![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Съдържание на темата:
* Употреба на буквата "й" * Употреба на запетайката. Пунктуация * Членуване. Пълен член и кратка членна форма. Апозиция * Слято, полуслято и отделно писане. Частицата "не". Употребата на тире * Бройни форми на съществителните. Преглас на "я" - променливо "я" Преди да се впусна в разискването на някои според мен доста актуални теми, искам да уточня нещо много важно. Със следващите постове не целя да засегна когото и да било, нито имам илюзиите, че самият аз пиша съвършенно правилно на майчиния си език (което е повече от жалко). Става ми обаче болно, когато виждам едни и същи потресаващи грешки да се ширят с порочна честота из форума и смятам за необходимо да разясня някои неща. Сигурен съм, че следните няколко реда ще са ви от полза по някакъв начин, така че моля ви, прочетете ги и не се сърдете, че ви давам съвети - правя го единствено от добри чувства (към българския език най-вече). Правилната употреба на буквата "й" 1) Множествени числа - буквата "й" НИКОГА не се използва за образуване на множествено число в българския език. Вместо това се използва буквата "и". Пример: ед.ч. медиа -----> мн.ч. медии (не медий) ед.ч. мизерия -----> мн.ч. мизерии (не мизерий) ед.ч. версия -----> мн.ч. версии (не версий) ед.ч. дискусия -----> мн.ч. дискусии (не дискусий) ед.ч. лекция -----> мн.ч. лекции (не лекций) И за да обобщя, правилото е следното - ако думата е в множествено число и преди нея стои гласна, то тя няма да окончава на "й", а на "и". ============================================================= 2) Притежателни местоимения - много хора не правят разлика между местоименията "мой" и "мои" примерно. По-долу са изброени повечето местоимения и значенията им, заедно с подходящ пример. (мой-мои): Този презерватив е мой. ------ Тези презервативи са мои. (не презервативите са мой) (твой-твои): Твой ли е този диск? ------- Ще се напия с твоите приятели. (не твойте приятели) (чий-чии): Чий е този хуй? ------- Чии са тези цици? (не Чий са тези цици) (някой-някои): Някой да ми подаде халба бира! ------- Това са някои от най-скъпите марки пури. (не това са някой от най-скъпите пури) (кой-кои): Това е козът, който ще изпуша. ------- Това са парите, които ще ти тафя. (не парите, който ще тафя) И за да обобщя наново, ако пишете за един единствен предмет, то местоимението ви ще завършва на "й" (мой, твой...). Ако пишете за повече от един предмет - на "и" (мои, твои). ============================================================= 3. Императивни (заповедни) форми - когато пишете заповедно изречение, в доста от случаите то ще окончава на "й". Ако окончава на "и" просто ще е спрегнато в трето лице единствено число. Примери: (стой-стои): "Стой! Върни ми парите!" ------- "Иванчо стои и гледа тъпо". (безпокой-безпокои): "Не безпокой шефа си!" -------- "Марийка се безпокои за девствеността си". (брой-брои): "Брой на ум!" ------- "Бизнесменът брои милионите си". Много е грозно да се напише нещо от сорта на "Той стой и чака рейса" или "Научи се да бройш".... Изводът: ако е заповедна форма, най-вероятно ще окончава на "й". Ако изречението е съобщително, има голяма вероятност да трябва да напишете "и". ============================================================= 4) Разлика в употребата на "й" и "ь" - това вече са похвати от висшия пилотаж ![]() - майор, воайор, Йордан - синьо, миньор, сутеньор (не синйо, минйор или сутенйор) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
Коментар
|
|
![]() Поетично бездушен ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Приятели Коментари: 6131 Регистриран: 8-October 03 Град: Русе / Велико Търново Потребител N: 295 ![]() |
Така. Сега вече ще се заям.
