![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Съдържание на темата:
* Употреба на буквата "й" * Употреба на запетайката. Пунктуация * Членуване. Пълен член и кратка членна форма. Апозиция * Слято, полуслято и отделно писане. Частицата "не". Употребата на тире * Бройни форми на съществителните. Преглас на "я" - променливо "я" Преди да се впусна в разискването на някои според мен доста актуални теми, искам да уточня нещо много важно. Със следващите постове не целя да засегна когото и да било, нито имам илюзиите, че самият аз пиша съвършенно правилно на майчиния си език (което е повече от жалко). Става ми обаче болно, когато виждам едни и същи потресаващи грешки да се ширят с порочна честота из форума и смятам за необходимо да разясня някои неща. Сигурен съм, че следните няколко реда ще са ви от полза по някакъв начин, така че моля ви, прочетете ги и не се сърдете, че ви давам съвети - правя го единствено от добри чувства (към българския език най-вече). Правилната употреба на буквата "й" 1) Множествени числа - буквата "й" НИКОГА не се използва за образуване на множествено число в българския език. Вместо това се използва буквата "и". Пример: ед.ч. медиа -----> мн.ч. медии (не медий) ед.ч. мизерия -----> мн.ч. мизерии (не мизерий) ед.ч. версия -----> мн.ч. версии (не версий) ед.ч. дискусия -----> мн.ч. дискусии (не дискусий) ед.ч. лекция -----> мн.ч. лекции (не лекций) И за да обобщя, правилото е следното - ако думата е в множествено число и преди нея стои гласна, то тя няма да окончава на "й", а на "и". ============================================================= 2) Притежателни местоимения - много хора не правят разлика между местоименията "мой" и "мои" примерно. По-долу са изброени повечето местоимения и значенията им, заедно с подходящ пример. (мой-мои): Този презерватив е мой. ------ Тези презервативи са мои. (не презервативите са мой) (твой-твои): Твой ли е този диск? ------- Ще се напия с твоите приятели. (не твойте приятели) (чий-чии): Чий е този хуй? ------- Чии са тези цици? (не Чий са тези цици) (някой-някои): Някой да ми подаде халба бира! ------- Това са някои от най-скъпите марки пури. (не това са някой от най-скъпите пури) (кой-кои): Това е козът, който ще изпуша. ------- Това са парите, които ще ти тафя. (не парите, който ще тафя) И за да обобщя наново, ако пишете за един единствен предмет, то местоимението ви ще завършва на "й" (мой, твой...). Ако пишете за повече от един предмет - на "и" (мои, твои). ============================================================= 3. Императивни (заповедни) форми - когато пишете заповедно изречение, в доста от случаите то ще окончава на "й". Ако окончава на "и" просто ще е спрегнато в трето лице единствено число. Примери: (стой-стои): "Стой! Върни ми парите!" ------- "Иванчо стои и гледа тъпо". (безпокой-безпокои): "Не безпокой шефа си!" -------- "Марийка се безпокои за девствеността си". (брой-брои): "Брой на ум!" ------- "Бизнесменът брои милионите си". Много е грозно да се напише нещо от сорта на "Той стой и чака рейса" или "Научи се да бройш".... Изводът: ако е заповедна форма, най-вероятно ще окончава на "й". Ако изречението е съобщително, има голяма вероятност да трябва да напишете "и". ============================================================= 4) Разлика в употребата на "й" и "ь" - това вече са похвати от висшия пилотаж ![]() - майор, воайор, Йордан - синьо, миньор, сутеньор (не синйо, минйор или сутенйор) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Супер... от metal-world тука стана на пишете правилно-world... продължавайте да се кефите на тая тема. Между другото И такава тема съм правил.
Нищо лично, lodborg, но за какво се имаш, за някакъв своеобразен безгрешно пишещ? Разбирам Istorik да го беше пуснал това ама... За мен темата е ненужна, защото напълно ненужно част от форумците се изтъкват като по и най... -------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() Balance Guardian ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Админ Коментари: 28391 Регистриран: 12-January 03 Град: София Потребител N: 3 ![]() |
Нищо лично, lodborg, но за какво се имаш, за някакъв своеобразен безгрешно пишещ? Човекът си го написа в първия пост, имай нужното уважение поне въведението му да прочетеш внимателно. Целта на темата НЕ Е някаква част от потребителите да се изтъкват като нещо повече от останалите. Идеята е на едно място да се съберат поднесени по достъпен начин правила за правопис, които да са полезни на пишещите тук. -------------------- Great holes secretly are digged where earth's pores ought to suffice, and things have learnt to walk that ought to crawl.
|
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 1st May 2025 - 04:05 PM |