon,
cover the mountains, forest and lakes Rage of the winter - magical wonder, enchanted fury, majestic force... |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 15th May 2025 - 04:40 AM |