Теб ти пука за този 1 процент, които ще прочетат тази тема. Ами да, това са хората от форума, с които си в най-добри отношения, нормално. В този форум са регистрирани почти 2000 потребители и точно 5-6 ще обърнат сериозно внимание на темата. Другите просто не пишат, пишат правилно, или смятат за куул да се пише с грешки. Евала! Че в България масово се пише неправилно, това е факт и точно ТИ, о самарянино, не можеш да го промениш! Нещата са далеч по-сложни. Това за бановете си беше сарказъм, а не глупост. Като ти се драйфа (гади, извинявай или повръща, за по книжовно) от постовете на някого, имаш няколко избора. Можеш да не ги четеш ![]() НЕ СЕ ЗАЯЖДАХ, МАМАКА МУ (упс това беше некнижовно)! Просто за пръв път от доста време наистина ми се спори! И накрая: Абе, пич, откога наглост означава да отстояваш идеите си и да искаш от другите да отстояват своите. Това, че не споря премерено и научно като други хора, не означава, че съм нагъл, осъзнай се. Защото, уважаеми съфорумници, този форум от място, където се спореше и беше интересно, се превърна в една добре смазана машина за постове. Няма го онзи хъс от предните години. По мое мнение! И понеже реших да го върна точно тук, съм нагъл. Ами браво ![]() Правил съм подобна тема, но не поучавах никого, а просто споделих болката си от многото правописни грешки, даже направо ебавки... и темата потъна. Да беше се разровил ли... И преди да кажеш, че се сърдя за това, че ми открадна темата, че според теб това провокира агресията ми, държа да отбележа, че просто ме издразни факта, че всички тук с такива бурни овации посрещнаха нещо ненужно (вече), според мен. Просто исках да се аргументираш, ти не го направи, ама въобще. Яд ме е, че нямам нерви да следя всички дето ти се поклониха за темата, дали допускат грешки... би ми било интересно. И наистина финал. Я се поразровете из историята и вижте откъде води началото си ДНЕШНИЯТ ни книжовен език... -------------------- Historia vitae magistra
Historiam nescire, hoc semper puerum esse. Защото ние се нуждаем от последните 5000 години, за да можем да преживеем що-годе спокойно следващите сто. |
|
|
![]()
Коментар
|
|
![]() I, Voyager ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Модератори Коментари: 7649 Регистриран: 24-September 06 Град: Карлсруе, София... където и да е Потребител N: 1587 ![]() |
Правил съм подобна тема, но не поучавах никого, а просто споделих болката си от многото правописни грешки, даже направо ебавки... Ето това се нарича лицемерие. Напривил бил тема, за да се оплаче, но в нея не поучавал никого, само споделял чуждите грешки. Сиреч, подиграваш се на хората, изливаш си мъката колко са прости те, присмиваш се зад гърба им и НЕ ПРАВИШ НИЩО по въпроса. Прости ми, аз не искам да правя каталог на чуждите грешки, не споделям имена, не споделям и "ебавки". Съвсем културно пиша правилата на граматиката ни и ги подреждам, така че да бъдат прегледни и леснодостъпни, когато някой иска да провери нещо. Ако не си забелязал и аз не поучавам абсолютно никого.Че в България масово се пише неправилно, това е факт и точно ТИ, о самарянино, не можеш да го промениш! Нещата са далеч по-сложни. Значи според теб е по-добре да стоя, да си мълча и да гледам докато други потъпкват родния ми/си език. В такъв случай има и по-добри определения за теб освен "нагъл". Определенията са "слабохарактерен" и "нагаждач". Нормално е да предприемеш нещо, когато състоянието на нещата не ти се нрави. Нормално е да отстояваш принципите си. Нормално е да се опиташ да представиш нагледно на съфорумниците си някои елементарни правила, защото така се почва - с малки неща. Не е нормално да се изсереш в нечия тема. Не е нормално да поощряваш пишещите грешно, "защото не е задължително да се пише правилно в интернет форум". Не мога да направя нищо голямо, това ми е пределно ясно, но дори и не съм се опитал. Нещо малко е достатъчно за мен. Ако всички мислеха като теб до никъде няма да стигнем. НЕ СЕ ЗАЯЖДАХ, МАМАКА МУ (упс това беше некнижовно)! Просто за пръв път от доста време наистина ми се спори! Извинявай много, би ли си запълнил свободното време някъде другаде - на мен не ми се спори. Спори се някъде, където има тема за спор. Тук няма нито тема, нито има какво да се оспорва. Изложени са граматични правила, които не може да оспориш, колкото и да се опитваш. Няма как да обориш българския правопис с умни доводи. Ако искаш да спориш, ходи в "Случайни глупости". Не искам някой да се гаври с труда ми, не искам някой да си намира развлечения в тази тема, не искам да се сипят необосновани саркастични забележки и открити нападки към мен. Не съм го заслужил и не ми е приятно. Това твоето не се нарича спор, а спам. Офтопик.И накрая: Абе, пич, откога наглост означава да отстояваш идеите си и да искаш от другите да отстояват своите. Ти не отстояваш идея. Ти искаш да спориш, както сам написа по-горе, и би написал всичко само за да има някой, който да ти обърне внимание. За да отстояваш позицията си, трябва да имаш такава. Просто исках да се аргументираш, ти не го направи, ама въобще. Покажи ми какво не съм аргументирал и ще се аргументирам веднага, имаш думата ми. Ще ме избие на бяс обаче, ако се окаже че ПАК не си прочел нещо, което вече съм написал.Яд ме е, че нямам нерви да следя всички дето ти се поклониха за темата, дали допускат грешки... би ми било интересно. Така, към списъка от гадните ти прояви днес да добавим и "дребнавост". Аз не следя никого, не търся грешки, не се стремя да соча с пръст.В този форум са регистрирани почти 2000 потребители и точно 5-6 ще обърнат сериозно внимание на темата Точно както в темата за Mors Principium Est, Threshold, Bathory и един куп други теми. Може би да затворим и тях. Може би да провеждаме референдум кои теми ще са интересни и чак тогава да ги пускаме. Може би ще е добре да затворим направо всички теми и да пишем само в "Случайни глупости".Не ме разбирай погрешно, и аз не се заяждам. Просто искам да споря... (Така ли се пише?) -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 1st May 2025 - 02:18 PM |