![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Съдържание на темата:
* Употреба на буквата "й" * Употреба на запетайката. Пунктуация * Членуване. Пълен член и кратка членна форма. Апозиция * Слято, полуслято и отделно писане. Частицата "не". Употребата на тире * Бройни форми на съществителните. Преглас на "я" - променливо "я" Преди да се впусна в разискването на някои според мен доста актуални теми, искам да уточня нещо много важно. Със следващите постове не целя да засегна когото и да било, нито имам илюзиите, че самият аз пиша съвършенно правилно на майчиния си език (което е повече от жалко). Става ми обаче болно, когато виждам едни и същи потресаващи грешки да се ширят с порочна честота из форума и смятам за необходимо да разясня някои неща. Сигурен съм, че следните няколко реда ще са ви от полза по някакъв начин, така че моля ви, прочетете ги и не се сърдете, че ви давам съвети - правя го единствено от добри чувства (към българския език най-вече). Правилната употреба на буквата "й" 1) Множествени числа - буквата "й" НИКОГА не се използва за образуване на множествено число в българския език. Вместо това се използва буквата "и". Пример: ед.ч. медиа -----> мн.ч. медии (не медий) ед.ч. мизерия -----> мн.ч. мизерии (не мизерий) ед.ч. версия -----> мн.ч. версии (не версий) ед.ч. дискусия -----> мн.ч. дискусии (не дискусий) ед.ч. лекция -----> мн.ч. лекции (не лекций) И за да обобщя, правилото е следното - ако думата е в множествено число и преди нея стои гласна, то тя няма да окончава на "й", а на "и". ============================================================= 2) Притежателни местоимения - много хора не правят разлика между местоименията "мой" и "мои" примерно. По-долу са изброени повечето местоимения и значенията им, заедно с подходящ пример. (мой-мои): Този презерватив е мой. ------ Тези презервативи са мои. (не презервативите са мой) (твой-твои): Твой ли е този диск? ------- Ще се напия с твоите приятели. (не твойте приятели) (чий-чии): Чий е този хуй? ------- Чии са тези цици? (не Чий са тези цици) (някой-някои): Някой да ми подаде халба бира! ------- Това са някои от най-скъпите марки пури. (не това са някой от най-скъпите пури) (кой-кои): Това е козът, който ще изпуша. ------- Това са парите, които ще ти тафя. (не парите, който ще тафя) И за да обобщя наново, ако пишете за един единствен предмет, то местоимението ви ще завършва на "й" (мой, твой...). Ако пишете за повече от един предмет - на "и" (мои, твои). ============================================================= 3. Императивни (заповедни) форми - когато пишете заповедно изречение, в доста от случаите то ще окончава на "й". Ако окончава на "и" просто ще е спрегнато в трето лице единствено число. Примери: (стой-стои): "Стой! Върни ми парите!" ------- "Иванчо стои и гледа тъпо". (безпокой-безпокои): "Не безпокой шефа си!" -------- "Марийка се безпокои за девствеността си". (брой-брои): "Брой на ум!" ------- "Бизнесменът брои милионите си". Много е грозно да се напише нещо от сорта на "Той стой и чака рейса" или "Научи се да бройш".... Изводът: ако е заповедна форма, най-вероятно ще окончава на "й". Ако изречението е съобщително, има голяма вероятност да трябва да напишете "и". ============================================================= 4) Разлика в употребата на "й" и "ь" - това вече са похвати от висшия пилотаж ![]() - майор, воайор, Йордан - синьо, миньор, сутеньор (не синйо, минйор или сутенйор) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
Демон ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Потребители Коментари: 2408 Регистриран: 5-November 05 Потребител N: 1009 ![]() |
Сега, надявам се, няма да ми се налага да се карам на разни хора за изключително дразнещи дребни неща. Няма да им се караш вече, направо ще им цитираш от темата правилото, защото едва ли ще я погледнат. ![]() И от мен браво за темата, хубаво е да се припомнят такива елементарни неща, защото точно те най-често се бъркат, и за съжаление не винаги от невнимание, ако трябва да сме честни. А защо няма такива примери в граматиките? ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 1st May 2025 - 02:38 PM |